Kórházi klímahelyzet: a rendszerbe kódolva van a finanszírozási feszültség
Gazdaság

Kórházi klímahelyzet: a rendszerbe kódolva van a finanszírozási feszültség

Az éghajlat alakulása, a felmelegedés óriási hatással van az egészségügyre, Magyarországon is. A megfelelő klimatizálás, illetve a meghibásodott készülékek javítása, cseréje elengedhetetlen, hiszen kritikus infrastruktúráról beszélünk - fejtette ki lapunknak az elmúlt hetekben érkező, kórházi klímák meghibásodásáról szóló hírek kapcsán Velkey György János. A Magyar Kórházszövetség elnöke arra is rámutatott: a jelenlegi helyzetben nincs varázsütésszerű megoldás, a drága gépek amortizációja nincs betervezve a költségvetésbe és soha nem is volt. A rendszerbe ezért kódolva van a finanszírozási feszültség. Közben a jelentős adósságállomány is nehezíti a kórházi menedzsment dolgát.

Az elmúlt hetekben nagy port kavartak azok a hírek, miszerint a közfinanszírozott kórházakban több helyen is elromlottak a klímaberendezések, ezért műtéteket kellett elhalasztani és a betegek átirányítására kényszerültek az intézmények. Ezzel kapcsolatban megkerestük kérdéseinkkel Velkey György Jánost, a Magyar Kórházszövetség elnökét.

A szakember a kórházakban elromló klímák helyzetét tágabb kontextusba helyezte érdeklődésünkre. Az elmúlt években egyre gyorsabban és nagyot változott a világ, az éghajlat alakulása, a felmelegedés óriási hatással van az egészségügyre is. Az ágazatra már csak azért is figyelni kell ebből a szempontból is, mert kritikus infrastruktúrának tekinthető. A kórházi épületekben gyógyítás folyik, a megfelelő körülményeket a klimatizálással is biztosítani kell a betegeknek, valamint az orvosoknak egyaránt.

A Magyar Kórházszövetség elnöke kifejtette azt is, hogy a szervezet fontos feladatának érzi, hogy rávilágítson a klímaváltozás és az egészségügy összefüggéseire, nem véletlen, hogy a legutóbbi kongresszuson ez fő téma volt. A változó környezet miatt megszaporodtak a hőhullámok és ezekre reagálni kell, fenntartható módon, zöldítéssel, energiatakarékos, megújuló megoldásokkal - vagyis komplex, jelentős forrásigényű ágazati szintű megoldásokkal, amelyekre jelenleg nincs költségvetési forrás.

A kórházak jövője, a jövő kórháza is terítékre kerül szeptember 26-i konferenciánkon. Érdemes már most regisztrálni:

Arról is beszélt, hogy az elmúlt hetekben ennek az óriási problémának a részkérdéséről van szó Magyarországon is. A kialakult extrém időjárási körülmények okán a napi munkavégzés feltételeire kellett gyors megoldásokat találni néhány kritikus helyen – mondta a kórházszövetség elnöke, aki emlékeztetett arra, hogy

az egészségügy, mint szolgáltatás éjjel-nappal üzemel, egy-egy egység több ezer négyzetméteren.

Ennek pedig hatalmas a klímaigénye, aminek ráadásul óriásiak a fenntartási, működtetési költségei is, amiket szintén fizetni kell – húzta alá.

Velkey György János szerint a jelenlegi helyzetben nincs varázsütésszerű megoldás, hatalmas invesztíciókra, folyamatos karbantartásra, zöldenergia-beruházásokra van szükség. Értékelése szerint Magyarország nem indult rossz helyzetből, az elmúlt évtizedben elsősorban vidéken uniós forrásokból sok helyen megvalósult a modernizálás, azonban

ezeknek a drága gépeknek az amortizációja nincs betervezve és soha nem is volt a költségvetésbe.

A rendszerbe tehát e miatt is kódolva van a finanszírozási feszültség. Példaként említette, hogy amiket beépítettek gépeket a 2010-es évek elején, azok mára elhasználódhattak és esedékes lehet akár a cseréjük is.

Ezt sem a finanszírozó, sem az állam, sem pedig a fenntartó (sok esetben az állam, vagy az egyetemi alapítványok, vagy az egyházak) nem tudja kigazdálkodni

- mutatott rá a szövetség elnöke.

velkey györgy magyar kórházszövetség bethesda kórház
Fotó: Berecz Valter/Portfolio

Emlékeztetett arra, hogy az egészségügy finanszírozása két részből áll: a működési költségekből, amit a NEAK-on keresztül biztosítanak az intézményeknek. Itt is vannak ugyanakkor működési zavarok, nem véletlenül alakulnak ki újra meg újra adósságok, amiknek az oka alapvetően az egészségügy alulfinanszírozottsága.

A finanszírozás másik része pedig a beruházásokhoz, az amortizáció elszámolásához kötődik. Ez a kérdés sincs rendezve a költségvetésben, erre nincs rendszerezett, normatív jellegű forrás biztosítva.

Az elmúlt hetekben kialakult hőhullám következtében a rendkívüli helyzetekre, a meghibásodott klímaberendezések pótlására gyorsan kellett reagálni. Így adódott a kérdés: mit tud tenni gyorsan az intézmény és vezetése? Ráadásul kórház és kórház között is van eltérés - mutatott rá. Az állami fenntartású kórházak karbantartási munkáit átvette a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF), aki erre jelentős pénzt is kapott az idei költségvetésében. Nem úgy az egyházi kórházak és alapítványi fenntartású klinikák esetében. A mi intézményeink hátrányba kerültek, mert bár kompenzációra volt és van ígéret, azonban ez sajnos a mai napig még nem valósult meg – hívta fel a figyelmet. (Az említett KEF kompenzáció az interjú megjelenésekor már beérkezett a Kórházhoz – szerk.)

A kórházi menedzsment akut helyzetben éppen ezért eszköztelen. A jelentős adósságállomány miatt nem tud gyors megoldást találni. Mi, a Bethesdában, amikor tönkremegy egy-egy ilyen drága berendezés – értem ez alatt a műtők speciális, nagyértékű hűtőeszközeit –, akkor segítséget kérünk támogatóinktól, hiszen a fenntartónkhoz se jut erre a célra külön költségvetési keret – fejtette ki az MKSZ elnöke.

Arra is kitért Velkey György János, hogy a kórházakban a műtétek során a nagy forróság embertelen, ronthatja a teljesítményt és az operáció sikerességét. Ezért is rendkívül fontos lenne az infrastruktúra megerősítése.

A kórházak jövője, a jövő kórháza is terítékre kerül szeptember 26-i konferenciánkon. Érdemes már most regisztrálni:

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

MNB Intézet

A szignifikanciatesztelés logikája

Egy viselkedéses közgazdaságtan területén végzett kutatás során arra voltak kíváncsiak a kutatók, hogy a reptéri piszoárok belsejébe ragasztott legyet ábrázoló matrica növeli-e annak az e

GDPR

Nagy nyelvi modellek és adatvédelem

Az elmúlt bő másfél évben, mióta a ChatGPT széles körben elérhetővé vált, a nagy nyelvi modelleken (Large Language Model, LLM) alapuló megoldások hihetetlen tempóban váltak mind a munkahely

Kiszámoló

Olajkrízis várható Magyarországon?

Egy múlt heti hír nem annyira bolygatta fel az ország közvéleményét, mint kellett volna. Az ukránok megtiltották a Lukoilnak, hogy Ukrajnán keresztül szállítsák a kőolajat Európába. Az ukr

Holdblog

Mi az értelmetlen befektetés?

Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényétől máris nem lehet az? Egyik olvasónk vendégcikkben elmélkedik arról, lehet-e... The

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újult erővel támad a fertőzés, ami Magyarországon is halálozással járt - Már a hazai járványhatóság is figyelmeztet

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Szijjarto Peter Brusszel gazar sapka olajar sapka