FONTOS Olyan időjárás-előrejelzés érkezett az imént, hogy a lehető legmagasabb fokozatú figyelmeztetést kellett kiadni két magyar vármegyére
Így fizettek a magyarok a magánegészségügyben több százmilliárd forintot
Gazdaság

Így fizettek a magyarok a magánegészségügyben több százmilliárd forintot

Karli Péter, Heal Partners
|
Már második alkalommal készítjük el becslésünket a magánegészségügyi piac méretéről. Idén is felhasználtuk a legnagyobb szereplőkről gyűjtött adatainkat és előző évi struktúránkat továbbfejlesztve egy még részletesebb képpel igyekszünk szolgálni.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata. A cikkek a szerzők véleményét tükrözik, amelyek nem feltétlenül esnek egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a velemeny@portfolio.hu címre. A megjelent cikkek itt olvashatók.

Számításunk háttere

Az idei piacméret becslésünk legfontosabb módszertani változása, hogy pontosítottuk a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által a magánegészségügyi szereplőknek kifizetett finanszírozás összegéről szóló becslést a NEAK által publikált nyilvános adatbázis felhasználásával. Ez kicsit változtatott a becsült piacméreten is.

A legnagyobb magánegészségügyi szolgáltatók mind ott lesznek a szeptember 26-i Private Health Forumon. Most érdemes regisztrálni:

Ahogy korábban is, a KSH nyilvánosan elérhető statisztikájából indultunk ki a teljes piacméret meghatározásához. A statisztikai hivatal éves jelentésében három alrendszert különít el:

  • A kormányzati alrendszerek a kormányzati és önkormányzati egészségügyi kiadásokat, illetve a NEAK kiadásait tartalmazzák,
  • az önkéntes finanszírozás az egészségpénztárak, a biztosítók, a lakosságot segítő nonprofit vállalkozások, valamint a vállalkozások egészségügyi kiadásait tartalmazza,
  • a háztartások kiadása tétel pedig a háztarások közvetlen egészségügyi kiadásait összegzi.

Az említett három alrendszerből jön össze az összes belföldi egészségügyi termék és szolgáltatás értéke.

egeszsegugyi kiadasok
Forrás: Heal Partners

A KSH által közölt adatok közül az „Önkéntes egészségügy-finanszírozási alrendszerek” és a „Háztartások” költéseinek számunkra releváns tényezőit, azaz a fekvő, járó és kiegészítő ellátásokat emeltük ki (lásd az alábbi táblázatban). Az adatbázisban sok olyan tétel is van, ami cikkünk tartalmához nem illeszkedik, mint például a gyógyszerekhez vagy gyógyászati segédeszközökhöz kapcsolódó ráfordítások. Ezeket kiszűrve a 2022-re vonatkozó értékek a következőképpen alakultak:

Alrendszerek kiadásai (milliárd forint)
  2021 2022 Változás
Magánkiadások összesen 508,8 541,6 6,40%
  Önkéntes egészségügyi finanszírozás 47,4 62,8 32,50%
  Háztartások kiadása 461,4 478,8 3,80%
Forrás: Heal Partners      

Pozitív fejlemény az önkéntes formák részarányának komolyabb növekedése, mert ez hozzájárulhat a jövőben a stabilabb kereslethez. Ugyanakkor látható, hogy ezen finanszírozási formák részaránya 2022-ben továbbra sem haladta meg a magánköltések 12%-át.

Feltűnő, hogy a háztartások kiadásai nem sokat növekedtek, ami annak köszönhető, hogy fekvőbeteg és egynapos ellátásra majdnem 25%-kal kevesebbet költöttek a háztartások, míg a járóbeteg-ellátásra fordított összegnél az előző évekhez hasonlóan 10% körüli növekedés figyelhető meg.

A teljes piacméret számításunk nem tartalmaz hálapénzhez kapcsolódó költést, mivel úgy gondoljuk, hogy lényegében kikopott a rendszerből és ma már alapvetően a magánszolgáltatóknál költik el ezt a pénzt a páciensek.

A tavalyi számításhoz képest, illetve visszamenőleg 2019-ig átgondoltuk a magánellátókhoz befolyó NEAK támogatások számítását, mivel ezelőtt a Lantos-Kiss szerzőpáros által 2018-ban készített becslésre hagyatkoztunk. Ezúttal elővettük a NEAK nyilvános adatbázisát, de mivel itt nincsenek szétválasztva a különféle típusú szolgáltatások és termékek, ezért itt is becslésekre kellett hagyatkoznunk, ami a nagyobb szolgáltatók adatain alapult. E szerint a járó- és fekvőbetegszolgáltatásokra fókuszáló magáncégeknek fizetett összegek némiképp növekedhettek az elmúlt években, ami a tavalyinál magasabb, 300 milliárdot meghaladó NEAK bevétel becslést eredményezett a magánszolgáltatóknál.

A legnagyobb magánegészségügyi szolgáltatók mind ott lesznek a szeptember 26-i Private Health Forumon. Most érdemes regisztrálni:

Piacméret

A KSH által közölt legfrissebb jelentés a 2022-es évet részletezi, 2023-ra úgy gondoljuk a piaci szereplők átlagos teljesítményét használva egy reális becsléshez juthatunk. A végeredményt az alábbi grafikon mutatja 2019 és 2023 közötti periódust vizsgálva:

maganegeszsegugyi piac merete
Forrás: Heal Partners

A magyar magánegészségügyi szolgáltatók bevételei számításaink szerint 2023-ban meghaladták a 900 milliárd forintot.

Ez több, mint 40%-kal magasabb a 2019-es időszakhoz képest és 10%-os éves átlagos növekedést mutat. A végeredmény annyiban felülbecsli a valós piacméretet, hogy ezen összegben benne vannak azok a magáncégek is, akik kizárólag NEAK ellátást végeznek, ráadásul ezek sokszor virtuális outsource megállapodás alapján végzik el egyes állami intézmények bizonyos feladatait.

Az elmúlt évek növekedéséhez mindhárom fő finanszírozói szféra hozzájárult. A különbség, hogy a háztartások közvetlen költéseinek növekedése 2022-23-ban nagyon lelassult és az önkéntes láb vette át a kiemelkedően növekvő szegmens szerepét.

Érdemes még megemlíteni a piac koncentrációját. Az általunk közelebbről követett TOP25 szereplő tovább növelte kombinált piaci részesedését, de a növekedés nagyon lelassult ebben a tekintetben is.  2023-ban a részarányukat 18%-ra becsüljük, ami a korábbiakhoz képest kis növekedés.

Összegzés

A piaci statisztikák alapján a magánegészségügy növekedése nem állt meg, de megtorpanás érzékelhető a piaci számokból is 2022-23-ban. A statisztika szintén visszaigazolja az egyes szolgáltatók szintjén látható azon trendet, hogy elsősorban a fekvő ellátások hatottak negatívan a növekedésre és hogy emiatt a nagyobb szereplők nem tudták jelentősen növelni piaci súlyukat. Ezeket a tendenciákat átmenetinek gondoljuk és 1-2 éves időtávon a piaci koncentráció dinamikusabb folytatását és a fekvőbeteg ellátások lendületesebb növekedését várjuk.

Véleményünk szerint a magánellátások finanszírozási szerkezete az egyik jelentős korlát a további piaci növekedésben. Itt kedvező trendet láttunk az elmúlt években az önkéntes források (pénztárak, biztosítások) részarányának növekedésével. Ugyanakkor ezen részarány alacsony bázisa miatt még 5-6 évnek is el kell telnie, mire az önkéntes finanszírozási formák jelentős pozitív hatással lehetnek a piacnövekedésre.

Ezzel a témával is foglalkozunk az idei Private Health Forumon, ide kattintva lehet regisztrálni az eseményre.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Eladások

Augusztus közepén pénzre lesz szükségem, és ehhez el kell adnom pár részvényt. Egy éve is volt egy hasonló dilemám, akkor veszteséggel szálltam ki több papírból, de idén más a tervem.Van

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Von der Leyen botránya pont egy nappal a sorsdöntő szavazása előtt kapott új erőre
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
nap-napsutes-felho-homerseklet-idojaras-milyen-ido-varhato-milyen-idojaras-varhato