Kamatot vágott a kínai jegybank
Gazdaság

Kamatot vágott a kínai jegybank

Portfolio
|
MTI
10 bázisponttal csökkentette az alapkamatot a kínai jegybank, miután a múlt héten megrendezésre került Harmadik Plénumon nem születtek olyan átütő erejű intézkedések, amelyek gyorsan megoldást jelenthetnének a kínai gazdaság problémáira.

A kínai jegybank 3,95%-ról 3,85%-ra csökkentette az alapkamatot, illetve 1,8%-ról 1,7%-ra a középtávú likviditási (MLF) hiteleinek a kamatát. Az MLF a kínai jegybank által a kereskedelmi bankok likviditásának biztosítására használt fontos hitelezési eszköz, amely közvetlenül befolyásolja az LPR kamatlábat. A jegybank hétfői közleménye szerint a kamatcsökkentésre a gazdaság pénzügyi támogatásának a növelése érdekében került sor.

Kínában a múlt héten tartották a Harmadik Plénumot, ahol az elemzők és a piaci szereplők is fontos intézkedések bejelentését várták. Azonban érdemi intézkedés nem történt. A kínai kormány legfőbb intézkedései aköré csoportosultak, hogy a helyi önkormányzatoknak bevételt jutassanak a központi költségvetésből, azon keresztül, hogy előbbiek nagyobb részesedést kapnak a fogyasztási adókból. Ezen felül a kínai vezetés jelezte: támogatni fogják a lakások bérbeadását és lakásépítési programot is indítanak, amelyek az alacsonyabb jövedelmű rétegeknek biztosíthat lakhatást.

Összességében ezek az intézkedések önmagukban egyáltalán nem rosszak, de nem jelentenek rövid távon megoldást a kínai gazdaság problémáira. Az export- és beruházásalapú növekedési modell kifulladt és egyelőre a lakossági fogyasztás nem képes átvenni a vezető szerepet a növekedés támogatásában.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Holdblog

Mi az értelmetlen befektetés?

Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényétől máris nem lehet az? Egyik olvasónk vendégcikkben elmélkedik arról, lehet-e... The

Holdblog

Egyre kevesebb emberre számítanak

Azt sem tudjuk pontosan, hány ember él a Földön, pláne nehéz megbecsülni, hányan fognak száz év múlva. Az ENSZ azért pár évente megteszi, a jelen... The post Egyre kevesebb emberre számítan

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
gyár termelés worker