Lukoil-ügy: Bulgária segítséget ajánlott Magyarországnak
Gazdaság

Lukoil-ügy: Bulgária segítséget ajánlott Magyarországnak

Portfolio
A mai bukaresti tárgyalásaim során a bolgár energiaügyi miniszter segítséget ajánlott fel Magyarországnak a Lukoil-ügy miatt, így "amennyiben például kőolajtermékek vonatkozásában szükségünk van újabb mennyiségekre, azt különböző számítási módokkal el tudják juttatni Magyarországra" – jelentette be szerda délutáni videós bejelentkezésében Szijjártó Péter.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter ma egy romániai energiaügyi fórumra látogatott, és ennek kapcsán tárgyalt a román, illetve a bolgár energiaügyi miniszterrel is, Vladimir Malinovval is (címlapképünkön balra). Az utóbbi tárgyaláson elhangzott bolgár felajánlással kapcsolatban Szijjártó emlékeztetett rá, hogy nincs közvetlen olajvezeték Magyarország és Bulgária, ezért csak a finomított termékek terén tudnának a bolgárok segíteni, ha szükség lenne rá.

A bolgár felajánlás kapcsán érdemes megjegyezni, hogy az ország egyetlen, és az egész régió legnagyobb olajfinomítója az orosz Lukoil tulajdonában áll, és bár idén év végéig kapott felmentést Bulgária az uniós oroszellenes olajimport szankció alól (év végétől nem kerülhet be orosz nyersolaj tankeren Bulgáriába), de egy szigorúbb tavaly őszi bolgár törvény a teljes leválást időben előrehozta, így idén tavasztól már nem orosz olajból finomít termékeket a Neftohim finomító. A potenciálisan Magyarországra kerülő finomított termék tehát elvileg már nem orosz molekulából készülne.

Amellett, hogy ma is ostorozta Ukrajna azon lépését, amellyel megtiltotta a Lukoil olajszállításainak tranzitját Magyarország és Szlovákia felé, jelezte, hogy ma Brüsszelben összeült a kérdést napirendre tűző kereskedelempolitikai bizottság. Ennek kapcsán úgy fogalmazott: "Jól látszik, hogy egyes európai uniós tagállamok továbbra is politikai álláspontot képviselnek, és annak ellenére, hogy Ukrajna lépése fekete-fehéren sérti a magyar és szlovák energiaellátás biztonságát, sérti az EU és Ukrajna közötti társulási megállapodást, próbálják mentegetni Ukrajnát, s jól láthatóan a belső európai uniós szolidaritásra fittyet hánynak".

Hozzátette:

Meglátjuk, az Európai Bizottság végül mikor alakítja ki az álláspontját, s hívja össze az Európai Unió és Ukrajna közötti konzultációt, amelynek eredményeként azt várjuk, hogy Ukrajna feloldja a Lukoil olajszállítmányainak tiltását

Tegnap azt is kilátásba helyezte, hogy addig blokkolja Magyarország az Európai Békekeretből az uniós tagállamok felé a kifizetéseket, ameddig az ukránok blokkolják a Lukoil szállítmányait.

Kitért arra is, hogy Magyarország földgázellátásának egy jelentős része Bulgárián keresztül érkezik, és a térségben az ország élen jár a megbízhatóság tekintetében. Tájékoztatása szerint tavaly Bulgárián keresztül 5,6 milliárd köbméter földgáz érkezett hazánkba, idén pedig már 3,9 milliárd köbméter. "Bulgária tiszteletben is tartja mindazon kötelezettségeit, amelyek tranzitország mivoltából fakadnak" - hangsúlyozta.

Címlapkép forrása: Szijjártó Péter Facebook-oldala

GDPR

Nagy nyelvi modellek és adatvédelem

Az elmúlt bő másfél évben, mióta a ChatGPT széles körben elérhetővé vált, a nagy nyelvi modelleken (Large Language Model, LLM) alapuló megoldások hihetetlen tempóban váltak mind a munkahely

Kiszámoló

Olajkrízis várható Magyarországon?

Egy múlt heti hír nem annyira bolygatta fel az ország közvéleményét, mint kellett volna. Az ukránok megtiltották a Lukoilnak, hogy Ukrajnán keresztül szállítsák a kőolajat Európába. Az ukr

Holdblog

Mi az értelmetlen befektetés?

Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényétől máris nem lehet az? Egyik olvasónk vendégcikkben elmélkedik arról, lehet-e... The

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újult erővel támad a fertőzés, ami Magyarországon is halálozással járt - Már a hazai járványhatóság is figyelmeztet

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Szijjarto Peter Brusszel gazar sapka olajar sapka