Magyar-orosz tárgyalás volt ma Paks II.-ről: óriási berendezés érkezik, indul a gödörmélyítés, év végén fontos esemény lesz
Gazdaság

Magyar-orosz tárgyalás volt ma Paks II.-ről: óriási berendezés érkezik, indul a gödörmélyítés, év végén fontos esemény lesz

Az uniós szankciók miatt Isztambulban tárgyalt szerdán egymással a magyar kormány, és az orosz Roszatom delegációja a Paks II. projekt állásáról és a további menetrendről, és erről mind Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, mind az orosz fővállalkozó Roszatom kommunikált, így ezek összevetéséből kiolvasható a következő időszak menetrendje. Ezek alapján még júliusban elindul a gödör lemélyítése a projekt területén, augusztus elejéig megérkezik Paksra a hatalmas, 750 tonnás zónaolvadékcsapda berendezés; év végéig pedig megtörténhet az első beton kiöntése az ötös blokk alatt, amellyel hivatalosan is megkezdettnek minősül majd az atomerőmű építése. A magyar kormányzati nyilatkozat szerint már most is dübörög a munka Pakson, és minden adott ahhoz, hogy a következő évtized elején termelésbe állhasson a két új reaktorblokk. Ez a magyar kormány által rendszeresen hangsúlyozott céldátum a Roszatom közleményében nincs benne.

Előbb Szijjártó Péter adott egy rövid Facebookos videónyilatkozatot a Roszatom vezetésével, így többek között az Alekszej Lihacsov vezérigazgatóval való isztambuli tárgyalásai előtt, majd befutott szerkesztőségünkbe a Roszatom szűkszavú közleménye is. Ezek alapján a következők a fontosabb információk:

  • Jelenleg mintegy 900 fő dolgozik a paksi építkezésen, amely szám majd 8-10 ezer fő körülre fel fog menni az építkezés leginkább humánintenzív szakaszában.
  • Gőzerővel zajlanak az építkezés biztonsága szempontjából kulcsfontosságú talajszilárdítási munkálatok, amelynek során összesen 76 ezer cölöpöt terveznek lefúrni, amelyekből már több mint húszezret le is fúrtak.
  • A külügyi tárcavezető tájékoztatása szerint a leendő nukleáris sziget alatt a talajszilárdítás már 82 százalékos készültségi fokot ért el, ami megteremtette a lehetőséget arra, hogy megkezdjék a tesztjeit a 23 méteres mélységig történő teljes talajkiemelésnek.
  • Érdekes, hogy a Roszatom közleményének háttér összefoglalója eközben azt tartalmazta, hogy "a Paks II. Atomerőmű építési területén befejeződött a 2,7 km hosszú résfal építése, befejezéshez közelednek a talajszilárdítási munkálatok, júliusiban az építők hozzálátnak a földkitermelési munkákhoz a projekt szerinti 27 méter mélységig." Utóbbi tehát megerősíti a Roszatom korábbi jelzését a Portfolio-nak, hogy a nyáron elindul a gödör lemélyítése mínusz 5 méter körülről mínusz 27 méterig.
  • Szijjártó Péter rámutatott, hogy ezek a folyamatok kulcsfontosságúak az első beton öntése szempontjából, amire szavai szerint "néhány hónap múlva" kerülhet sor. Tőle tehát most nem hangzott el az a korábban említett céldátum, hogy év végéig megkezdődik az első beton öntése (innentől kezdve számít a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szerint hivatalosan is megkezdettnek az atomerőmű építése). Eközben a Roszatom közleményének háttér része így fogalmaz: "a tervek szerint az idei év végén megkezdődik magának az atomerőművi blokkoknak az építése."
  • Mind a magyar, mind az orosz fél kiemelte, hogy már áprilisban megkezdődött a paksi blokkok szempontjából két kulcsfontosságú, hosszú gyártási idejű berendezés közül az egyiknek, a reaktortartálynak a gyártása Oroszországban. A Roszatom közleménye szerint "Mostanra körülbelül 600 tonna folyékony acélnak megfelelő mennyiségű kohászati nyersdarabot öntöttek ki, ami körülbelül a fele a reaktortelepítéshez szükséges mennyiségnek. Megkezdődött az alkatrészek megmunkálása."
  • Azt is mindkét fél kiemelte, hogy a másik kulcsfontosságú nagyberendezés, a 750 tonnás ún. zónaolvadék-csapda legyártása már befejeződött, és július végéig, vagy augusztus elejéig megérkezik Paksra. Ahogy Szijjártó rámutatott: a pontos időzítés egyelőre azért nem ismert, mert a Duna vízállása miatt van bizonytalanság, és nem tudni, hogy a Duna romániai szakaszán felfelé úsztatott szállítmányt például a Vaskapunál mikor tudják majd átrakodni.
  • Szijjártó hangsúlyozta a minapi uniós oroszellenes szankciós csomagban elért újabb, gyakorlatilag teljeskörű műszaki, és pénzügyi mentességek jelentőségét a Paks II. projekt kapcsán. A szankciók alóli újabb, konkrétabb felmentések tartalmáról a minap exkluzív interjút készítettünk Jákli Gergellyel, a Paks II. vezérigazgatójával, amely itt olvasható.
  • A fentiek alapján a magyar tárcavezető rögzítette: "Jó hír tehát, hogy dübörög a paksi beruházás, a hosszú gyártási idejű eszközök előállítása is folyamatos, így minden adott ahhoz, hogy a következő évtized elején két új blokk is segítse a magyar energiaellátás biztonságát".
  • A Roszatom közleményében ilyen céldátum nem szerepel (ahogy korábban sem szerepelt), az viszont igen, hogy a felek megállapítása szerint "a Paks II. Atomerőmű projekt megvalósítása magas szinten zajlik, köszönhetően annak, hogy az orosz tervezésű, 3+ generációs jövőbeni atomerőművi blokkok magyar megrendelőjével hatékony a közös munka." Azt is kiemelték, hogy mind az orosz, mind a magyar vezetők "hangsúlyozták az állandó párbeszéd fontosságát" projekt kapcsán.
  • Azzal zárul a Roszatom rövid közleménye, miszerint "A tárgyalások eredményeként a felek megállapodtak abban, hogy a jelenlegi külpolitikai helyzet figyelembevételével folytatják az Oroszországi Föderáció és Magyarország közötti együttműködés legfontosabb területét jelentő Paksi Atomerőmű két új erőművi blokkjának megvalósítását."

Címlapkép forrása: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Kiszámoló

Hogy kerüld el a tranzakciós adót?

A kormánynak annyi a fantáziája, mint egy betonbékának. Ha pénz kell az összeomlott költségvetés foltozgatásához, akkor főleg a bankokat és a biztosítókat nyúzza, egyre jobban. (Akár rend

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Von der Leyen botránya pont egy nappal a sorsdöntő szavazása előtt kapott új erőre
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
jégeső jég omsz időjárás