A japán kormány optimista a növekedést illetően
Gazdaság

A japán kormány optimista a növekedést illetően

Portfolio
A japán kormány pénteken bejelentette, hogy csökkenti az idei évre vonatkozó gazdasági növekedési előrejelzését. Az okok között szerepel a gyenge jen és az emiatt emelkedő importköltségek, amelyek visszavetették a fogyasztást.

Bár az idei évre vonatkozó előrejelzések nem túl biztatóak, a kormány optimista a jövőt illetően. A következő évben gyorsuló növekedést várnak, amit a robusztus beruházási kiadások és a fogyasztás hajthat.

A kormány legfelsőbb gazdasági tanácsának néhány tagja azonban aggodalmát fejezte ki a közelmúltbeli fogyasztási adatok és a jen gyengülése miatt. A gyenge jen ugyanis növeli az importált áruk árát, ami csökkenti a háztartások vásárlóerejét.

"Nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a gyenge jen és az emelkedő árak milyen hatással vannak a háztartások vásárlóerejére"

- mondták a tanács magánszektorbeli tagjai az új növekedési előrejelzéseket megvitató pénteki ülésen.

Fumio Kishida miniszterelnök is hangsúlyozta, hogy éberen kell figyelniük arra, hogyan hatnak az emelkedő árak és a gyenge jen a gazdaságra.

A kormány januárban szokta közzétenni gazdasági növekedési előrejelzését, majd jellemzően július környékén felülvizsgálja azt. Ezek az előrejelzések szolgálnak alapul az állami költségvetés összeállításához.

A mostani felülvizsgálat során 0,9%-ra csökkentették az idei pénzügyi évre vonatkozó növekedési előrejelzést, amely korábban 1,3% volt. Az új előrejelzés még mindig meghaladja a magánszektor 0,4%-os várakozásait. A kormány abban bízik, hogy széles körű béremelések, adócsökkentések és üzemanyag-támogatások révén sikerül fellendíteni a fogyasztói kiadásokat.

Miközben a gyenge jen kedvez az exportőröknek - hiszen olcsóbban tudják értékesíteni termékeiket külföldön -, komoly aggodalmat okoz politikai döntéshozóknak is. Az üzemanyag- és élelmiszerimport költségeinek növekedése ugyanis ártalmasan hat vissza a belföldi fogyasztásra.

A gyanú szerint ebben a hónapban többször is beavatkozott már a kormány annak érdekében, hogy lassítsa a jen gyengülését. Ez pedig felveti annak lehetőségét is, hogy vajon emel-e kamatlábat július végén tartandó ülésén a Bank of Japan (BOJ).

A BOJ valószínűleg csökkenteni fogja idei pénzügyi évre vonatkozó növekedési előrejelzését is - ez egy ritka lépés lenne tőlük -, jelenleg ugyanis 0,8%-os növekedést prognosztizálnak.

Forrás: Reuters

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Eladások

Augusztus közepén pénzre lesz szükségem, és ehhez el kell adnom pár részvényt. Egy éve is volt egy hasonló dilemám...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Váratlanul blokkolták az ukránok Magyarország olajimportjának nagy részét!
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Növekszik a Microsoft, nem is kicsit