Elárulta Nagy Márton a kínai hitelfelvétel célját és hátterét
Gazdaság

Elárulta Nagy Márton a kínai hitelfelvétel célját és hátterét

Portfolio
A Portfolio által csütörtök reggel megírt 1 milliárd eurós kínai hitelfelvétel is szóba került az Inforádió csütörtök esti Aréna című műsorában, amelyről azt mondta: ez a forrás „beépül az állam finanszírozásába, úgy vettük fel, hogy főként infrastrukturális fejlesztésekre mennek”. Azt is megemlítette, hogy ha sikerül minél több magyar intézményi szereplőt, bankot, biztosítót a magyar állampapírok felé terelni, akkor a külföldiek és a lakossági szereplők vásárlásaira „nincs akkora szükség”, és így ez kihat majd a lakossági állampapírok kondícióira is.

Rámutatott: azzal, hogy egyre több kínai vállalat jelenik meg Magyarországon, a kínai bankok is egyre inkább megjelennek a magyar gazdaságban, mert az természetes, hogy a kínai vállalatok velük fognak bankolni, így a „gazdasági tőkeátalakulás kihat a tőkerendszerekre is, és eléri az államadósság finanszírozását is”. Utalt rá, hogy korábban is vett már fel a magyar állam kínai fizetőeszközben forrást, igaz akkor államkötvényt bocsátott ki (pandakötvény).

Az újabb devizaalapú állami forrásbevonás kapcsán leszögezte:

megfelelő szinten van a devizaadósság, de kétségtelen, hogy törekedni kell arra, hogy forintban, belföldön legyen az az adósság és minél hosszabb legyen, és közben történtek olyan lépések, amelyek az önfinanszírozási képességünket tudják emelni.

Utóbbi kapcsán utalt a befektetési alapokkal kapcsolatos szabályokra, amelyek az állampapírvásárlás felé terelik őket, és az utóbbi időben volt egy finomhangolás a szabályokban, főleg bankrendszer esetén az extraprofitról szóló szabályokban (levonhatóság). Emellett a biztosítók számára bevezetendő szabályok is az állampapírok felé terelik őket: szintén egy szorzó alkalmazásával ha elegendőállampapírt vásárolnak, akkor csökkenthetik majd az adójukat.

Fontos üzenetként utalt arra, hogy ha a hazai intézményi szereplők nagyobb volumenben vásárolnak állampapírokat, akkor kevesebb papír kerül a külföldi szereplők és a lakosság felé. Szavai szerint

Ha a lakosságnak 7-8 százalékon lehet eladni egy papírt, miközben a bankok megveszik 6 százalékon, akkor az egy olyan kamatkülönbözet, ami miatt már megéri, hogy többet bocsássunk ki a bankok számára, és kevesebbet a lakosság számára,

mivel optimalizálni kell, a költségekre is tekintettel.

Utalt rá, hogy az idei évben az államháztartás elsődleges egyenlege egyensúlyt mutat és csak az állam kamatkiadásai miatt alakul ki a deficit. Szavai szerint „az elsődleges egyenleg nullás, tehát az egész hiány, az megfelelhet a kamatkiadás nagyságának, a 4,3-4,5%-nak.” A műsor végén jelezte: jövőre a kamatkiadások már jelentősen csökkenhetnek a GDP 3,4-3,5%-a körülre.

A hosszú interjúban mondott további fontos információkat itt írtuk meg:

Címlapkép forrása: Portfolio

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kiderült: szép csendben gigaösszegű devizahitelt vett fel Kínától a magyar állam

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
DSZZS20240708007