Megjött a hétvégi időjárás-előrejelzés, fellélegezhet fél Magyarország: egy peremhullám hozza el, amire mindenki vár
Gazdaság

Megjött a hétvégi időjárás-előrejelzés, fellélegezhet fél Magyarország: egy peremhullám hozza el, amire mindenki vár

Portfolio
Egy, a hazánkat elérő peremhullám miatt visszaesik a hőmérséklet szombaton, vasárnap pedig ismét naposra fordul az idő - közölte hétvégi időjárás-előrejelzésében a HungaroMet. A peremhullám hatására az ország kettészakad szombaton: a Dunántúlon lehűlés, a Dunától keletre ismét 30 fok feletti hőmérséklet várható.

Időjárás a hétvégén: peremhullám érkezik

Ha csak egy napra is, de visszaesik a hőmérséklet szombaton, vasárnap viszont egy magassági peremhullám érkezik

- írta hétvégi időjárás-előrejelzésében a HungaroMet.

Pénteken éjjel ez a felhőzet már meg is érkezik nyugati-délnyugati irányból , és ezeken a tájakon már ekkor számíthatunk csapadékra - közölte az RTL. Hozzátették: friss lesz a hajnal, több helyen akár húsz fok alatt is lehet a reggeli hőmérséklet, de a szombat további részében kettészakad az ország, míg keleten a napsütés dominál,

a Dunántúl térségében tartós esőkre számíthatunk, komoly lehűléssel.

A nyugati, északnyugati tájakon a csapadékosabb időjárás hatására fellélegezhetnek az ott élők

- írja a HungaroMet.

Szombaton nyugat felől növekszik a felhőzet és a csapadékhajlam is: elsősorban a Dunántúlon kell záporra, zivatarra számítani, de a nyugati határvidéken eső is lehet. A hőmérséklet a csapadékosabb tájakon 25, 27 fok közelében alakulhat, míg az ország többi részén 28 és 34 fok közötti értékeket mérhetünk délután.

Vasárnapra elvonul a peremhullám, többnyire naposra fordul az idő, de az ország keleti felén erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, ott alakulhat ki elszórtan zápor, zivatar. A hőmérséklet pedig újra - szinte mindenütt - 30 fok fölé emelkedik.

Időjárás szombaton

Tovább növekszik a felhőzet. A keleti, északkeleti országrészben a jellemzően fátyolfelhős ég mellett több, nyugatabbra a felhős idő mellett kevesebb napsütés valószínű, akár tartósan borult tájak is lehetnek. Elszórtan valószínű eső, zápor, nyugaton és délen néhol zivatar is lehet. Keleten, északkeleten legkisebb a csapadék esélye. Az északkeleti, északi szelet élénk lökések kísérhetik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 27 és 34 fok között alakul, de a tartósabban csapadékos dunántúli tájakon 25 fok alatt maradhat a hőmérséklet.

Veszélyjelzések szombatra

Szombatra eső miatt Vas és Zala megyékre adtak ki első szintű (sárga) figyelmeztetést.

Kép forrása: HungaroMet

Magas középhőmérséklet miatt Csongrád-Csanád és Békés megyékben második szintű (sárga) figyelmeztetés lesz érvényben, öt megyére pedig első szintű figyelmeztetést adtak ki.

Kép forrása: HungaroMet

Zivatar miatt nyolc megyére adtak ki első szintű figyelmeztetést.

Kép forrása: HungaroMet

Felhőszakadás miatt szintén első szintű figyelmeztetést adtak ki nyolc megyére.

Kép forrása: HungaroMet

Időjárás vasárnap

Vasárnap gomolyosodik a felhőzet, általában sok napsütésre számíthatunk. Elsősorban a keleti tájakon fordulhat elő zápor, zivatar. Másutt kisebb a csapadék esélye, de nem kizárt a kialakulása. Mérsékelt marad a légmozgás.

A hőmérséklet hajnalban 15, 22, délután 29, 35 fok között várható.

Veszélyjelzések vasárnapra

Vasárnapra Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyére adtak ki első szintű figyelmeztetést zivatar miatt.

Kép forrása: HungaroMet

Magas középhőmérséklet miatt Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyére második szintű (narancs), 11 megyére pedig első szintű figyelmeztetést adtak ki.

Kép forrása: HungaroMet

Időjárás a Balatonnál

Szombaton gyakran erősen felhős lesz az ég, záporokkal, délután helyenként zivatarral. A Velencei-tónál délután van nagyobb esély csapadékra.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 25, 26, a térség keleti részén 28 fok körül alakul.

Késő este 21,22, keleten 23 fok várható.

Ahogyan arról beszámoltunk, az eredetileg szombatra tervezett Balaton-átúszást a bizonytalan időjárási helyzet miatt elhalasztották, de a szervezők péntek délben közölték, hogy július 21-én már meg tudják tartani az eseményt.

Hőségriasztás és tűzgyújtási tilalom Magyarországon

Ahogyan arról a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleménye alapján beszámoltunk, az országos tisztifőorvos a HungaroMet előrejelzése alapján az ország egész területére vonatkozóan 2024. július 19-én (péntek) 00:00 órától

2024. JÚLIUS 21-ÉN (VASÁRNAP) 24:00 ÓRÁIG FENNTARTJA A HŐSÉGRIASZTÁST, AZONBAN HARMADFOKRÓL MÁSODFOKRA MÓDOSÍTJA.

Jelenleg az egész országban tűzgyújtási tilalom van érvényben. A tilalom az erdőkre és azok kétszáz méteres körzetére vonatkozik. Mivel a hőségben kiszárad a növényzet, a legkisebb szikra vagy hőforrás is képes nagy tüzet okozni a szabadban, ezért tűzvédelmi szempontból sehol nem tanácsos ilyenkor tüzet gyújtani.

Mi a teendő a kánikulában?

Az NNGYK és a katasztrófavédelem közlése szerint a tartósan fennálló meleg megviseli a szervezetet, figyelni kell a folyadékpótlásra. A szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, munkavégzés, sportolás hőgutát okozhat, életveszélyes állapot is kialakulhat.

AKIK A SZABADSÁGUKAT VÍZPARTON TÖLTIK, A DÉLI ÓRÁKBAN KERÜLJÉK A NAPOZÁST, HŰTSÉK LE MAGUKAT, MIELŐTT A VÍZBE MENNÉNEK, ILLETVE NE UGORJANAK FELHEVÜLT TESTTEL A VÍZBE.

A katasztrófavédelem weboldalán elérhető azon légkondicionált helyiségek listája, amelyet bárki igénybe vehet.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Lehet még bárki Joe Biden utódja?

A hétvégén dől el, ki képviseli a demokratákat Donald Trump ellen az amerikai elnökválasztáson. Joe Biden, a jelenlegi elnök mentális állapotában egyre többen kételkednek, a... The post Lehe

Kasza Elliott-tal

Eladások

Augusztus közepén pénzre lesz szükségem, és ehhez el kell adnom pár részvényt. Egy éve is volt egy hasonló dilemám, akkor veszteséggel szálltam ki több papírból, de idén más a tervem.Van

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Váratlanul blokkolták az ukránok Magyarország olajimportjának nagy részét!
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Microsoft logó felhőszoftver