Itt a szak, amin nagyon fáj a csúszás: több mint 30 millió forintot kérnek Magyarország legdrágább egyetemi képzésén
Gazdaság

Itt a szak, amin nagyon fáj a csúszás: több mint 30 millió forintot kérnek Magyarország legdrágább egyetemi képzésén

Portfolio
Félévente több mint 4 millió forintba kerül a legdrágább egyetemi képzés Magyarországon, a repülőmérnöki alapdiploma megszerzéséhez így összesen 30 millió forintot kell kifizetnie 7 félév alatt annak, aki ebbe az irányba szeretne tovább tanulni - írja a VG.

Már csak napok választják el a felsőfokú intézményben továbbtanulni vágyókat attól, hogy megismerjék a felvételi ponthatárokat, ezáltal megtudják, kit hová, melyik egyetemre és szakra vesznek fel. Az államilag finanszírozott képzések iránti kereslet magas, de sokan örülnek annak is, ha az önköltséges egyetemi oktatásba be tudnak kerülni a magas ponthatárok miatt. Az önköltséges képzések díjai jelentős eltéréseket mutatnak: míg az "olcsóbb" szakok félévente 200-300 ezer forintba kerülnek, más képzéseken ennek akár négyszeresét is elkérhetik.

A legdrágább képzés jelenleg a Milton Friedman Egyetem és az Óbudai Egyetem közreműködésével indított repülőmérnök alapszak.

Ezt a 7 féléves képzést először 2023-ban indították el. A sikeresen felvételiző hallgatók hivatásos pilótadiplomát és két, a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) által minősített nemzetközi tanúsítványt kapnak.

A képzés ára sem átlagos:

félévente 4,3 millió forintba kerül, ami összesen 30,1 millió forintot jelent.

Mit kapnak ezért a hallgatók? A legfejlettebb európai szabványnak megfelelő elméleti és gyakorlati repülőgépvezetői kiképzést nyújtanak számukra. A képzés során leteszik a repülős szakszolgálati engedélyük megszerzéséhez szükséges hatósági vizsgálatokat is. Emellett megismerkednek a légi közlekedési ágazat repülőgép-vezetéshez kapcsolódó technológiai folyamataival.

A budapesti helyszín adottságait kihasználva közvetlen tapasztalatot szereznek egy nemzetközi repülőtér üzemeléséről, a nagygépes karbantartás műveleteiről és a nemzetközi forgalmat lebonyolító légtér irányításáról. Megismerik továbbá a repülést lehetővé tevő természeti jelenségek és műszaki megoldások összefüggéseit.

A hallgatók elsajátítják a járműmérnöki alapismereteket is. Emellett vállalatgazdálkodási, menedzsmenti és minőségbiztosítási ismereteket kapnak, amelyek túlmutatnak a szűkebb értelemben vett repülésbiztonságon. Végül átfogó kompetenciafejlesztő tréningeken vesznek részt.

A bekerüléshez szükséges ponthatár 2023-ban könnyen teljesíthető volt: mindössze 248 pontot kellett elérniük azoknak, akik erre a képzésre jelentkeztek.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Egyre kevesebb emberre számítanak

Azt sem tudjuk pontosan, hány ember él a Földön, pláne nehéz megbecsülni, hányan fognak száz év múlva. Az ENSZ azért pár évente megteszi, a jelen... The post Egyre kevesebb emberre számítan

Holdblog

Lehet még bárki Joe Biden utódja?

A hétvégén dől el, ki képviseli a demokratákat Donald Trump ellen az amerikai elnökválasztáson. Joe Biden, a jelenlegi elnök mentális állapotában egyre többen kételkednek, a... The post Lehe

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
duna folyó