Hasít az indiai gazdaság, de a világelsőséghez ennél sokkal több kell
Gazdaság

Hasít az indiai gazdaság, de a világelsőséghez ennél sokkal több kell

Portfolio
India gazdasága az elmúlt években gyors ütemben bővült, de a növekedés fenntartása érdekében új hajtóerőkre van szükség - figyelmeztetett Jahangir Aziz, a JPMorgan vezető feltörekvő piaci közgazdásza – írta a Cnbc.

Az elmúlt két évben India gazdasági növekedése erős volt, különösen a világjárvány utáni időszakban. Azonban ha alaposabban megvizsgáljuk a növekedés mozgatórugóit, két fő tényezőt találunk: az állami infrastruktúra fejlesztése és a szolgáltatásexport.

Az ország pénzügyminisztere kedden bejelentette, hogy a 2025-ös pénzügyi év költségvetési beruházásai 11,11 milliárd indiai rúpiát (133,9 milliárd dollár) tesznek ki, ami a GDP 3,4%-a. Ez az összeg India fizikai és digitális infrastruktúrájának fejlesztését célozza meg annak érdekében, hogy az ország 2047-re fejlett országgá váljon.

A Kereskedelmi és Ipari Minisztérium becslései szerint India szolgáltatásexportja júniusban valószínűleg eléri a 30,3 milliárd dollárt, szemben az előző év azonos hónapjának 27,8 milliárd dollárjával. Bár ez stabilizálódást mutat magas szinten, nem növekszik olyan gyorsan mint korábban - mondta Aziz.

"India számára nagyon nehéz lesz fenntartani a 6%-os vagy 7%-os növekedési ütemet csak az állami infrastruktúrán és a szolgáltatási exporton keresztül" - mondta Aziz. "A kérdés az, hogy India ki tudja-e terjeszteni a növekedést a fogyasztásra és még fontosabb: a magánberuházásokra. Hosszú ideje nem láttunk ilyesmit."

India gazdasági főtanácsadója, V Anantha Nageswaran hétfőn azt mondta, hogy a gazdaság várhatóan 6,5-7%-kal fog növekedni a 2025-ös pénzügyi évben.

Bár India fiatal lakossága segíthet abban, hogy az ország 2027-re a világ harmadik legnagyobb fogyasztói piacává váljon, Raghuram Rajan professzor figyelmeztetett: ha magas marad a munkanélküliség aránya (júniusban ez elérte a 9,2%-ot), akkor ez akadályozhatja a fogyasztás növekedését.

"Az elmúlt néhány negyedévben viszonylag gyenge volt a fogyasztás növekedése" - mondta Rajan. "Ha az emberek nem érzik magukat biztosnak abban, hogy van munkájuk és jól fizető munkahelyekről van szó, akkor ez hátráltatni fogja a gazdasági növekedést."

Rajan megkérdőjelezte továbbá azon foglalkoztatási kezdeményezések hatékonyságát is, amelyeket kedden jelentettek be.

"Megfelelnek-e ezek annak nagyságrendnek, amelyre Indiának szüksége van tekintettel munkanélküliséggel kapcsolatos óriási aggodalmakra?" - tette hozzá Rajan.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

MNB Intézet

A szignifikanciatesztelés logikája

Egy viselkedéses közgazdaságtan területén végzett kutatás során arra voltak kíváncsiak a kutatók, hogy a reptéri piszoárok belsejébe ragasztott legyet ábrázoló matrica növeli-e annak az e

GDPR

Nagy nyelvi modellek és adatvédelem

Az elmúlt bő másfél évben, mióta a ChatGPT széles körben elérhetővé vált, a nagy nyelvi modelleken (Large Language Model, LLM) alapuló megoldások hihetetlen tempóban váltak mind a munkahely

Kiszámoló

Olajkrízis várható Magyarországon?

Egy múlt heti hír nem annyira bolygatta fel az ország közvéleményét, mint kellett volna. Az ukránok megtiltották a Lukoilnak, hogy Ukrajnán keresztül szállítsák a kőolajat Európába. Az ukr

Holdblog

Mi az értelmetlen befektetés?

Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényétől máris nem lehet az? Egyik olvasónk vendégcikkben elmélkedik arról, lehet-e... The

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újult erővel támad a fertőzés, ami Magyarországon is halálozással járt - Már a hazai járványhatóság is figyelmeztet
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
Mol-Dunai Finomító-Dufi százhalombatta adria-vezeték kőolaj-ADRIA-VEZETÉK-NEM-BARÁTSÁG