A fél világot megrengette a Microsoft problémája: légitársaságok, bankok, tőzsdék működésében is zavarok vannak
Gazdaság

A fél világot megrengette a Microsoft problémája: légitársaságok, bankok, tőzsdék működésében is zavarok vannak

Portfolio
Pénteken egy globális informatikai probléma több iparágban komoly fennakadásokat okozott, több légitársaság leállította járatait, de amelyek nem, ott is késések, fennakadások jelentkeztek, egyes műsorszolgáltatók leálltak, a banki szolgáltatásoktól az egészségügyig világszerte rendszerproblémák léptek fel, az informatikai hiba a ferihegyi repülőtér működését is érinti. A Crowdstrike kiberbiztonsági cég Falcon Sensor nevű szoftvere a Microsoft Windows összeomlását okozza, a probléma elhárításán folyamatosan dolgoznak.
Megosztás

Már a jegybankokat is elérte a probléma

A tőzsdék, légitársaságok után a jegybankokat is elérte a Microsofttal és a Crowdstrike-kal kapcsolatos fennakadások. A norvég jegybank közölte, hogy a bankrendszeri likviditási aukciókat emailen és telefonon keresztül kell tartania, mivel jelenleg nem lehet elektronikusan bejelentkezni a jegybank aukciós felületére.

Megosztás

Súlyos leállások a reptereken: megszólalt a Wizz Aiz, figyelmezteti az utasokat

A Microsoft leállása miatt a Wizz Air azt tanácsolja utasainak, hogy legalább 3 órával a tervezett indulás előtt érkezzenek meg a repülőtérre, hogy elegendő idő álljon rendelkezésre az utasfelvétel és a biztonsági ellenőrzés elvégzésére.

Súlyos leállások a reptereken: megszólalt a Wizz Aiz, figyelmezteti az utasokat
Megosztás

Világszerte fennakadások vannak a légitársaságoknál

Az informatikai hiba világszerte több légitársaságnál is fennakadásokat okoz:

  • Úgy tűnik, hogy a legnagyobb problémák az amerikai légitársaságoknál vannak: a United Airlines, a Delta Air Lines és az American Airlines kommunikációs problémák miatt repülési tilalmat rendelt el.
  • Az Air France-KLM holland cége közzétette, hogy kénytelen felfüggeszteni a legtöbb szolgáltatását, az Air France pedig azt közölte, hogy egyes célállomásokon fennakadásokat tapasztal.
  • A Lufthansánál is technikai nehézségek léptek fel, a cég közleménye szerint jelenleg a profilok és a foglalások lekérdezése korlátozott lehet, folyamatosan dolgoznak a megoldáson.
  • A Ryanair arra figyelmeztette az utasait, hogy a lehetséges fennakadásokra egy harmadik fél által okozott informatikai probléma miatt került sor, amely a hálózaton keresztül működő összes légitársaságot érinti. Az ír légitársaság honlapján közzétett közlemény nem részletezte a lehetséges fennakadás jellegét, de azt tanácsolta az utasoknak, hogy három órával a járat indulása előtt érkezzenek a repülőtérre.
  • A ferihegyi repülőtéren az Eurowings, a Ryanair és a Wizz Air check-in rendszerei nem működnek, ami késésekhez, torlódásokhoz és jelentősen megnövekedett várakozási időkhöz vezet. A Wizz Air arra kéri utasait, hogy ma legalább 3 órával járatuk indulása előtt érkezzenek a repülőtérre.
  • Az indiai fapados légitársaságok, a SpiceJet és az IndiGo is technikai problémákról számolt be, amelyek olyan online szolgáltatásokat érintettek, mint a foglalás, a check-in és a beszállókártyákhoz való hozzáférés. A légitársaságok arra figyelmeztettek, hogy a kézi utasfelvétel miatt hosszú sorok alakulhatnak ki a repülőtereken.
Megosztás

Magyarországot is érinti a Microsoft leállása: késések, torlódások a ferihegyi repülőtéren

Az utasfelvételi rendszer hibája miatt késések és torlódások vannak a budapesti reptéren.

Magyarországot is érinti a Microsoft leállása: késések, torlódások a ferihegyi repülőtéren
Megosztás

A fél világot megrengette a Microsoft problémája: légitársaságok, bankok, tőzsdék működésében is zavarok voltak

Péntek reggel váratlanul földre kényszerültek az American Airlines, a Delta Airlines és a United Airlines járatai. A légitársaságok kommunikációs problémákra hivatkoztak, röviddel azután, hogy a Microsoft felhőszolgáltatásaival átmenetleg problémák voltak. Az incidens több légitársaságot érintett, írja a Reuters. Nemcsak a légitársaságokra terjedt ki a probléma. A

McDonald's és a London Stock Exchange Group is azok között a nagyvállalatok között volt, amelyek különböző kommunikációs problémákat közöltek.

Fennakadások vannak a spanyol, a berlini és az amszterdami repülőtéren, a legnagyobb brit vasúttársaságnál, a brit Sky tévétársaságnál, továbbá számos ausztráliai és új-zélandi vállalatnál.

Az American és a Delta mellett a United Airlines és az Allegiant Air is problémákról számolt be. A Frontier Group Holdings és a Sun Country szintén jelentett üzemzavarokat. A Frontier korábban azt közölte, hogy egy a Microsoft egy jelentős műszaki problémája átmenetileg befolyásolta működését. Az Allegiant honlapja nem volt érhető el a Microsoft Azure problémája miatt. Csütörtökön 147 Frontier-járatot töröltek, 212 másikat pedig késleltettek - derült ki a FlightAware adatkövető adataiból. Az Allegiant repülőgépeinek 45%-a késett, míg a Sun Country esetében ez az arány 23% volt.

A Microsoft közölte, hogy az üzemzavar csütörtökön este kezdődött, és ügyfeleinek egy része több Azure-szolgáltatással kapcsolatban is problémákat tapasztalt az Egyesült Államok középső régiójában. A Microsoft külön vizsgálja a különböző Microsoft 365 alkalmazásokat és szolgáltatásokat érintő problémát is.

Pénteken a Microsoft közölte, hogy megtalálták a kiváltó okot, és a szolgáltatások többsége helyreállt.

A vállalat szerint azonban egyes ügyfeleknél továbbra is előfordulhatnak problémák a régióban.

Nem ez az első ilyen eset idén. A CNBC emlékeztet, januárban a Microsoft felhőszolgáltatásánál globális kimaradás volt, amely hatással volt az Outlooktól a Teams-ig a cég szolgáltatásaira. Akkor a Microsoft azt mondta, hogy a fennakadás egy hálózati változás miatt történt.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Lehet még bárki Joe Biden utódja?

A hétvégén dől el, ki képviseli a demokratákat Donald Trump ellen az amerikai elnökválasztáson. Joe Biden, a jelenlegi elnök mentális állapotában egyre többen kételkednek, a... The post Lehe

KonyhaKontrolling

Megéri még a nyelvvizsga?

Sokaknak nagy célja, hogy nyelvvizsgát szerezzen, ezzel bizonyítsa tudását, illetve remélhetőleg jobb esélyekkel induljon a munkaerőpiacon. Ebben a bejegyzésben a nyelvtanulás és a nyelvvizsga

Kasza Elliott-tal

Eladások

Augusztus közepén pénzre lesz szükségem, és ehhez el kell adnom pár részvényt. Egy éve is volt egy hasonló dilemám, akkor veszteséggel szálltam ki több papírból, de idén más a tervem.Van

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Váratlanul blokkolták az ukránok Magyarország olajimportjának nagy részét!
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
forint