FONTOS Kísérteties a hasonlóság, éppen 10 éve láttunk ilyet: tényleg nem kell félni a 6% feletti lakáshitelkamatoktól?
Megszólalt a Fitch a Lukoil-ügyről: jelentős lehet a hatás Magyarországra és Szlovákiára
Gazdaság

Megszólalt a Fitch a Lukoil-ügyről: jelentős lehet a hatás Magyarországra és Szlovákiára

Portfolio
Bár rövid távon sikerült pótolni az ukrán szankció miatt blokkolt Lukoil olajszállításokat Magyarország és Szlovákia felé, de az ügy a Mol által működtetett két finomító esetén „jelentős hitelkockázatokkal jár”, a két ország energiaellátásának biztonságát pedig „közép távon jelentősen érintheti” – állapította meg eseti gyorselemzésében a Fitch Ratings.

Fontos, hogy ez most se a Mol, se a két ország kapcsán nem jelent hitelminősítési eseményt, mindössze az elmúlt napokban kirobbanó helyzetre adott értékelést takar, illetve felhívja a figyelmet a Mol két finomítójának működéséből fakadó hitelminősítési, illetve energiaellátási kockázatokra.

Az eseti gyorselemzés néhány főbb pontja:

  • Amint a Portfolio tegnapi helyzetelemzése is rámutatott, rövid távon sikerült pótolni az Ukrajna által blokkolt Lukoil olajszállítmányokat Magyarország és Szlovákia felé, de "az orosz ellátás szélesebb körű és hosszabb távú megszakítása jelentős kockázatot jelenthet a finomítási műveletekre és az energiaellátásra".
  • Szlovákia jobban kitett a helyzetnek, mint Magyarország, az olajvezetékek elhelyezkedéséből és kapacitásaiból adódó adottságok miatt. Ha viszont mindkét országban kiesne az orosz olajszállítás, akkor a Mol Csoport által működtetett pozsonyi, illetve százhalombattai finomító teljesítménye csökkenne, mert a nem-orosz származású kőolajból a termékkihozatal kevesebb.
  • A Lukoil kiesése mellett más orosz szállítók, mint például a Rosznyeft és a Tatnyeft továbbra is szállíthat Ukrajnán át Magyarországra és Szlovákiába a Barátság II. déli ágán, de amint mi is felhívtuk rá a figyelmet, és a Fitch elemzése is megjegyzi: "nem világos, hogy az ukrán hatóságok további szankciókat rónak-e ki ezekkel a cégekkel szemben".
  • Rámutat az elemzés, hogy a Mol által működtetett magyarországi és szlovákiai finomító idén májusban mintegy 65-70%-ban orosz kőolajat dolgozott fel, amely arányt a Mol év végére 50-55%-ra tervez csökkenteni a finomítókban zajló átalakítások segítségével, illetve 2026-ra tervez eljutni oda, hogy teljesen kiváltsa az orosz olajat.
  • Felidézik, hogy mindkét ország 90 napnyi stratégiai készletet tart fenn mind nyersolajból, mind finomított termékekből, így ha teljesen leállnának az orosz szállítások, akkor ebből egy ideig el lehetne látni a két országot. Azt is megjegyzik, hogy a Mol "nagyon erős pénzügyi helyzetben" van, amely segíthet enyhíteni az orosz szállítások átmeneti megszakadásának hatását, de "hosszú távú megoldásokra lesz szükség, ha a helyzet nem enyhül a közeljövőben".
  • Emlékeztetnek rá, hogy a Molra adott "BBB-" besorolás "már tükrözi az alapanyag-ellátás koncentrációjának általános kockázatát a downstream szegmensben", amely alatt azt értik, hogy a Fitch által várt éves EBITDA mintegy 40-45%-a származik az orosz eredetű nyersolaj finomításából. Megjegyzik, hogy a cégcsoport egészséges pénzügyi mozgástérrel rendelkezik, így "továbbra is a Mol orosz nyersolajhoz való hozzáférésének nagyobb mértékű korlátozásának kockázatát tekintjük a besorolást érintő eseménykockázatnak."

Címlapkép forrása: Portfolio

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újult erővel támad a fertőzés, ami Magyarországon is halálozással járt - Már a hazai járványhatóság is figyelmeztet

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Bulgaria Magyarorszag Lukoil