Koronavírus: rossz hír érkezett Magyarország szomszédjából, tombol a fertőzés
Gazdaság

Koronavírus: rossz hír érkezett Magyarország szomszédjából, tombol a fertőzés

MTI
Romániában egy hét alatt csaknem duplájára emelkedett az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma, ami a szakemberek szerint az omikron vírustörzs egy új alváltozatának megjelenésével áll összefüggésben - írta pénteken a Hotnews.ro hírportál a román közegészségügyi intézet (INSP) heti jelentését ismertetve.

Az utóbbi héten 1256 új fertőzést azonosítottak Romániában, ami 82 százalékos növekedést jelent az előző héthez képest. A páciensek egyharmada nem először kapta el a Covid-fertőzést. A kimutatásban öt halálesetet tulajdonítanak a Covidnak, de valamennyi áldozat egyéb betegségekben is szenvedett. Hárman közülük be voltak oltva koronavírus ellen.

A koronavírus előretörését a járványkórházak ügyeletein érzékelik elsősorban, ahová az elmúlt hetekben egyre több légúti tünetekkel küzdő beteg érkezik

- magyarázta a Hotnews által megszólaltatott Simin Aysel Florescu főorvos, a bukaresti Victor Babes járványkórház igazgatója.

Általában olyan betegekről van szó, akiknek krónikus betegségük is van, vagy idős emberekről, akik a betegség közepesen súlyos, vagy akár súlyos formái miatt kérik az orvosok segítségét, és kórházi kezelésre szorulnak - mondta a főorvos.

Hozzátette: viszonylag alacsony a fiatalok aránya a koronavírussal diagnosztizált betegek között, esetükben a kockázatok is kisebbek és általában csak tüneti kezelésre szorulnak. Feltételezése szerint sok olyan fertőzött van, akit hivatalosan nem diagnosztizálnak Coviddal, mert a betegség csak megfázásként nyilvánul meg és az érintettek nem mennek orvoshoz.

A kórházigazgató szerint az elmúlt hetekben Európa-szerte növekedett a Covid-19 megbetegedések száma, ami az omikron törzs új, JN1-es jelzésű alváltozatának tulajdonítható.

A szakember hozzátette: az omikron korábbi alváltozataihoz hasonlóan a JN1-es is csak az esetek számának növekedését okozza, de nincs jele annak, hogy a betegség lefolyása súlyosabb lenne az előző variánsokhoz képest.

"Könnyen összetéveszthető az influenzával: többnyire csak köhögéssel, izomfájdalommal és egy-kétnapos rossz közérzettel jár. A súlyosabb eseteknél azonban légzési elégtelenség, tüdőgyulladás is felléphet" - magyarázta a főorvos. A koronavírus-járvány 2020-as kezdete óta több mint 3,5 millió SARS-CoV-2 fertőzést regisztráltak Romániában, és csaknem 69 ezer koronavírussal fertőzött ember halt meg.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A Skynet-teszt
Gazdaság

A Skynet-teszt

Mi alapján lehet eldönteni, hogy emberrel vagy mesterséges intelligenciával beszélgetünk?

Holdblog

Lehet még bárki Joe Biden utódja?

A hétvégén dől el, ki képviseli a demokratákat Donald Trump ellen az amerikai elnökválasztáson. Joe Biden, a jelenlegi elnök mentális állapotában egyre többen kételkednek, a... The post Lehe

KonyhaKontrolling

Megéri még a nyelvvizsga?

Sokaknak nagy célja, hogy nyelvvizsgát szerezzen, ezzel bizonyítsa tudását, illetve remélhetőleg jobb esélyekkel induljon a munkaerőpiacon. Ebben a bejegyzésben a nyelvtanulás és a nyelvvizsga

Kasza Elliott-tal

Eladások

Augusztus közepén pénzre lesz szükségem, és ehhez el kell adnom pár részvényt. Egy éve is volt egy hasonló dilemám, akkor veszteséggel szálltam ki több papírból, de idén más a tervem.Van

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Váratlanul blokkolták az ukránok Magyarország olajimportjának nagy részét!
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
Microsoft logó felhőszoftver