Üzentek Ficóék: visszavághatunk az ukránoknak az orosz olajszállítások blokkolása miatt
Gazdaság

Üzentek Ficóék: visszavághatunk az ukránoknak az orosz olajszállítások blokkolása miatt

Portfolio
Drasztikusan, 40%-kal, esik a szlovákiai Slovnaft finomító olajimportja a szükségeshez képest a Lukoilt érintő ukrajnai szankció miatt, ami megüti a szlovák üzemanyagpiacot, és oda vezethet, hogy a Slovnaft által előállított, Ukrajnába szánt dízelszállítmányok leállnak – ezt a fontos, csaknem fenyegető, üzenetet fogalmazta meg a szlovák miniszterelnöki hivatal a két ország kormányfőjének hétvégi telefonbeszélgetése után.

Amint megírtuk: egy június végi ukrajnai szankciós szigorítás miatt az orosz Lukoil nem bérelheti ki az ukrán tranzit vezetékhálózatot, így Szlovákia és Magyarország felé is jelentős olajszállítmányok estek ki az orosz cég által. Vlagyimir Putyin szóvivője azt mondta: nem tudnak mit kezdeni a helyzettel, ami válságot okozhat az orosz olaj vásárlói körében. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken azt mondta: évi 2-2 millió tonna olajszállítmány ukrajnai tranzitja esik így ki, ami Magyarország esetén az éves olajimport mintegy harmadát jelenti, és a szlovák miniszterelnöki hivatal közleménye szerint ott ez 40%-ot tesz ki.

Szombaton telefonon egyeztetett egymással Robert Fico szlovák és Denisz Smihal ukrán kormányfő a helyzet tisztázására, és ezután adott ki egy közleményt a szlovák hivatal. Ebben egyrészt azt hangsúlyozták a Reuters tudósítása szerint, hogy "Szlovákia nem szeretne az orosz-ukrán kapcsolatok túszává válni. A Lukoil felvétele a szankciós listára csak egy újabb példa az értelmetlen szankciókra, amelyek nem az Orosz Föderációnak, hanem elsősorban néhány (európai uniós) tagállamnak ártanak, ami elfogadhatatlan."

Azt is elismeri a közlemény, hogy a szükségesnél 40%-kal kevesebb olajat kap a Slovnaft az ukrán szankciós lépés miatt, amely a tudósítás szerint "megüti a szlovák piacokat, és ahhoz is vezethet, hogy a Slovnaft felől Ukrajnába szánt dízelszállítások leállnak”".

A fenti utolsó, figyelmeztető jellegű, üzenet azt takarja, hogy az orosz nyersolajból készített dízelből az elmúlt években Szlovákia és Magyarország is visszajuttatott Ukrajnába jelentős dízelszállítmányokat, hivatalosan a mezőgazdasági járművek üzemanyagellátását segítve, de ezek leállhatnak. Magyarország esetén az ún. keleti termékvezeték Nyíregyháza mellett indul, kapcsolódik a magyar vezetékhálózathoz, és Ukrajna felé tartva egészen Kijev közeléig képes finomított termékeket szállítani a visszafordított üzemeltetés segítségével.

A szlovák jelzés arra utal, hogy a hétvégi telefonbeszélgetésen nem sikerült elrendezni egyelőre a Lukoil elleni ukrán szankció kérdését, és így a drasztikusan csökkenő szlovákiai nyersolajimport következményeként az Ukrajna felé induló dízelszállításokra is visszaüthet az ukrán lépés következménye.

Címlapkép forrása: Zuzana Gogova/Getty Images

GDPR

Nagy nyelvi modellek és adatvédelem

Az elmúlt bő másfél évben, mióta a ChatGPT széles körben elérhetővé vált, a nagy nyelvi modelleken (Large Language Model, LLM) alapuló megoldások hihetetlen tempóban váltak mind a munkahely

Holdblog

Mi az értelmetlen befektetés?

Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényétől máris nem lehet az? Egyik olvasónk vendégcikkben elmélkedik arról, lehet-e... The

Holdblog

Egyre kevesebb emberre számítanak

Azt sem tudjuk pontosan, hány ember él a Földön, pláne nehéz megbecsülni, hányan fognak száz év múlva. Az ENSZ azért pár évente megteszi, a jelen... The post Egyre kevesebb emberre számítan

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
GettyImages-93912701