Még napokig tart a globális informatikai káosz hatása
Gazdaság

Még napokig tart a globális informatikai káosz hatása

Portfolio
A légitársaságok lassan elkezdték újraindítani a működésüket a szoftverek széles körű globális összeomlását követően. A késések és a törölt járatok ezrei miatt azonban valószínűleg még napokat vesz igénybe a helyreállás.

A United Airlines közölte, hogy megkezdte néhány járat üzemeltetését, miután korábban minden járatot leállítottak - írja a Bloomberg. A Delta Air Lines is újra elindítja több járatát, és utazási mentességet adott ki, hogy segítsen az embereknek átfoglalni vagy átrendezni a terveiket.

Délelőtt súlyos globális zavarok voltak, mivel az informatikai rendszer összeomlása akadályozta a repülőgépek és a földi irányító személyzet közötti kommunikációt. A fennakadás egy különösen aktív napon érte az utazókat - az Egyesült Királyság például 2019 októbere óta a legmagasabb napi indulásszámra készült. A FlightAware a globális késéseket több mint 21 ezer járatra tette.

Bár a rendszerek általában gyorsan újraindulnak, a normál szolgáltatás visszaállítása több napot is igénybe vehet. A járatok törlése, különösen a nyári utazási szezon csúcspontján, napokig érezteti hatását. "A fennakadások és késések költségeket rónak az európai légitársaságokra, még akkor is, ha nem kötelesek kártalanítani a fogyasztókat a rendkívüli körülményekből eredő késésekért" - írta pénteken jegyzetében Ruairi Cullinane, az RBC elemzője.

Bár a légiközlekedési ágazatban előfordulhatnak üzemzavarok, egy ilyen globális méretű esemény nagyon ritka. A legújabb összeomlás másképp érinti a légitársaságokat: egyeseknél a kiesés korlátozta a hálózati műveleti központok kommunikációját az állomásokkal és a repülőterekkel, míg másoknál az utasok vagy nem tudtak hozzáférni a foglalási rendszerekhez vagy az online check-in szolgáltatásokhoz. Mivel a rendszerek nem működtek, egyes légitársaságok kénytelenek voltak kézzel becsekkolni az utasokat a repülőtereken, ami hosszú sorokat és késéseket okozott. A kommunikációs zavarok a repülőgépek pilótafülkéiben is jelentkeztek, a United Airlinesnál időszakos problémák léptek fel a pilótáknak szóló üzenetek küldésére használt eszközökkel.

A FlightRadar24 járatkövető oldal szerint a legsúlyosabban érintett európai repülőterek között volt Berlin, London-Stansted és Amszterdam. Egyes légitársaságok rendszerei gyorsan helyreálltak. Az IAG SA-hoz tartozó Iberia közölte, hogy rendszerei helyreálltak, miután a légitársaság a leállások miatt manuálisan végezte el a becsekkolást. Az egy hét múlva kezdődő olimpiai játékokra készülő Párizsban a Párizs-Charles de Gaulle és a Párizs-Orly repülőterek informatikai rendszereit közvetlenül nem érintette a probléma, bár a globális hatás érintette a reptéri forgalmat. A Heathrow repülőtér, Európa legforgalmasabb repülőtere közölte, hogy a járatok működnek, bár késéseket tapasztalunk. "Vészhelyzeti terveket hajtunk végre, hogy minimalizáljuk az utazásokra gyakorolt hatásokat" - közölte a londoni repülőtér.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

Holdblog

Lehet még bárki Joe Biden utódja?

A hétvégén dől el, ki képviseli a demokratákat Donald Trump ellen az amerikai elnökválasztáson. Joe Biden, a jelenlegi elnök mentális állapotában egyre többen kételkednek, a... The post Lehe

Kasza Elliott-tal

Eladások

Augusztus közepén pénzre lesz szükségem, és ehhez el kell adnom pár részvényt. Egy éve is volt egy hasonló dilemám, akkor veszteséggel szálltam ki több papírból, de idén más a tervem.Van

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Váratlanul blokkolták az ukránok Magyarország olajimportjának nagy részét!
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
Microsoft logó felhőszoftver