Válaszcsapással fenyegette meg Szlovákia Ukrajnát a Lukoil-ügy miatt!
Gazdaság

Válaszcsapással fenyegette meg Szlovákia Ukrajnát a Lukoil-ügy miatt!

Portfolio
|
MTI
Szerdán délután, illetve este össztüzet zúdított a szlovák politikai felsővezetés Ukrajára amiatt, hogy a közelmúltban blokkolták az orosz Lukoil olajszállításait, és ez például a szlovák külügyminiszter szerint oda vezethet, hogy nemsokára sorba kell majd állnia az autósoknak a benzinért és a gázolajért. Az eddigi legkomolyabb figyelmeztetést a szlovák elnök intézte Ukrajna felé, gyakorlatilag válaszcsapást helyezett kilátásba.

Úgy tűnik, hogy nemcsak Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter felől, hanem a szlovák politikai felsővezetés felől is éles hangú kritikák sora hangzik el Ukrajna irányába, sőt válaszcsapást helyeznek kilátásba az állítólagos ellátásbiztonsági veszélyekre hivatkozva.

Szerda délután/este ugyanis az alábbiak történtek Szlovákiában:

  • Peter Pellegrini szlovák államfő (címlapképünkön) azt mondta a kínai Xinhua hírügynökség tudósítása szerint egy sajtótájékoztatón: "Szilárdan hiszem, hogy Ukrajnának sikerül a lehető leghamarabb rendbe hoznia a dolgokat, mert Szlovákia, mint szuverén ország, előbb-utóbb kénytelen lesz megtorló intézkedéseket hozni, és ez nem lenne előnyös sem Ukrajnának, sem a lakosságának, sem a térségben élők közül senkinek." A tudósítás ezután megjegyzi, hogy Szlovákia az egyik kulcsszereplő a felfutott ukrajnai áramimport kielégítésében az utóbbi időben. Így tehát a tudósítás arra céloz, hogy a Szlovákia felől felfutott ukrán áramexport esetleges korlátozására utalhatott az elnök. A rekordra futott, Ukrajna felé irányuló magyar áramexportot Szijjártó Péter is felemlegette tegnap. A Portfolio három hete elsőként irányította rá a témára a figyelmet.
  • Robert Kalinak szlovák védelmi miniszter ugyanezen a sajtótájékoztatón azt mondta: az Ukrajna azon döntése, hogy blokkolta a Lukoil olajszállításait Magyarország és Szlovákia felé, aláásta a jószomszédi viszonyt a két ország között.
  • Juraj Blanar szlovák külügyminiszter magyar kollégájához hasonlóan Facebook-videóban kommunikált szerdán az ügyről, és a hozzáírt szöveges poszt szerint egyrészt bírálta az ukrán döntést, másrészt azt, hogy az Európai Bizottság szerdai kereskedelempolitikai bizottsági ülésén elnapolták a döntést, mert amint megírtuk: további információkat kért be a testület a két országtól. A tárcavezető olyan kérdéseket tett fel: "Kell-e, hogy az autósoknak hosszú sorba kelljen állniuk és várniuk a benzinre és a dízelre? Vagy sokkal magasabb árat fizessenek az üzemanyagért, csak mert az Európai Bizottságnak van ideje? Nem, nincs időnk, mert a szomszédos államunk meggondolatlan szankciói és felelőtlen cselekedetei nagyon gyorsan negatív következményekkel járhatnak Szlovákiában." Posztját azzal zárta: "Felszólítom az Európai Bizottságot, hogy ne húzza az időt, és a lehető leghamarabb álljon a tagállamai és különösen a lakosai oldalán."
  • A szlovák gazdasági minisztérium is kiadott egy közleményt, amely a SITA hírügynökség tudósítása szerint azt tartalmazza: "Úgy véljük, hogy az ukrán oldalon történt kőolajimport korlátozás sérti a nemzetközi megállapodásokat. Ráadásul az ebből az olajból származó kőolajtermékek egy részét később Ukrajnába exportálják, ezért véleményünk szerint ez a helyzet még Ukrajna érdekeit sem szolgálja. Ezért célunk, hogy minden szükséges intézkedést megtegyünk a Slovnaft finomító olajellátásának helyreállítása érdekében. Ha azonban ezt a problémát nem oldjuk meg proaktívan, az a kőolajtermékek kereskedelmi szállításának korlátozásához vezethet nemcsak Szlovákiába, hanem azokba az országokba is, ahová ebből az olajból kőolajtermékeket exportálnak, például a Cseh Köztársaságba és Ukrajnába". Utóbbi üzenettel a tárca lényegében megismételte a szlovák miniszterelnöki hivatal hétvégi figyelmeztetését, miszerint a Slovnaft finomítójában készített termékek Ukrajnába szállítása is bánhatja, ha az ukránok tartósan blokkolják a Lukoil szállításait.

Címlapkép forrása: Graeme Sloan/Bloomberg via Getty Images

GDPR

Nagy nyelvi modellek és adatvédelem

Az elmúlt bő másfél évben, mióta a ChatGPT széles körben elérhetővé vált, a nagy nyelvi modelleken (Large Language Model, LLM) alapuló megoldások hihetetlen tempóban váltak mind a munkahely

Kiszámoló

Olajkrízis várható Magyarországon?

Egy múlt heti hír nem annyira bolygatta fel az ország közvéleményét, mint kellett volna. Az ukránok megtiltották a Lukoilnak, hogy Ukrajnán keresztül szállítsák a kőolajat Európába. Az ukr

Holdblog

Mi az értelmetlen befektetés?

Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényétől máris nem lehet az? Egyik olvasónk vendégcikkben elmélkedik arról, lehet-e... The

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újult erővel támad a fertőzés, ami Magyarországon is halálozással járt - Már a hazai járványhatóság is figyelmeztet

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
A Corvinusról kerüljön ki az első magyar Nobel-díjas közgazdász