Kiderült: Magyarország mellett Szlovákia felé is leállt az orosz Lukoil olajszállítása
Gazdaság

Kiderült: Magyarország mellett Szlovákia felé is leállt az orosz Lukoil olajszállítása

Portfolio
Szlovákia felé is leállt az orosz Lukoil olajszállítása Ukrajnán keresztül, mivel az orosz cég felkerült az új ukrajnai szankciós listára – ezt közölte csütörtökön a szlovák gazdasági tárca a Reuters tudósítása szerint, miután a Portfolio megírta: Magyarország felé már leállt a Lukoil szállítása. Frissítés! A jelek szerint egyelőre nincs nagy baj, illetve régiós ellátásbiztonsági kockázat, de nem egyértelmű a helyzet, mert egy ukrán piaci forrás arra utalt a hírügynökségnek, hogy a háttérben más orosz olajszállító cégek segítségével "a terveknek megfelelően" zajlik Ukrajnán át az orosz olaj tranzitja Szlovákia és Magyarország felé, ahogy azt déli cikkünkben vázoltuk, mint lehetőséget. Késő délután aztán a hírügynökség két további piaci forrása azt jelezte: Szlovákia felé meredeken visszaestek az orosz olajszállítások a korábbi tervhez képest, Magyarország felé enyhe csökkenés látszik, Csehország felé pedig rendben zajlanak továbbra is a szállítások.

A szlovák minisztériumi közlemény azt hangsúlyozza, hogy a többi orosz olajcég felől továbbra is zavartalanul érkeznek az olajszállítmányok Ukrajnán át Szlovákiába, így "a problémák a (szlovák olajfinomító) Slovnaft szerint egyetlen konkrét szállítóval, a Lukoillal vannak". Azt is jelezte azonban a tárca, hogy Slovnaftnak vannak más orosz olajcégekkel is szállítási szerződései.

A szlovák olajhálózatot üzemeltető Transpetrol is kiadott egy közleményt, amely azt jelezte a hírügynökség szerint, hogy a többi orosz szállító felől továbbra is zavartalanul megérkeznek az olajszállítmányok Ukrajnán át Szlovákiába.

A hírügynökség egy ukrán iparági forrással is tudott beszélni, aki azt jelezte, hogy "a terveknek megfelelően" zajlik az orosz olaj ukrajnai tranzitja az Európai Unió felé. Ez a számok nyelvén azt jelenti a forrás szerint, hogy havonta mintegy 1,1 millió metrikus tonna orosz nyersolaj tranzitjáról van szó (napi mintegy 250 ezer hordónyiról), amelyből mintegy 900 ezer tonnát tesz ki a Szlovákia és Magyarország felé továbbított orosz olajmennyiség, és amely nagyjából egyenlően oszlik meg a két ország között.

Utóbbi egybevág a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal idén áprilisig elérhető olajimport statisztikájával, amely szerint havonta 400-500 ezer tonna körüli mennyiséget tesz ki Magyarország elsődleges kőolaj importja. Mindez azt jelenti, hogy a másik 400-500 ezer tonna körüli havi mennyiség a Mol szlovákiai finomítójához érkezik, illetve afelé mutat, hogy mind Magyarország, mind Szlovákia felé az eddig megszokott orosz olajmennyiség áramlik Ukrajnán át, csak éppen a Lukoil helyett más cégek bonyolítják ezt a forgalmat.

Frissítés!

Ennek azonban teljesen ellentmondani látszik az, amit késő délután a Reuters írt két további piaci forrása alapján. A hírügynökség azzal frissítette a beszámolóját, hogy tudomásuk szerint Szlovákia felé meredeken visszaesett az orosz olajszállítás a Barátság II. kőolajvezetéken, Magyarország felé enyhén, míg Csehország felé a korábban tervezett mennyiségek zavartalanul megérkeznek. Azt is jelezték a források, hogy a Mol és a Lukoil közötti keretmegállapodás évi 4 millió tonna körüli orosz olaj importjáról szól Magyarország és Szlovákia felé.

Az egyik forrás azt is jelezte: a Lukoil felőli olajszállítások kiesése nehéz helyzetet okoz a Molnak, különösen a szlovákiai Slovnaft finomítójának, hogy továbbra is stabilan fenntartsa a működését.

Címlapkép forrása: Portfolio

Kasza Elliott-tal

Eladások

Augusztus közepén pénzre lesz szükségem, és ehhez el kell adnom pár részvényt. Egy éve is volt egy hasonló dilemám, akkor veszteséggel szálltam ki több papírból, de idén más a tervem.Van

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Váratlanul blokkolták az ukránok Magyarország olajimportjának nagy részét!
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
autok_autokolcsonzes