Virág Barnabás: reális lehet további 1-2 kamatcsökkentés idén
Gazdaság

Virág Barnabás: reális lehet további 1-2 kamatcsökkentés idén

Portfolio
25 bázisponttal, 6,75%-ra csökkentette az alapkamatot a jegybank, ami megegyezett a piaci várakozásokkal. 3 órakor kezdődik a jegybank online háttérbeszélgetése, amelyről ebben a cikkben tudósítunk.
Megosztás

Összegzésünk a kamatdöntő ülésről

A jegybank a mai ülésen 25 bázisponttal, 6,75%-ra csökkentette az alapkamatot. A lépést alapvetően a javuló globális kockázati étvágy és az amerikai kamatvárakozások csökkenése indokolta. A vártnál kedvezőbb hazai infláció ellenére az inflációs kép változatlan. A piaci szolgáltatások esetén a dezinfláció a vártnál lassabban halad, ezt a jegybank kiemelt figyelemmel követi.

Az MNB reálisnak tartja a piaci elemzők azon várakozását, hogy idén még 1-2 alkalommal csökkenhet az alapkamat, azonban a 2025 végére várt kamatok csak akkor lehetnek reálisan, ha azt a bejövő adatok is támogatják. Ebben egyelőre még bizonytalanság van.

A következő hónapokban a jegybank a tartás és a kismértékű kamatcsökkentés között fog dönteni.

Megosztás

Véget ért a háttérbeszélgetés

Az MNB legközelebb augusztus végén tart kamatdöntő ülést.

Megosztás

A hosszabb távú kamatvárakozásokról kérdezik az MNB-t

Dot-plot ábra használata megosztja a fejlett világ jegybankjait is, de a feltörekvő jegybankokat még jobban megosztja. Mivel heti szinten jönnek ki fontos hírek, ezért nehéz ilyen közegben hosszabb távú kamatpályát kommunikálni.

De ennek ellenére az MNB folyamatosan és transzparensen kommunikálja a céljait és a kivitelezhető kamatpályát is. Ebben a bizonytalan környezetben a 3-6 hónapos iránymutatás a maximum, amit még reálisan lehet tenni.

A semleges kamatot az MNB és a nemzetközi irodalom szerint is nagyon nehéz megbecsülni, amikor egyszerre keresleti és kínálati sokkok is érik a rendszert. Virág szerint a semleges kamatszint endogén folyamat, hiszen például a kockázati felárat alakító közeg nagyban befolyásolja azt.

Emiatt a jegybankoknak transzparens kommunikációt kell folytatnia.

Megosztás

Az olajpiaci helyzetről (Lukoil) érkezett kérdés

Egyelőre sem az üzemanyagárakban és pénzpiaci folyamatokban nincs következménye. Arra lehet következtetni, hogy a hazai piac egyelőre képes zökkenőmentesen kezelni a helyzetet, de a hosszú távú hatásokat illetően vannak még kérdések.

A hosszú távú hatásokról ebben a pillanatban bármit mondani még túlzottan korai.

Megosztás

A kamatdöntés mélyebb hátteréről beszél az MNB

A mai kamatcsökkentés konzisztens a júniusi kommunikációval, hiszen hónapról hónapra, a beérkező adatok fényében dönt az MNB és a tartás a kamatcsökkentés között dönt. A döntések során figyelembe veszi a monetáris politika szempontjából legfontosabb tényezőket és mérlegeli minden esetben az egyes döntések előnyeit és hátrányait.

A júliusi kamatdöntés konzisztens volt a júniusi kommunikációval, hiszen a beérkező információk (globális kockázati étvágy, globális kamatvárakozások) támogatták a kamatok csökkentését, annak ellenére, hogy a hazai inflációs pályáról alkotott kép változatlan maradt.

A 2025-ös kamatvárakozásokkal kapcsolatban Virág Barnabás az óvatosságot és a körültekintőséget emeli ki. Több adatra van szükség ennek megítéléséhez.

Megosztás

Az MNB alelnöke kérdésekre válaszol

Az első kérdés arra vonatkozik, hogy milyen döntések voltak még az asztalon. Virág Barnabás elmondta, hogy a tartás és a csökkentés között döntöttek. Több Tanácstag az adatvezérelt döntés mellett érvelt és többen a tartás mellett is hoztak fel érveket, de végül konszenzusos döntés született.

Megosztás

Virág összegzi az eddigieket

Nem dőlhet hátra az MNB. Óvatos és türelmes megközelítésre van szükség. Pénzügyi piacok stabilitás kulcsfontosságú, ahogy a monetáris politika szigorú irányultsága. Az országkockázati felár alakulása fontos tényező.

A kamatcsökkentési várakozások fenntarthatóságának megítéléséhez további adatokra van szükség.

Megosztás

Minden alkalommal a tartás, vagy a kismértékű kamatcsökkentés között választ az MNB

Főbb döntési tényezők:

  • Pénzügyi stabilitási kérdések
  • Inflációs kilátások
  • Országkockázati felárak alakulása
  • Hazánk relatív helyzete a régióhoz képest

Az MNB olyan kamatpályában gondolkodik, ami a pénzügyi stabilitást és a fenntarthatóan támogatja az inflációs cél elérését.

Megosztás

Továbbra is adatvezérelt a monetáris politika

A globális kockázatvállalási hajlandóság továbbra is nagyon változékony. Ezt minden alkalommal mérlegelni kell, de egyelőre kedvezőek a folyamatok.

A hazai inflációs folyamatok a legutóbbi kedvezőbb adat ellenére nem változtak a júniusi Inflációs jelentéshez képest. Probléma, hogy a piaci szolgáltatások dezinflációja lassú és az inflációs várakozások is csak lassan csökkennek.

A költségvetési intézkedések támogatják a hiánycél elérését, de idő kell a fenntarthatósági hatások megítéléséhez.

Megosztás

Javult a költségvetési stabilitás

A magyar és lengyel hozamfelár közötti különbség érdemben csökkent. Ez részben a költségvetési hiánycélok elérhetőségének alátámasztása is segített.

Megosztás

Reálgazdasági kilátások

A visszafogott európai konjunktúra egyre inkább érezteti a hatását. Visszafogja az exportot és ezáltal a gazdasági növekedést is.

A folyó fizetési mérleg az év első 5 hónapja alapján a többlet közel 4 milliárd euró. Ez az elmúlt 15 év, de talán historikusan is az egyik legmagasabb érték. Így a GDP arányos folyó fizetési mérleg többlete 2% körül, talán afelett is alakulhat.

Megosztás

A következő hónapokban emelkedhet a maginfláció

Az MNB előrejelzése szerint a következő hónapokban emelkedhet a maginfláció. Alapos elemzést igényel, hogy emögött átmeneti, vagy tartós hatások állnak-e.

A szolgáltatószektor dezinflációja továbbra is lassú, ezért kiemelt figyelmet érdemel.

Megosztás

Hazai inflációs helyzet

Az év második felében a historikus átlagnál némileg magasabb átárazás mellett is a piaci várakozásoknál alacsonyabb infláció várható. A következő hónapokban a tolerancia sáv felső része közelében alakulhat az infláció.

Megosztás

Nemzetközi jelenség, hogy mindenhol lassan csökken a szolgáltatószektori infláció

A fejlett országokban is lassan csökken a szolgáltatószektorban az infláció. Egy figyelmeztetés az MNB-nek is, hogy konzervatív megközelítés indokolt.

A globális kockázati hangulat volatilis maradhat, de a kedvező globális kamatvárakozások javulása, javították a feltörekvő piacok megítélését is.

Az olaj és gázárak enyhén csökkentek az előző kamatdöntő óta, de a volatilitás itt is egy kockázati tényező lehet.

A Fed szeptemberi kamatcsökkentése 60%-ról közel 100%-ra emelkedett az előző hónaphoz képest. Az EKB továbbra is a beérkezett adatok alapján dönt a kamatokról.

Megosztás

Virág a globális helyzetről és a hazai makropályáról

A francia és brit választások után csökkentek az európai kockázati felárak. A romló amerikai adatok miatt nőtt a Fed szeptemberi kamatcsökkentésének esélye.

A hazai infláció a jegybanki toleranciasávon belül alakult és a következő hónapokban is a tolerancia sáv felső szélének közelében alakulhat. A folyamatok összhangban állnak a júniusi Inflációs jelentés előrejelzésével.

A hiánycsökkentő intézkedések támogatják az idei és a jövő évi hiánycélok teljesülését. 2024-ben is javuló pálya maradhat a folyó fizetési mérleg.

Megosztás

A mai kamatcsökkentés háttere

Kedvezően alakultak a külső egyensúlyi folyamatok és a fiskális egyensúly is javult. Kedvezőbb lett a globális kockázatvállalási hajlandósg, nőtt az USA-ban a kamatcsökkentés esélye.

A legutóbbi inflációs adat nem változtatja meg a várható inflációs pályát, de az ország kockázati megítélésének erősödése mellett lehetővé tette a kamatcsökkentést.

Továbbra is óvatos és türelmes monetáris politika indokolt az MNB szerint.

Megosztás

Júnustól új szakasz, a mai döntés is ebben a keretben értelmezendő

Az MNB hónapról, hónapra dönt, a döntés a tartás és a kismértékű kamatcsökkentés között dől el.

A jegybank reálisnak tartja azokat az elemzői várakozásokat, amelyek idénre még 1-2 kamatcsökkentéssel számolnak.

Megosztás

Az MNB legfontosabb üzenetei

A szigorú monetáris politikai irányultság továbbra is kulcs a pénzügyi stabilitás fenntartásához és az inflációs cél eléréshez. Ennek sarokpontjai:

  1. Minden olyan tényező, ami a hazai inflációt érinti
  2. Országkockázat változása
  3. Régión belüli relatív pozíciónk alakulása
  4. Nemzetközi kockázati és monetáris politikai környezet.
Megosztás

Perceken belül kezdődik a háttérbeszélgetés

Az eseményről beszámolunk, a videót itt lehet megtekinteni:

Megosztás

Hamarosan megszólal a jegybank a kamatdöntésről

A Magyar Nemzeti Bank ma délután a várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal, 6,75%-ra csökkentette az irányadó kamatát. A lépés megegyezik a várakozásokkal, a piaci szakértők csaknem teljesen egységesen erre számítottak, miután Virág Barnabás, az MNB alelnöke a múlt héten arról beszélt, hogy nyitott kérdés a júliusi kamatvágás.

A jegybanki kamatdöntés után ma 15:00-kor online háttérbeszélgetést tart Virág Barnabás, az MNB monetáris politikáért felelős alelnöke. Az eseményről ebben a cikkben tudósítunk, cikkünk 15 óra után folyamatosan frissül.

A jegybank ezzel egy időben közzéteszi a kamatdöntésről szóló közleményét, amelyet külön cikkben részletesen elemzünk.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Megosztás

Kicsit gyengült a forint az MNB döntésére

Az elmúlt hetek forinterősödése kedden nem folytatódott már az MNB kamatdöntése előtt sem, aztán a vártnak megfelelő 25 bázispontos vágás nyomán első reakcióként kissé gyengült a magyar fizetőeszköz.

Kicsit gyengült a forint az MNB döntésére
Megosztás

Nem állt le az MNB: itt az újabb kamatcsökkentés

A Magyar Nemzeti Bank 25 bázisponttal, 6,75%-ra mérsékelte irányadó kamatát. A lépés megegyezik a várakozásokkal, a piaci szakértők csaknem egységesen lazításra számítottak, Virág Barnabás, a jegybank alelnöke múlt heti nyilatkozata után.

Nem állt le az MNB: itt az újabb kamatcsökkentés
GDPR

Nagy nyelvi modellek és adatvédelem

Az elmúlt bő másfél évben, mióta a ChatGPT széles körben elérhetővé vált, a nagy nyelvi modelleken (Large Language Model, LLM) alapuló megoldások hihetetlen tempóban váltak mind a munkahely

Kiszámoló

Olajkrízis várható Magyarországon?

Egy múlt heti hír nem annyira bolygatta fel az ország közvéleményét, mint kellett volna. Az ukránok megtiltották a Lukoilnak, hogy Ukrajnán keresztül szállítsák a kőolajat Európába. Az ukr

Holdblog

Mi az értelmetlen befektetés?

Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényétől máris nem lehet az? Egyik olvasónk vendégcikkben elmélkedik arról, lehet-e... The

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Európa legrosszabb rémálma válhat valóra Donald Trumppal – Tényleg Kamala Harris maradt a kontinens utolsó reménysége?
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
napelem-naperőmű-mezőgazdaság-napenergia-energia-agrár