Így fizettek a magyarok a magánegészségügyben több százmilliárd forintot
Gazdaság

Így fizettek a magyarok a magánegészségügyben több százmilliárd forintot

Karli Péter, Heal Partners
|
Már második alkalommal készítjük el becslésünket a magánegészségügyi piac méretéről. Idén is felhasználtuk a legnagyobb szereplőkről gyűjtött adatainkat és előző évi struktúránkat továbbfejlesztve egy még részletesebb képpel igyekszünk szolgálni.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata. A cikkek a szerzők véleményét tükrözik, amelyek nem feltétlenül esnek egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a velemeny@portfolio.hu címre. A megjelent cikkek itt olvashatók.

Számításunk háttere

Az idei piacméret becslésünk legfontosabb módszertani változása, hogy pontosítottuk a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által a magánegészségügyi szereplőknek kifizetett finanszírozás összegéről szóló becslést a NEAK által publikált nyilvános adatbázis felhasználásával. Ez kicsit változtatott a becsült piacméreten is.

A legnagyobb magánegészségügyi szolgáltatók mind ott lesznek a szeptember 26-i Private Health Forumon. Most érdemes regisztrálni:

Ahogy korábban is, a KSH nyilvánosan elérhető statisztikájából indultunk ki a teljes piacméret meghatározásához. A statisztikai hivatal éves jelentésében három alrendszert különít el:

  • A kormányzati alrendszerek a kormányzati és önkormányzati egészségügyi kiadásokat, illetve a NEAK kiadásait tartalmazzák,
  • az önkéntes finanszírozás az egészségpénztárak, a biztosítók, a lakosságot segítő nonprofit vállalkozások, valamint a vállalkozások egészségügyi kiadásait tartalmazza,
  • a háztartások kiadása tétel pedig a háztarások közvetlen egészségügyi kiadásait összegzi.

Az említett három alrendszerből jön össze az összes belföldi egészségügyi termék és szolgáltatás értéke.

egeszsegugyi kiadasok
Forrás: Heal Partners

A KSH által közölt adatok közül az „Önkéntes egészségügy-finanszírozási alrendszerek” és a „Háztartások” költéseinek számunkra releváns tényezőit, azaz a fekvő, járó és kiegészítő ellátásokat emeltük ki (lásd az alábbi táblázatban). Az adatbázisban sok olyan tétel is van, ami cikkünk tartalmához nem illeszkedik, mint például a gyógyszerekhez vagy gyógyászati segédeszközökhöz kapcsolódó ráfordítások. Ezeket kiszűrve a 2022-re vonatkozó értékek a következőképpen alakultak:

Alrendszerek kiadásai (milliárd forint)
  2021 2022 Változás
Magánkiadások összesen 508,8 541,6 6,40%
  Önkéntes egészségügyi finanszírozás 47,4 62,8 32,50%
  Háztartások kiadása 461,4 478,8 3,80%
Forrás: Heal Partners      

Pozitív fejlemény az önkéntes formák részarányának komolyabb növekedése, mert ez hozzájárulhat a jövőben a stabilabb kereslethez. Ugyanakkor látható, hogy ezen finanszírozási formák részaránya 2022-ben továbbra sem haladta meg a magánköltések 12%-át.

Feltűnő, hogy a háztartások kiadásai nem sokat növekedtek, ami annak köszönhető, hogy fekvőbeteg és egynapos ellátásra majdnem 25%-kal kevesebbet költöttek a háztartások, míg a járóbeteg-ellátásra fordított összegnél az előző évekhez hasonlóan 10% körüli növekedés figyelhető meg.

A teljes piacméret számításunk nem tartalmaz hálapénzhez kapcsolódó költést, mivel úgy gondoljuk, hogy lényegében kikopott a rendszerből és ma már alapvetően a magánszolgáltatóknál költik el ezt a pénzt a páciensek.

A tavalyi számításhoz képest, illetve visszamenőleg 2019-ig átgondoltuk a magánellátókhoz befolyó NEAK támogatások számítását, mivel ezelőtt a Lantos-Kiss szerzőpáros által 2018-ban készített becslésre hagyatkoztunk. Ezúttal elővettük a NEAK nyilvános adatbázisát, de mivel itt nincsenek szétválasztva a különféle típusú szolgáltatások és termékek, ezért itt is becslésekre kellett hagyatkoznunk, ami a nagyobb szolgáltatók adatain alapult. E szerint a járó- és fekvőbetegszolgáltatásokra fókuszáló magáncégeknek fizetett összegek némiképp növekedhettek az elmúlt években, ami a tavalyinál magasabb, 300 milliárdot meghaladó NEAK bevétel becslést eredményezett a magánszolgáltatóknál.

A legnagyobb magánegészségügyi szolgáltatók mind ott lesznek a szeptember 26-i Private Health Forumon. Most érdemes regisztrálni:

Piacméret

A KSH által közölt legfrissebb jelentés a 2022-es évet részletezi, 2023-ra úgy gondoljuk a piaci szereplők átlagos teljesítményét használva egy reális becsléshez juthatunk. A végeredményt az alábbi grafikon mutatja 2019 és 2023 közötti periódust vizsgálva:

maganegeszsegugyi piac merete
Forrás: Heal Partners

A magyar magánegészségügyi szolgáltatók bevételei számításaink szerint 2023-ban meghaladták a 900 milliárd forintot.

Ez több, mint 40%-kal magasabb a 2019-es időszakhoz képest és 10%-os éves átlagos növekedést mutat. A végeredmény annyiban felülbecsli a valós piacméretet, hogy ezen összegben benne vannak azok a magáncégek is, akik kizárólag NEAK ellátást végeznek, ráadásul ezek sokszor virtuális outsource megállapodás alapján végzik el egyes állami intézmények bizonyos feladatait.

Az elmúlt évek növekedéséhez mindhárom fő finanszírozói szféra hozzájárult. A különbség, hogy a háztartások közvetlen költéseinek növekedése 2022-23-ban nagyon lelassult és az önkéntes láb vette át a kiemelkedően növekvő szegmens szerepét.

Érdemes még megemlíteni a piac koncentrációját. Az általunk közelebbről követett TOP25 szereplő tovább növelte kombinált piaci részesedését, de a növekedés nagyon lelassult ebben a tekintetben is.  2023-ban a részarányukat 18%-ra becsüljük, ami a korábbiakhoz képest kis növekedés.

Összegzés

A piaci statisztikák alapján a magánegészségügy növekedése nem állt meg, de megtorpanás érzékelhető a piaci számokból is 2022-23-ban. A statisztika szintén visszaigazolja az egyes szolgáltatók szintjén látható azon trendet, hogy elsősorban a fekvő ellátások hatottak negatívan a növekedésre és hogy emiatt a nagyobb szereplők nem tudták jelentősen növelni piaci súlyukat. Ezeket a tendenciákat átmenetinek gondoljuk és 1-2 éves időtávon a piaci koncentráció dinamikusabb folytatását és a fekvőbeteg ellátások lendületesebb növekedését várjuk.

Véleményünk szerint a magánellátások finanszírozási szerkezete az egyik jelentős korlát a további piaci növekedésben. Itt kedvező trendet láttunk az elmúlt években az önkéntes források (pénztárak, biztosítások) részarányának növekedésével. Ugyanakkor ezen részarány alacsony bázisa miatt még 5-6 évnek is el kell telnie, mire az önkéntes finanszírozási formák jelentős pozitív hatással lehetnek a piacnövekedésre.

Ezzel a témával is foglalkozunk az idei Private Health Forumon, ide kattintva lehet regisztrálni az eseményre.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Von der Leyen botránya pont egy nappal a sorsdöntő szavazása előtt kapott új erőre
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
felhős felhős ég stock