Nagy gondban van a fogyasztásra épülő áfabevételekkel a kormány
Gazdaság

Nagy gondban van a fogyasztásra épülő áfabevételekkel a kormány

Portfolio
A lakosság jövedelme utáni befizetések (személyi jövedelemadó és járulékok), a 2024 januári jövedéki adóemelés, valamint a kiadások féken tartása menti a költségvetés idei gyászos teljesítményét. A büdzsé teljesítményére ugyanis az áfabevételek szenvedése alapvetően nyomja rá a bélyegét.

Két héttel ezelőtt a Pénzügyminisztérium előzetes adatközlése alapján számoltunk be arról, hogy júniusban 107,8 milliárd forintos deficitet ért el a költségvetés. A tárca hétfőn közzétette a részletes táblázatokat, melyekből érdekes folyamatokra lehetünk figyelmesek.

Drákói szigor?

Júniusban a kiadások csak 3,2%-kal haladták meg a tavaly júniusi értéket, közben pedig a bevételek összességében 4%-kal bővültek.

Ha ezen belül is a központi költségvetés teljesítményét nézzük (nem számítva a társadalombiztosítási alapokat, valamint az elkülönített alapokat), akkor azt mondhatjuk, hogy szinte drákói szigor van a büdzsé kiadási oldalán. Tavaly júniusban 2737 milliárd forint volt a központi költségvetés kiadási oldala, és ez most idén júniusban 2708 milliárd forintra csökkent.

  • Ez főleg abból fakadt, hogy 65 milliárd forintot spórolt az állam a rezsicsökkentés rendszerének fenntartásán, a tavalyi évhez képest.
  • Ezúttal a kamatkiadások is kisebb összegben teljesültek az év hatodik hónapjában.

Több olyan kiadási tétel is volt viszont, ahol növekedést kellett elkönyvelnie a PM-nek. Így például az EU-s programok kiadásai soron (11,4%), közszolgálati médiaszolgáltatás támogatása (15%), lakástámogatások (49,7%), babaváró támogatások (18%).

A szenvedő bevételi oldalt a lakosság menti

A központi költségvetés bevételei idén júniusban csupán 1,8%-kal teljesítettek magasabban, mint tavaly. Ez érdekes szerkezetben jött össze:

  • A gazdálkodó szervezetek befizetései 10%-kal alakultak alacsonyabb összegben: például a társasági adó befizetései a tavalyi 29 milliárd forint után idén júniusban -4,7 milliárd forinton teljesültek, a bányajáradékból származó bevételek 22 milliárd forint után lefeleződött 10,25 milliárd forintra, az energiaágazat befizetései 51,5 milliárd forintról 13,6 milliárd forintra estek vissza. Ezzel szemben a bankadóból származó bevételek 44%-kal nőttek tavaly júniushoz képest, és a reklámadóból is befolyt 6,8 milliárd forint a tavalyi 1 milliárd forint után.
  • Az útdíjbevételek is felrobbantak: 55%-kal magasabban, 47,6 milliárd forintban teljesültek.
  • A fogyasztáshoz kapcsolt adók 4%-kal bővültek, ezen belül viszont

az általános forgalmi adóból származó bevételek még mindig aggodalomra adnak okot.

  • A nettó áfabefizetések a tavaly júniusi 676 milliárd forint után 686 milliárd forintban teljesültek idén júniusban, ami alig 1,6%-os növekedésnek felel meg. Vagyis a legmeghatározóbb fogyasztáshoz köthető adóbevétel továbbra is szenved, a visszafogott (éves infláció 3,7% volt az infláció a hatodik hónapban) áremelkedési ütemet sem éri el a bővülés üteme. Ha pedig az áfabevételek szerkezetére nézünk mélyebben, akkor még nagyobb bajokat látunk, de erről később.
  • A fogyasztási adóbevételeket valamennyire a jövedéki adóból származó befizetések növekedése menti, ami pedig a januári üzemanyag jövedéki adóemelés hatására vezethető vissza. Az első hat hónapban az üzemanyagokból származó jövedéki adóbevétel 414 milliárd forint felett alakult, ami 27,4%-os növekedésnek felel meg a tavalyi 325,4 milliárd forint után. A PM tájékoztatója ezen a ponton megemlíti: az üzemanyagok utáni bevételek növekedését a 2024. január 1-től hatályos megemelt adómértékek magyarázzák. 
  • A forgalmi típusú különadók viszont növekedni tudtak: a távközlési adóbevételek 32%-kal, a pénzügyi tranzakciós illetékbevételek 6%-kal, a légitársaságok hozzájárulása 14%-kal.
  • A költségvetés legnagyobb szerencséje, hogy a lakosság befizetései 14,8%-kal emelkedtek: 310 milliárd forintról 356 milliárd forintra. Ezen belül az szja-bevételek 15,1%-kal növekedtek 332 milliárd forintra. Ez a PM szerint a bértömeg növekedésére vezethető vissza. Hasonlóképp ezzel összefüggésben jól teljesülnek a járulékbevételek, év/év alapon 14,8%-os növekedést láthatunk.

Az a fránya áfabevétel

A központi költségvetés legmeghatározóbb bevételi forrása az általános forgalmi adóból származó bevétel, az eredeti idei tervek szerint minden harmadik forint ebből jött volna a költségvetésbe. Nem véletlen ezért, hogy hatalmas figyelem övezi ennek a bevételnek az alakulását, különösen tavaly és idén, ugyanis rendkívül kiábrándító számokat láthatunk.

A Portfolio által kifejtett részletes számok szerint a tavalyi áfaseb összességében idén alig-alig gyógyul.

Júniusban a bruttó befizetések 1045 milliárd forintban alakultak a tavaly júniusi 1037 milliárd forint után, vagyis csak stagnálásról beszélhetünk, és a helyzetet a kiutalások szintén stagnálása könnyítette. Ennek nyomán a nettó áfabevételek 686 milliárd forintra emelkedtek 675 milliárd forint után, érdemi javulásnak tehát az áfabevételekben nincs nyoma.

Ha az első 6 havi kumulált áfabevételei és kiutalási adatokat nézzük, akkor hasonló állítást tehetünk. A költségvetés helyzetét eddig idén 3536 milliárd forintnyi nettó áfabevétel javította, míg ugyanez a bevételi sor tavaly 3328 milliárd forint volt. Ez 6,3%-os emelkedésnek felel meg, de a javulásban a kiutalások helyreállásának folyamata játszik csak szerepet. Ez arra utal, hogy a fogyasztás, valamint a beruházások az első félévben nem indultak be erőteljesen, ami így nem tudja menteni sem a gazdaságot, sem a fogyasztási bevételekre nagyban építő költségvetést.

Nem véletlen a fentiek fényében, hogy a kormány ismét az idei költségvetés kiigazításáról döntött, adóemelési intézkedésekre támaszkodva. Egyúttal pedig a jövő évi büdzsét is próbálja ezzel rendbe tenni.

netto afaegyenleg havonta

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
fatbike