Portfolio signature

A kamatvágás megvolt, de most akkor merre tovább? Ma kell döntenie az EKB-nak

Az Európai Központi Bank az elemzők szerint kissé elhamarkodottan ígérte meg a kamatcsökkentést a júniusi ülés előtt, és így legutóbb a kedvezőtlen adatok ellenére is vágni kellett. A mai ülésen egészen biztosan egy óvatos és megfontolt jegybankot látunk majd. A megváltozott piaci környezetben a további kamatcsökkentésekre nagyobb tér nyílt, ám az EKB láthatóan aggódik a makacs infláció és az erős bérnyomás miatt. Az üzenet most is fontos lesz, és azt is érdekes lesz látni, hogy az európai politikai folyamatok gazdaságra gyakorolt hatását hogyan kommentálja majd a jegybank.

Elkapkodta kissé az Európai Központi Bank, amikor hónapokkal a júniusi ülés előtt elkezdte a piacokat a kamatcsökkentésre hangolni – legalábbis így gondolják az elemzők. Az EKB-nak a júniusi ülésen ugyanis nem maradt választása, kamatot kellett csökkentenie, holott az ülés előtt közvetlenül beérkező adatok indokoltabbá tették volna a kivárást. A kilátások azóta csak kissé lettek tisztábbak, ennélfogva

az várható, hogy a jegybank a mai kamatdöntő ülésen sokkal óvatosabb lesz az üzenetekkel.

Júniusban 2019 óta először csökkentették az irányadó betéti kamatot, ami így a történelmi csúcsnak megfelelő 4%-ról 3,75%-ra csökkent. Christine Lagarde elnök akkor egyfajta „szigorú hangvételű lazítás” látszatát keltve többször hangsúlyozta, hogy a jegybank nem kötelezi el magát egy jövőbeli kamatpálya mellett, az adatvezérelt jellegen volt a kommunikációs hangsúly.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Milyen döntést hozhat ma az EKB?
  • Miért volt elhamarkodott a kamatcsökkentés?
  • Mennyi kamatcsökkentés lehet még idén?
  • Milyen üzenetekre számíthatunk a mai ülésen?
  • Hogyan teljesít az európai gazdaság?

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés