A szemünk láttára épül le a német ipar, Európa gazdasága még mindig nagyon beteg
Gazdaság

A szemünk láttára épül le a német ipar, Európa gazdasága még mindig nagyon beteg

Portfolio
Németország gazdasága gyengébben teljesített júliusban, mint az előző hónapban, az ipar helyzete egyre rosszabb. Franciaországban a szolgáltatószektor éledezik, de érdemi felpattanás itt sincs. A friss beszerzésimenedzser-index adatok szerint az eirópai növekedés visszatérésére még várnunk kell.

A vártnál jobb lett és 50 pont fölé került a francia szolgáltatóipari BMI, ami azt jelenti, hogy a francia gazdaság legfajsúlyosabb szektora növekedést tudott elérni júliusban. Utoljára áprilisban járt 50 pont felett a szolgáltaóipari BMI, tehát mindenképp fontos fejleményről van szó.

Az ipar ezzel együtt szenved, a BMI a vártnál alacsonyabb volt, 44,1 pontra esett az előző havi 45,4 pontról. A kompozit BMI 48,8 pontról 49,5 pontra nőtt, ami érdemi javulás, de a francia gazdaság ezzel még mindig elmarad az 50 pontos növekedési határtól. Amint az alábbi ábrán látsik, a feldolgozóipar és a szolgáltatószektor teljesítménye látványosan elvált egymástól Franciaországban.

Németországban ezzel szemben a vártnál rosszabb az összkép.

Az ipar tovább süllyedt, pedig eddig is gyengén teljesített. Júliusban 42,6 ponton áll az index, az elemzők azt várták, hogy a júniusi 43,5 pontról 44 pontra emelkedik az index. A szolgáltatóiipar 50 pont felett van, ám ebben is esést látunk: az előző havi 53,1 pontról 52 pontra esett az index, holott az elemzők stagnálást vártak. A kompozit index ezzel 50 pont alá esett, 48,7 ponton állt júliusban.

Az összkép azt mutatja, hogy bár Franciaországban ébredezik a szolgáltatószektor nyáron, erős felpattanásról szó sincs, miközben az ipar továbbra is szenved. A német gazdaság pedig továbbra sem talál magára, júliusban ismét nagyon gyengén teljesít, sőt: az összkép némileg rosszabb lett a júniusinál.

Az európai gazdaság idén várhatóan magasabb növekedést produkál, mint tavaly, ahogy a fogyasztás élénkül a tavalyi és tavalyelőtti inflációs sokk után. A reálbérek idén várhatóan emelkednek, míg a kamatok csökkennek, ez támgoatni fogja a beruházásokat és a fogyasztás helyreállását is. Mindenesetre a BMI-adatokon ez nem látszik. Az infláció ugyanakkor továbbra is a jegybanki célszint (2%) felett van, ez mindenképp kockázatokat jelent.

A most közölt BMI-adatok megerősíthetik azt a piaci vélekedést, hogy az EKB-nak idén többször is kell kamatot vágnia, ugyanis a gazdaság továbbra is gyengén teljesít. Egyelőre nem látunk érdemi reakciót a piacokon. Az euró minimális gyengülést mutat az adatközlés után. Emellett az ipari gyengélkedés megerősítheti azt az elemzői vélekedést is, hogy Európában az ipar a ciklikus visszaesés mellett strukturális nehézségekkel is küszködik.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

A BMI a vállalatvezetők megkérdezésével készül, 50 pont felett az adott szektor növekedését, az alatt zsugorodását vetíti előre. A BMI-t szereti a piac, ugyanis ez a leggyorsabban rendelkezésre álló növekedési indikátor, ám előrejelző képessége kérdéses. Inkább a trendszerű elmozdulásokat érdemes nézni, mint pontszerűen következtetni belőle a gazdaság teljesítmény tényleges alakulására.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

GDPR

Nagy nyelvi modellek és adatvédelem

Az elmúlt bő másfél évben, mióta a ChatGPT széles körben elérhetővé vált, a nagy nyelvi modelleken (Large Language Model, LLM) alapuló megoldások hihetetlen tempóban váltak mind a munkahely

Kiszámoló

Olajkrízis várható Magyarországon?

Egy múlt heti hír nem annyira bolygatta fel az ország közvéleményét, mint kellett volna. Az ukránok megtiltották a Lukoilnak, hogy Ukrajnán keresztül szállítsák a kőolajat Európába. Az ukr

Holdblog

Mi az értelmetlen befektetés?

Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényétől máris nem lehet az? Egyik olvasónk vendégcikkben elmélkedik arról, lehet-e... The

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újult erővel támad a fertőzés, ami Magyarországon is halálozással járt - Már a hazai járványhatóság is figyelmeztet

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
GettyImages-1094820522