Portfolio signature

Olyan bérrobbanás alakulhat ki Magyarországon, amit nehéz elviselni

A szakszervezetek 10 százalékos béremelést tartanának indokoltnak jövőre, a munkáltatói szervezetek szerint viszont az alacsony infláció ezt nem indokolja, és a gazdaság állapota sem teszi lehetővé. Azt azonban még nem közölték, hogy milyen mértékű béremelést tartanának 2025-re kigazdálkodhatónak. Közben az uniós általános bérrendezési elvek is ott vannak a tárgyalófelek asztalán, amihez jelentős fizetésemelésekre lenne szükség a következő 2-3 évben.

Itt a nagyszerű alkalom, hogy elérjük a 300 ezres minimálbért, ami több mint 12 százalékos emelést jelent

- mondta a Portfolio-nak Zlati Róbert, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. A jelentős emelésre azért van szükség, mert az eddigi, szintén kétszámjegyű emelések mellett tapodtat sem sikerült az EU-s ranglistában javítani a helyzetünkön, tehát indokolt a jelentős emelés – érvelt az inflációhoz képest jelentősebb béremelés mellett.

Ahhoz, hogy a nagyjából 5 százalékos infláció mellett tartani lehessen a reálkeresetek 5-6 százalékos emelkedését, 10 százalék körüli bruttó fizetésemelkedésre lenne szükség 2025-re

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés