FONTOS Amerikai elnökválasztás: váratlan fordulat a versenyben, bejöhet a demokraták számítása
Egy csapással több problémát kezelhetnénk ezekkel a naperőművekkel
Gazdaság

Egy csapással több problémát kezelhetnénk ezekkel a naperőművekkel

Egyre többfelé épülnek Európa-szerte olyan naperőművek, amelyek a hagyományos nagyméretű, kereskedelmi célú napelemparkhoz hasonlóan termőföldre települnek, de azokkal ellentétben a villamosenergia-termeléssel egy időben a napelemek alatt és között mezőgazdasági növénytermesztés is folyik. Egy új kimutatás szerint Magyarországon még nem épültek ilyen erőművek, pedig az egyre forróbb és szárazabb nyarak miatt a magyar élelmiszer- és vízbiztonságot is növelhetnék, és Európában nekünk az egyik legjobbak az adottságaink.

Európában eddig több mint 200 különféle úgynevezett agri-fotovoltaikus (agri-pv, agrárszolár, agriszolár, agro-pv, APV..) projekt valósult meg, összesen 2,8 GW beépített teljesítőképességgel. Bár ez csak kevesebb mint 1%-a a teljes európai fotovoltaikus kapacitásnak, de a ma még csak réspiacnak számító terület a következő években jelentősen felértékelődhet, mindenekelőtt a klímaváltozás által egyre inkább sújtott mezőgazdasági termelés szempontjából.

A SolarPower Europe napelemes iparági szervezet digitális térképe szerint

a megvalósult európai agri-fotovoltaikus projektek elsöprő többsége Nyugat- és Dél-Európában található, Kelet-Európában pedig mindössze 3 hasonló beruházás valósult meg, 1 Litvániában és 2 Lengyelországban, Magyarország területén pedig egyelőre nem működik ilyen naperőmű.

Agrárszolár rendszer alatt tágabb értelemben nem csak azokat a naperőműveket értjük, amelyek napelemei alatt és között haszonnövény-termesztés és/vagy legeltetés zajlik, hanem a mezőgazdasági épületek (például üvegházak) tetejére telepített vagy az öntözőrendszerekbe integrált statikus vagy dinamikus fotovoltaikus rendszereket is. A kontinens agrárnaperőműveinek mérete a kisebb, néhány kilowattos teljesítménytartománytól a több 10 megawattos kategóriáig terjed (Kínában épült gigawattos beépített teljesítményű, goji bogyó ültetvényt magába foglaló agri-pv rendszer is), de közös bennük, hogy valamilyen módon mind a mezőgazdasági termeléshez kapcsolódik.

Az agri-pv rendszerek számos haszonnövény, például szőlő, gyümölcsök, gabonák, zöldségek vagy virágok termesztéséhez hatékony keretet biztosítanak, de állatenyésztési gyakorlatokkal is integrálhatóak, beleértve a juhok legeltetését, a szarvasmarha-, baromfi- és méhtartást is. (Az agrárnaperőművek a biológiai sokféleség megőrzéséhez és fejlesztéséhez is hozzá tudnak járulni, például a vadvirágok és méhek számára kedvező körülmények biztosításával, így kategóriájuk érintkezik a természetbarát napelemparkok koncepciójával is.)

Az agrárnapelemek több szempontból is fontos szerepet játszhatnak a mezőgazdaság klímaváltozáshoz történő alkalmazkodásában, amit az is tükröz, hogy az uniós napenergia-stratégia egyebek mellett az agri-PV rendszerek és az úszó naperőművek telepítését is ösztönzi. Az agri-fotovoltaikus rendszerek ugyanis nem csak zöld villamos energia termelésével járulnak hozzá a klímacélok teljesítéséhez.

Az éghajlatváltozás, illetve a felmelegedés és az egyre hosszabb, súlyosabb szárazságok hatásaitól mindinkább szenvedő agrárium számára hasonlóan fontos előnye az agri-pv rendszereknek, hogy árnyékolnak, ezáltal védenek a túlzott napsütéstől és forróságtól, a párolgást mérséklő hatásukkal pedig az aszály, illetve az egyéb szélsőséges környezeti hatások kockázatait is csökkentik.

A kutatási eredmények szerint az agri-pv rendszerek kölcsönösen előnyösek az élelmiszer, a víz és az energia kapcsolatában, azáltal, hogy a zöldenergia-termelésén túl kedvezően befolyásolják a növények növekedését és szaporodását befolyásoló három tényezőt – a levegő hőmérsékletét, a közvetlen napfényt és a vízigényt.

Ez a pozitív tulajdonságuk olyan meghatározó, hogy bizonyos növényi kultúrák esetében az agrárnapelemek alatt nagyobb hozam érhető el, mint a hagyományos növénytermesztés keretében, különösen a például Magyarországra is egyre jellemzőbb száraz és forró nyári időjárási körülmények között.

Ahogyan pedig a klímaváltozás miatt egyre forróbb, perzselőbb és szárazabb nyarak várnak ránk, az agri-fotovoltaikus rendszerek még jobban felértékelődhetnek a következő években, és bizonyos szegmensekben a mezőgazdasági tevékenység alapvető feltételévé válhatnak.

A globális átlagnál jóval gyorsabb felmelegedésnek kitett Magyarországon ez még inkább indokoltnak tűnik, hiszen a gyümölcstermesztési eredményeket már most érezhetően kedvezőtlenül befolyásolja a klímaváltozás. (Cikkünk írásakor az ország területének zömén nagyfokú vagy közepes aszály uralkodik.)

Az agrárnapelemek mezőgazdasági szempontból is kedvező tulajdonságaira a magyar termőföld védelméről szóló törvényben 2021 nyarán rögzített, más naperőművekhez képest kivételes státuszuk is rávilágít. E szerint az agrofotovoltaikus erőművek telepítése és működtetése nem minősül a termőföld más célú hasznosításának, ha nem akadályozza az alatta fekvő területnek művelési ág szerint termőföldként történő hasznosítását.

Az agri-fotovoltaikus naperőművek telepítésében egész Európában, azon belül Magyarországon különösen jelentős potenciál rejlik. A kontinensen 51 TW beépített teljesítőképességű agri-pv állomány jöhetne létre, melyek éves termelése 71 500 TWh lenne egy kutatás szerint, ami az európai éves áramigény mintegy 25-szörösének felel meg.

A megfelelő területek meglehetősen egyenlőtlenül oszlanak el Európa-szerte. A vizsgált európai országok többségében az agrárnapelemek telepítésére alkalmas földterületek aránya 12-29% az ország teljes területéhez viszonyítva; akadnak államok, ahol ez csak 1-9%, de vannak olyan országok is, ahol az átlagnál jóval nagyobb az érték.

Az agri-pv erőművek telepítése és üzemeltetése számára alkalmas területek aránya szempontjából Magyarország az EU egyik legjobb adottságokkal rendelkező tagállama: az itteni 58,6%-os aránynál csak Írországban magasabb a mutató (63,9%).

Előrejelzések szerint a szegmens a következő években jelentősen bővülhet. A 2023-ban világszinten 5,5 milliárd dollárosra értékelt agri-pv piac 2024 és 2032 között évi átlag 5,9%-kal növekedhet, a globális átlagot meghaladó mértékű felmelegedéstől sújtott Európában pedig évente 6,5%-kal bővülhet a piac.

Az agri-pv rendszerek terjedését az egyéb megújuló forrásokéhoz hasonlóan a villamosenergia-rendszer jelentős fejlesztési igénye és a szabályozási környezet hiányosságai is fékezik. Ennek megfelelően terjedésüket a hálózatfejlesztések, energiatárolók, mikrogridek és energiaközösségek elősegítése, valamint a támogató szabályozási környezet kialakítása érdemben előmozdíthatná.

Utóbbira jó példa a francia kormány által 2023 márciusában a technológia energia-, víz- és élelmiszerbiztonságot fokozó hatására tekintettel elfogadott törvény. A jogszabály előírja, hogy a mezőgazdasági területeken minden napenergiával kapcsolatos projektnek valamilyen szolgáltatást kell nyújtania a mezőgazdaságnak a hozamok javításától a termés fagytól vagy hőhullámoktól való védelméig, ezzel jelentős részben feloldva a termőföldi naperőmű-telepítések kapcsán jelentkező 'étel vagy energia' dilemmát.

Ezzel együtt önmagában természetesen az agrárnapelem sem kínál teljes körű megoldást a klímaváltozás és energiaátmenet kihívásaival küzdő mezőgazdaság számára, és bár jelentősen képes hozzájárulni a vízkészletek megőrzéséhez, nem teszi szükségtelenné az egyéb elérhető például vízgazdálkodási megoldások egyre sürgetőbb alkalmazását sem.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Európa legrosszabb rémálma válhat valóra Donald Trumppal – Tényleg Kamala Harris maradt a kontinens utolsó reménysége?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
tizezer forint bankjegy