Mennyire nagy ez a csendben felvett kínai hitel? – Attól függ, mihez viszonyítunk
Gazdaság

Mennyire nagy ez a csendben felvett kínai hitel? – Attól függ, mihez viszonyítunk

Portfolio
A magyar állam által az elmúlt években felvett devizahitelek közül egyértelműen ez az 1 milliárd eurós kínai banki hitel a legnagyobb, amelyet elsőként a Portfolio vett észre az Államadósság Kezelő Központ statisztikájában, miközben a magyar állam nemzetközi devizakötvény kibocsátásai közül ez a kisebbek közé tartozik. Az, hogy ez az 1 milliárd eurós tétel sok, vagy kevés, viszonyítás kérdése: attól függ, hogy a magyar adósságelemek közül melyikhez képest vizsgáljuk. Elvégeztük ezt a vizsgálatot és röviden bemutatjuk az eredményeket.

Amint reggeli cikkünkben megírtuk: 3 kínai banktól április közepén összesen 1 milliárd eurós hitelt vett fel a magyar állam 3 évre, amelyet eddig nem jelentett be a kormány. A kondíciókról nem tudunk semmit, a tényleges hitelcélokról csak keveset.

Az április 19-i euró/forint árfolyam 395-nél volt az MNB középárfolyam adata szerint, így ezzel a 395 milliárd forintos tétellel néztük meg, hogy a március végi államadósság különböző tételeihez képest mégis mekkora arányról beszélhetünk:

  • A külföldi hitelek március végi állományához (2795 milliárd forint) képest a 395 milliárd forintos kínai hitel 14%-ot tett ki, tehát érdemben növelte azt. Az alábbi ábra egyébként jól értékelteti, hogy az utóbbi években ismét intenzíven hízni kezdett a magyar állam külföldi hitelállománya, miután a 2008-2009-ben felvett EU/IMF-hitelcsomagot a 2010-es évek közepére szépen sikerült visszafizetni. Érdemes egyébként megjegyezni, hogy a tavaly év végi 2750 milliárd forintos külföldi hitelállomány a 2023-as teljes évi 75 ezer milliárd forintos folyó áras magyar GDP-hez képest mindössze 2,6%-ot tett ki; és a június végi 3220 milliárdos hitelállomány se lehet érdemben magasabb a bruttó hazai termékhez nézve a százalékos arányt tekintve.
kulfoldi hitelek alakulasa240725
  • Június végén egyébként a magyar államadósság szerkezete így nézett ki az ÁKK címlapi grafikonja szerint, azaz a devizahitelek aránya mindössze 6%-os volt. Június végén egyébként a magyar állam összes devizaalapú külföldi hitelállománya összesítésünk szerint 8,2 milliárd euró volt, amelyhez 887 milliárd forintnyi forintalapú hitel is társult (mintegy 2,2 milliárd euró tett ki).
Forrás: ÁKK
  • A külföldi hitelek állományát a devizaalapú adóssághoz, illetve a teljes magyar államadóssághoz képest is megnéztük idősorosan, hogy a fent látott intenzív emelkedést jobban el lehessen helyezni. Amint látható: előbbihez képest 20%-os, utóbbihoz képest szintén 6%-os rátáról beszélhetünk.
  • Amennyiben a devizaalapú államadóssághoz képest viszonyítunk, amelybe a devizaalapú állampapírok is beletartoznak, és amelynek állománya március végén 15600 milliárd forintot tett ki, akkor a 395 milliárd forintos új kínai hitelfelvétel mindössze 2,5%-ot tett ki.
  • A devizaalapú államadósság aránya egyébként a teljes államadóssághoz képest március végén 28,7%-ot tett ki, amely április végére 29,2%-ra emelkedett. Így tehát a kínai hitelfelvétel 0,5%-ponttal emelte az államadóság devizaarányát egyéb tételekkel együtt, így ezzel még jobban megközelítette az adósságkezelő a saját stratégiájában lefektetett legfeljebb 30%-os arányt. Amint látható: az adósság devizaarányának esése a koronavírus-válság miatti költekezéssel együtt fordult meg, és az elmaradó új EU-pénzek miatt is egyre nagyobb összegekben fordult a nemzetközi kötvénypiacok felé a kormány. E két fő ok együttesen 15% körülről 30% közelébe tornászta fel az arányszámot.
devizaadossag aranya240725
  • A teljes magyar államadósság március végi szintjéhez képest (54300 milliárd forint) a 395 milliárd forintos kínai hitelfelvétel mindössze 0,7%-ot tett ki, és maga a tranzakció csak minimális hatással járt az adósság szintjének emelkedésére.
  • A folyó áras magyar GDP tavaly 75 ezer milliárd forint volt a friss konvergenciaprogram szerint, így ahhoz viszonyítva a 395 milliárd forintos kínai hitelfelvétel csupán 0,5%-ot jelent. Év végén egyébként a maastrichti kritériumok szerinti magyar államadósság a GDP 73,5%-át tette ki.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kiderült: szép csendben gigaösszegű devizahitelt vett fel Kínától a magyar állam

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
vihar Budapest