Jön a tiltás az iskolákban: energiaital, mobiltelefon és okosóra is a listán
Gazdaság

Jön a tiltás az iskolákban: energiaital, mobiltelefon és okosóra is a listán

Portfolio
Egy új kormányrendelet-tervezet szerint "a köznevelési intézményekben az egyes erőszakos cselekmények megelőzése, tanulók testi, lelki egészségének megóvása" több eszközt is tiltani fognak az iskolákban - írja a hvg.hu.

Jelentős korlátozásokkal kezdődhet szeptemberben a tanév a magyar iskolákban. A kormány honlapjára csütörtökön felkerült tervezet a pár napos “társadalmi egyeztetés” után a háborús veszélyhelyzetre hivatkozó rendeleti kormányzási gyakorlat alapján hamar életbe is lépne, mert idén szeptembertől már alkalmaznák - írja a hvg.hu. A kormányrendelet-tervezet szerint az intézkedéssorozat célja “a köznevelési intézményekben az egyes erőszakos cselekmények megelőzése, tanulók testi, lelki egészségének megóvása”.

Egy korábban elfogadott törvény alapján felhatalmazást kapott a kormány, hogy minden iskolára és kollégiumra vonatkozóan meghatározza be nem vihető, tiltott tárgyakat, továbbá azokat, amelyeket csak igazgatói engedéllyel szabad az órán használni. Már akkor egyértelművé vált, hogy ez érinti a mobiltelefonok használatának jelentős korlátozását is az iskolában, illetve a különféle digitális eszközök pedagógusi engedéllyel, kizárólag oktatási célú használatát vetíti előre. Lesznek az iskolákban és kollégiumokban “tiltott”, valamint a “használatában korlátozott” tárgyak. Ezeknek a listáját pontosítja és határozza meg a kormányrendelet-tervezet.

Eszerint a “tiltott tárgyak” listájába tartozik minden, a közbiztonságra különösen veszélyes eszköz, továbbá minden olyan tárgy, amelynek birtoklása a szabálysértési törvény vagy a Büntető törvénykönyv szerint büntetendő, és végül minden olyan termék, amit 18 év alatti nem is vásárolhat. A szúró-vágó eszközök mellett tiltott lesz az alkohol, a dohánytermék, az energiaital, illetve a kábítószer. Az energiaital fontos változás, és illeszkedik abba az irányvonalba, amit a kormány az energiaitalok vásárlásának korlátozása irányéba tesz.

A másik, enyhébb kategória a “használatában korlátozott” tárgyaké. Ennek minősül “a telekommunikációs eszközök – különösen a mobiltelefonok –, a kép- vagy hangrögzítésre alkalmas eszközök és az internet elérésre alkalmas okos eszközök.” Vagyis a mobilok és a laptopok mellett ide tartozna a digitális vagy analóg fényképezőgép, a diktafon, az okosóra és e-könyv olvasó is.

Ezeket az eszközöket az általános iskola 1-8 évfolyamán egész tanítási nap, a gimnázium 5-12. évfolyamán egész tanítási nap, a szakgimnázium 9-13. évfolyamán egész tanítási nap, a kollégiumokban a foglalkozások ideje alatt, az alapfokú művészeti iskola minden évfolyamán a foglalkozások, tanórák és az intézményben töltött idő alatt, a szakiskola minden évfolyamán a foglalkozások, tanórák és az intézményben töltött idő alatt tilos lesz használni.

A kormányzat a nem tiltott, hanem korlátozottan használható eszközök és tárgyak esetében annyi engedményt hajlandó tenni, hogy a tanuló részére a birtoklást és használatot az igazgató, valamint pedagógus engedélyezheti.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Lehet még bárki Joe Biden utódja?

A hétvégén dől el, ki képviseli a demokratákat Donald Trump ellen az amerikai elnökválasztáson. Joe Biden, a jelenlegi elnök mentális állapotában egyre többen kételkednek, a... The post Lehe

KonyhaKontrolling

Megéri még a nyelvvizsga?

Sokaknak nagy célja, hogy nyelvvizsgát szerezzen, ezzel bizonyítsa tudását, illetve remélhetőleg jobb esélyekkel induljon a munkaerőpiacon. Ebben a bejegyzésben a nyelvtanulás és a nyelvvizsga

Kasza Elliott-tal

Eladások

Augusztus közepén pénzre lesz szükségem, és ehhez el kell adnom pár részvényt. Egy éve is volt egy hasonló dilemám, akkor veszteséggel szálltam ki több papírból, de idén más a tervem.Van

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Váratlanul blokkolták az ukránok Magyarország olajimportjának nagy részét!
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
velence-gondola-veneto-olaszorszag-turizmus