Portfolio signature

Megdöbbentő tények derültek ki a fizetésekről Magyarországon

Portfolio
Az idei év elején jelentősen nőtt a bruttó átlagbér, de a dolgozók között hatalmas különbségek vannak. A munkavállalók közel 90%-ának nőtt a keresete, de olyanok is voltak, akiknek visszaesett. Az alacsony infláció közepette is tízből két dolgozónak csökken a reálbére. A legjobban az oktatásban dolgozók örülhetnek, a legnehezebb a helyzet az építőiparban és a kereskedelemben.

Az idei első negyedévben folytatódott a keresetek dinamikus emelkedése. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete nominálisan 14,2%-kal nőtt egy év alatt. Ebben meghatározó szerepet játszott az elmúlt év végén végrehajtott, 15 és 10%-os minimálbér- és garantáltbérminimum-emelés, valamint a közszolgáltatói ágakban előre ütemezett béremelések (különösen a köznevelésben és a szakképzésben végrehajtott intézkedések), illetve a nagy állami vállalatok és kereskedelmi láncok bejelentett béremelései - derült ki a KSH kutatásából. Emellett az egyes ágakban még mindig jelentős volt a pótlólagos munkaerő-kereslet bérfelhajtó hatása is.

A nemzetgazdasági szintű növekedés mögött azonban jelentős különbségek húzódtak meg.

A teljes munkaidős álláshellyel rendelkezők közel 90%-ának nőtt a bruttó keresete az előző év azonos időszakához képest; minden második munkavállalónak 5 és 24,9% közötti mértékben. Főképp a vállalkozói szektor kereseteinek visszafogottabb növekedése következtében némileg (2,7 százalékponttal) alacsonyabb volt a legalább 15%-os keresetnövekedést megéltek aránya, mint 2023 első negyedévében.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés