Díjazta a józan észhez visszatérést a Moody's: egyből két fokozattal minősítette fel Törökországot
Gazdaság

Díjazta a józan észhez visszatérést a Moody's: egyből két fokozattal minősítette fel Törökországot

Portfolio
Az eddigi "B3"-ról két fokozattal "B1"-re javította a devizában és lírában fennálló hosszú adósság besorolását Törökország esetén péntek éjjeli döntésével a Moody's Ratings. Sőt, az új besorolásokhoz is pozitív kilátást rendelt, ami további felminősítés lehetőségére utal.

A döntést elsősorban azzal indokolta a hitelminősítő, hogy egyre határozottabban, és megalapozottabban látszik az, hogy a török monetáris politika visszatért az Erdogan elnök által korábban erősen támogatott unortodox monetáris politika útjáról az ortodox, hagyományos monetáris politikai lépések, így például az agresszív kamatemelések útjára az infláció elleni küzdelemben. Ez a Moody’s szerint nagy mértékben segíti az ország hatalmas egyensúlyi problémáinak enyhítését is. A témáról a közelmúltban mi is elemzést írtunk:

Az indoklás szerint „ez a monetáris politikai fordulat meghozza az első látható eredményeket a törökországi makrogazdasági egyensúlytalanságok csökkentése terén”. A hitelminősítő felidézi, hogy „Az infláció és a belföldi kereslet mérséklődni kezdett, ami nagyobb bizalmat ad nekünk abban, hogy az inflációs nyomás jelentősen enyhülni fog az elkövetkező hónapokban és 2025-ben.” Utalnak rá, hogy „a török központi bank (CBRT) gyorsan növeli a monetáris politika hitelességét, ami hozzájárul a török lírába vetett bizalom helyreállításához”.

Azt is megjegyzik: „A monetáris politika hitelességének és hatékonyságának növekedésével a makrogazdasági stabilitás és az intézmények megerősödése lehetővé teheti, hogy ismét előtérbe kerüljenek Törökország alapvető hitelezési erősségei, mint például a diverzifikált és versenyképes gazdaság, valamint a viszonylag erős költségvetési és adósságmutatók, és különösen akkor, ha a makrogazdasági politika irányításában bekövetkezett változást olyan strukturális változások kísérik, amelyek a jövőben csökkentik a tartós inflációs sokkok kockázatát.”

Júniusban egy év óta először csökkent az éves összevetésű török infláció az MTI emlékeztetője szerint: az előző hónapban mért 75,4 százalékról 71,6 százalékra, és a Moody's várakozása szerint decemberig meredek további csökkenéssel 45 százalék alá, a jövő év végéig 30 százalék körüli ütemre lassul - áll az elemzésben.

A Moody's szerint a felminősítés másik fő tényezője az, hogy érdemben csökkent - jóllehet nem szűnt meg teljesen - a török gazdaság külső sérülékenysége: a folyómérleg-egyenleg hiánya a májussal zárult tizenkét hónapban 25 milliárd dollárra - az idei évre várt török hazai össztermék (GDP) 2,1 százalékára - mérséklődött a tavalyi azonos időszakban mért 57 milliárd dollárról, amely 5,1 százalékos GDP-arányos folyó deficitnek felelt meg.

Mindeközben a török devizatartalék a Moody's elemzése szerint 33 milliárd dollárral, 68 százalékkal nőtt a tavaly májusban elért legutóbbi mélypontról, és a török banki, illetve vállalati adósoknak ismét széleskörű hozzáférésük van a külső finanszírozási forrásokhoz.

Azt is érdemes még hozzátenni, hogy a hitelminősítő által Törökországnak most megadott "B1" osztályzat is még a spekulatív besorolási kategóriába tartozik, és öt fokozattal marad el a befektetési ajánlású minősítési sáv alapszintjétől, amely a Moody's módszertanában "Baa3".

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Lehet még bárki Joe Biden utódja?

A hétvégén dől el, ki képviseli a demokratákat Donald Trump ellen az amerikai elnökválasztáson. Joe Biden, a jelenlegi elnök mentális állapotában egyre többen kételkednek, a... The post Lehe

KonyhaKontrolling

Megéri még a nyelvvizsga?

Sokaknak nagy célja, hogy nyelvvizsgát szerezzen, ezzel bizonyítsa tudását, illetve remélhetőleg jobb esélyekkel induljon a munkaerőpiacon. Ebben a bejegyzésben a nyelvtanulás és a nyelvvizsga

Kasza Elliott-tal

Eladások

Augusztus közepén pénzre lesz szükségem, és ehhez el kell adnom pár részvényt. Egy éve is volt egy hasonló dilemám, akkor veszteséggel szálltam ki több papírból, de idén más a tervem.Van

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Váratlanul blokkolták az ukránok Magyarország olajimportjának nagy részét!
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
Microsoft logó felhőszoftver