Informatikai káosz: még az esti gépek is késnek Ferihegyen, rendkívüli tájékoztatás fogadja a látogatókat
Gazdaság

Informatikai káosz: még az esti gépek is késnek Ferihegyen, rendkívüli tájékoztatás fogadja a látogatókat

Portfolio
Több, mint 100 járat késett pénteken a Ferihegyi repülőtéren a globális informatikai káosz miatt, és bár délutánra stabilizálódott a helyzet, de még péntek este is rendkívüli tájékoztatás fogadja a Budapest Airport oldalán böngészőket. Az is jól látszik péntek este 8 óra után, hogy a legtöbb esti járat továbbra is késik.

Aki péntek este a Budapest Airport oldalára látogat, továbbra is egy rendkívüli tájékoztatás fogadja a nyitólapon, amely a pénteken kialakult globális informatikai káosz következményeire figyelmeztet. A témáról szóló hírfolyamunk:

Emlékeztetnek rá, hogy a Microsoft biztonsági rendszeréhez kapcsolódó globális informatikai kiesés nyomán kialakult helyzet a Budapest Airportot is érintette, és ezzel összefüggésben a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren elsődlegesen a Eurowings, a Ryanair, a Turkish Airlines és a Wizz Air járatainál voltak, illetve vannak gondok. Hangsúlyozzák azonban azt is, hogy "mivel világszintű problémáról van szó, a más induló repülőtereken előforduló törlések és késések is érinthetik a budapesti járatokat."

Kiemelik, hogy "a budapesti légikikötőben délutánra stabilizálódott a helyzet, az utasfelvétel folyamatos, ugyanakkor a szokásosnál több időt vehet igénybe." Jelzik, hogy "A repülőtér üzemeltető arra kéri az induló utasokat, hogy 3 órával a járatuk indulása előtt érkezzenek meg a repülőtérre, és amennyiben rendelkeznek vonalkóddal vagy QR-kóddal ellátott beszállókártyával, illetve elvégezték a poggyászfeladást vagy csak kézipoggyásszal utaznak, fáradjanak közvetlenül az utasbiztonsági ellenőrzéséhez. A torlódások elkerülése érdekében kérjük, kísérő nélkül lépjenek be a terminálépületbe."

A péntek este 8 óra után készített képernyőkép alapján az induló járatok egy részéről tájékoztató táblázat azt jelzi: még mindig vannak gondok, torlódások, késések a légiközlekedésben:

BUDAIR indulo 2044

A nap vége felé már az is látszik, hogy a globális informatikai káosz mit okozott Budapesten, illetve világszerte a légiközlekedésben. A flightaware.com összesítése szerint péntek kora estig összesen legalább 110 késés és 12 járattörlés következett be a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a hvg.hu összesítése szerint.

Emellett az is látszik, hogy nemzetközi szinten összesen 27 075 repülő késett és 2 797 járatot töröltek ma. Ezek közül minden bizonnyal a tengerentúlon okozta a legnagyobb fennakadást a kiterjedt informatikai hiba, ugyanis csak az Egyesült Államokban 4 473 késést és 1 680 járattörlést kellett eddig elkönyvelni a lap szerint, miután az ország teljes légiforgalmát érintette és több repülőterén is ideiglenes zárlatot okozott.

A pénteki informatikai hiba forrása a Crowdstrike nevű amerikai technológiai vállalatnál keresendő, amely a Windows rendszerfrissítéseinek gazdája, és így az üzemzavar a Microsoft Windows alapon futó informatikai eszközeit érintette súlyosan.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Lehet még bárki Joe Biden utódja?

A hétvégén dől el, ki képviseli a demokratákat Donald Trump ellen az amerikai elnökválasztáson. Joe Biden, a jelenlegi elnök mentális állapotában egyre többen kételkednek, a... The post Lehe

KonyhaKontrolling

Megéri még a nyelvvizsga?

Sokaknak nagy célja, hogy nyelvvizsgát szerezzen, ezzel bizonyítsa tudását, illetve remélhetőleg jobb esélyekkel induljon a munkaerőpiacon. Ebben a bejegyzésben a nyelvtanulás és a nyelvvizsga

Kasza Elliott-tal

Eladások

Augusztus közepén pénzre lesz szükségem, és ehhez el kell adnom pár részvényt. Egy éve is volt egy hasonló dilemám, akkor veszteséggel szálltam ki több papírból, de idén más a tervem.Van

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Váratlanul blokkolták az ukránok Magyarország olajimportjának nagy részét!
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
Microsoft logó felhőszoftver