Kétszeresére nőnek a bírságok: így kerülheted el a milliós büntetéseket!
Gazdaság

Kétszeresére nőnek a bírságok: így kerülheted el a milliós büntetéseket!

A napokban kihirdetett jogszabályváltozások az adózás terén is szigorodó bírságokat hoztak, és a költségvetési célok, valamint a jogkövetés előmozdítása érdekében várhatólag gyakoribb adóellenőrzéseket eredményeznek majd. Ugyanis megduplázták az általános adózási mulasztások, a be nem jelentett alkalmazottak foglalkoztatásához, valamint a számla-, nyugtakibocsátáshoz és iratmegőrzés megszegéséhez fűződő bírságokat 2024 augusztusától. A szigorodó szankciók miatt minden eddiginél fontosabb ügyelni az adókötelezettségek napi teljesítésére, hogy a vállalkozások elkerülhessék a kockázatos adózói minősítést, sőt a normál minősítésű cégek a megbízható kategóriába kerülhessenek.

A megbízható adózóknak, akik alapvetően jogkövető magatartást tanúsítanak, adókötelezettségeiket határidőben teljesítik, a törvény kedvezményeket biztosít. Ezzel szemben a kockázatos adózókra szigorúbb szabályok vonatkoznak. A minősítés célja tehát, hogy az adókötelezettségeiket önként és határidőben teljesítő adózók bizonyos, törvényben rögzített előnyöket élvezzenek a nem jogkövető – így szigorúbb megítélés alá eső – kockázatos adózókkal szemben.

Emlékeztetőül 2024. augusztus 1-jétől duplázódnak bizonyos adózási szankciók és mulasztási bírság tételek:

Az általános mulasztási bírság maximális összege természetes személyek esetén 200.000 forintról 400.000 forintra növekszik, nem természetes személyek esetén pedig 500.000 forintról 1 millió forintra nő. Ilyen bírsággal lehet számolni – többek között – a bejelentési, változásbejelentési, a bevallási, adatbejelentési, adatszolgáltatási, pénzforgalmi számlanyitási kötelezettségek, a regisztrációs kötelezettségek nem teljesítése vagy hiányos, valótlan adattartalommal történő teljesítése esetén.

Be nem jelentett foglalkoztatott esetén a jelenlegi 1 millió forint helyett 2 millió forintos bírságra számíthat a foglalkoztató.

Számla- vagy nyugtaadási kötelezettség megszegése (vagy iratmegőrzési kötelezettség nemteljesítése) esetén pedig a jelenlegi 1 millió forint helyett akár 2 millió forintos bírság szabható ki.

Előny, hogy a megnövekedett mulasztási bírság tételek mellett is elnézőbb marad a megbízható adózók hibáival szemben a hatóság.

Számukra a mulasztási bírság felső határa csak a kiszabható összeg fele, azaz 50%-a lehet.

Tehát egy olyan kötelezettség megszegésekor, ahol a nem természetes személy adózó például az új megemelt tételek szerint 1 millió forint összegű mulasztási bírsággal lenne sújtható, a megbízható adózó esetében a maximális bírság csak 500.000 forint.

Ezzel szemben a kockázatos adózók szankciói jelentősen keményebbek, mivel a jogszabály esetükben eleve szigorítást ír elő. Számukra az adó- és mulasztási bírság kiszabása méltányosságból sem mellőzhető.

A bírság felső határa is magasabb, mint a normál érték: ennek 150%-a, és esetükben a minimum a kiszabható bírság maximumának a 30%-a.

Tehát náluk az általános szabályok szerint kiszabható mulasztási bírság az új szabályok szerint már 1,5 millió forint is lehet, de semmiképpen nem kevesebb, mint félmillió forint. Míg a számlakiállítás vagy a foglalkoztatotti bejelentés elmulasztása már akár 3, de minimum 1 millió forinttal is szankcionálható.

A megbízható adózóvá válás előnyei azonban ennyiben még nem merülnek ki: a mulasztási bírság kedvezménye mellett a megbízható adózók gyorsabb adóellenőrzésekre, csökkentett adó- és jövedéki bírságokra, automatikus fizetési könnyítésekre és gyorsabb adóvisszatérítésekre is jogot szerezhetnek.

Hogy válhatunk megbízható adózóvá?

Joggal merül fel tehát a kérdés, hogy hogyan válhat valaki megbízható adózóvá? A NAV negyedévenként vizsgálja, hogy a cégjegyzékbe bejegyzett adózók, az áfaregisztrált, valamint a csoportos adóalanyok megfelelnek-e a megbízható, illetve a kockázatos adózókra vonatkozó feltételeknek. Melyek az alábbiak:

  • legalább három éve folyamatosan működik, vagy legalább három éve áfaregisztrált adóalanynak minősül,
  • a tárgyévben és az azt megelőző öt évben a NAV által az adózó terhére megállapított összes adókülönbözet nem haladta meg az adózó tárgyévre megállapított adóteljesítményének három százalékát, azzal, hogy az adózó terhére megállapított összes adókülönbözetet csökkenteni kell a tárgyévben és az azt megelőző öt évben a NAV által az adózó javára megállapított összes adókülönbözettel,
  • a tárgyévben és az azt megelőző négy évben a NAV nem indított ellene adótartozás behajtására irányuló végrehajtási eljárást, megkeresésenként százezer forintot meghaladó összegre irányuló végrehajtást,
  • a tárgyévben és az azt megelőző öt évben nem állt és nem áll csőd-, felszámolási, illetve kényszertörlési eljárás alatt,
  • nem rendelkezik ötszázezer forintot meghaladó nettó adótartozással,
  • a tárgyévben és az azt megelőző öt évben nem állt és nem áll adószámtörlés hatálya alatt,
  • a terhére a NAV által kiszabott, a tárgyévet megelőző két évben esedékessé vált mulasztási bírság – ideértve a jövedéki bírságot is – összege nem haladta meg az adózó tárgyévre megállapított adóteljesítményének egy százalékát,
  • nem minősül kockázatos adózónak,
  • és a tárgyévre vonatkozó adóteljesítménye pozitív.

Ha egy adózó megfelel az összes felsorolt feltételnek, a NAV megbízhatónak minősíti.

Ezzel szemben kockázatos adózónak minősül a felszámolás, végelszámolás alatt nem álló, cégjegyzékbe bejegyzett adózó vagy áfaregisztrált adóalany, ha az alábbi feltételek legalább egyike fennáll:

  • szerepel a nagy összegű adóhiánnyal rendelkező adózók közzétételi listáján,
  • szerepel a nagy összegű adótartozással rendelkező adózók közzétételi listáján,
  • szerepel a be nem jelentett foglalkoztatottat foglalkoztató adózók közzétételi listáján,
  • a NAV üzletlezárás intézkedést alkalmazott vele szemben,
  • kényszertörlési eljárás alatt áll,
  • a tárgyévben és az azt megelőző öt évben a NAV által az adózó terhére megállapított összes adókülönbözet meghaladja az adózó tárgyévre megállapított adóteljesítményének hetven százalékát azzal, hogy az adózó terhére megállapított összes adókülönbözetet csökkenteni kell a tárgyévben és az azt megelőző öt évben a NAV által az adózó javára megállapított összes adókülönbözettel. (A veszélyhelyzet és az egészségügyi válsághelyzet ideje alatt eltérő rendelkezéseket kellett alkalmazni, ezért a 2020. I. negyedévi adózói minősítéstől kezdődően e feltétel vizsgálatakor a NAV figyelmen kívül hagyja a veszélyhelyzet ideje alatt vagy az azt követő harminc napon belül (2020. március 11. és 2020. július 18.) esedékes adókötelezettség megsértése miatt az adózó terhére megállapított adókülönbözetet, és ezt az eljárást az elévülési időn belül minden minősítés során alkalmazza.)
  • a terhére a NAV által kiszabott, a tárgyévet megelőző két évben esedékessé vált mulasztási bírság – ideértve a jövedéki bírságot is – összege meghaladja az adózó tárgyévre megállapított adóteljesítményének hetven százalékát,
  • székhelye székhelyszolgáltatóhoz van bejegyezve, és az adóigazgatási eljárás akadályozása miatt véglegessé vált döntésben eljárási bírságot szabtak ki terhére a tárgyévben vagy az azt megelőző három évben.

Érdemes tehát törekedni a megbízható adózói minősítés feltételeinek teljesítésére, és ha szükséges adótanácsadóval átbeszélni, hogy mit lehet tenni a jobb megfelelés érdekében.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

MNB Intézet

A szignifikanciatesztelés logikája

Egy viselkedéses közgazdaságtan területén végzett kutatás során arra voltak kíváncsiak a kutatók, hogy a reptéri piszoárok belsejébe ragasztott legyet ábrázoló matrica növeli-e annak az e

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kiderült: szép csendben gigaösszegű devizahitelt vett fel Kínától a magyar állam

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
vihar Budapest