FONTOS Még sosem fogyasztott ennyi áramot Magyarország egy nyári este
Így töri derékba emberek nyaralását a világ legnépszerűbb popsztárja
Gazdaság

Így töri derékba emberek nyaralását a világ legnépszerűbb popsztárja

Portfolio
Taylor Swift Eras turnéja nemcsak rajongók százezreinek okoz hatalmas élményeket, hanem a szállodák kasszáját is alaposan megtömi. Az amerikai popsztár európai fellépései során a szállodai árak az egekbe szöktek, ami sok utazó számára komoly fejfájást okozott - különösen azoknak, akik nem kiváncsiak az énekesnőre, de mégis az adott városba készültek.

Elszálltak az árak

A világ legnépszerűbb popsztárja, Taylor Swift augusztus 20-ig turnézik Európában, mielőtt visszatérne Észak-Amerikába. Bár a koncertekkel számos rajongó életre szóló élményt szerezhet, nem mindenki repes a boldogságtól. Főleg azok bosszankodhatnak, akik éppen a turné egyik állomására tervezték a nyaralásukat, és már a meghirdetett időpont előtt leadták a foglalásukat, vagy kikérték a szabadságukat. Nem kevés ilyen nyaralóról lehet szó, ugyanis a turné európai szakasza éppen a nyári turistaszezon kellős közepén zajlik, 18 különböző városban.

A MarketWatch-nak nyilatkozva egy európai körutazásokat szervező utazási ügynök elmondta, hogy Edinburgh-ban tervezett egy ideig tartózkodni csoportjával, de amikor kiderült, hogy Taylor Swift is ott lép fel ugyanabban az időben,

az árak drasztikusan megemelkedtek.

Az utazás költségeit még a turnéállomás bejelentése előtt tervezte meg, de Swift érkezésének hírére egy éjszaka ára 400 dollárról 600 dollárra ugrott. Mivel nem akarta megemelni a csomagárat, cége kénytelen volt lenyelni a különbözetet. "Több ezer dollárt buktunk" - fogalmazott.

A CoStar adatai szerint egyértelműen látszik az összefüggés Swift fellépései és a szállodai árak emelkedése között. Lisszabonban például májusban egy szoba napi átlagára 225 dollár volt, de amikor Swift ott tartózkodott, ez az összeg közel 40 százalékkal 314 dollárra nőtt.

Volt olyan is, akinek Taylor Swift átírta az utazási terveit. Egy nyilatkozó például európai körutazása során Amszterdamban tervezett megszállni családjával, de amikor meglátta az 500-600 dolláros éjszakánkénti árakat Swift fellépése miatt, inkább Rotterdamba mentek, ahol 250 dollár/éjszaka körüli áron tudtak szállást találni, majd onnan mentek át Amszterdamba egynapos túra keretében.

A problémák nemcsak Európában merültek fel. Tavaly, amikor Swift Chicagóban járt, éppen a James Beard-díj átadásával - ami nagyjából az Oscar-díj megfelelője a gasztronómiában - egy időben érkezett. Az iparági szakértők hirtelen azzal szembesültek, hogy mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, hogy szobát foglaljanak maguknak. Egy New York-i éttermi publicista, aki minden évben részt vesz a chicagói rendezvényen, azt mondta, hogy a szobaárak a szokásos duplájára emelkedtek - ő körülbelül 600 dollárt fizetett éjszakánként. Elmondása szerint a díjátadón is a szobaárakról szóltak a beszélgetések.

Cameron Sperance, a Points Guy, egy népszerű utazási oldal szállodai szakértője elmondta, hogy amikor a popsztár tavaly Bostonon járt, egy szoba egy nem túl igényes útszéli motelben akár 900 dollárba is került éjszakánként. A szakértő szerint nincs egyszerű megoldás a problémára. Az egyik lehetőség az előre tervezés: mindig ellenőrizzük le, hogy van-e valamilyen nagyobb esemény abban a városban, ahová utazni szeretnénk. Ha elkerülhetetlenül ott kell lennünk, érdemes lehet városon kívüli szállodákat keresni és tömegközlekedéssel bejutni. Egy másik lehetőség a hűségpontok felhasználása lehet.

Nem mindenhol emelkedtek ugyanúgy az árak

A hospitalitynet március legvégén készített egy összeállítást, amelyben megvizsgálták az Eras turné által érintett 18 város átlagos hotelszobaárának változását a koncerteket megelőző, valamint az azt követő héthez képest. Ebből az látszik, hogy

Varsóban a megszokott szállásár két és félszeresét kellett kifizetniük az utazóknak,

de Stockholmban és Liverpoolban is megduplázódtak az árak. Ezzel szemben Londonban és Párizsban csak mérsékelt volt az áremelkedés.

swift0716

Összességében az látszik, hogy jóval nagyobb áremelkedést hozott a turné azokban a városokban, amelyek hagyományosan nem elsődleges turisztikai célpontok, míg a turisták által gyakran látogatott helyszíneken mérsékeltebb drágulás történt. Kivételeket persze lehet találni, de például Cardiff esetében magyarázza a kisebb árérzékenységet, hogy mindössze egy koncertet tartottak ott (ezzel kilóg a többi helyszín közül, ahol 2-5 koncertet rendeztek különböző napokra).

Érdekes módon, a rövid távú bérleti lehetőségeknél (például AirBnB) sokkal mérsékeltebb volt az áremelkedés, ami arra utal, hogy ez a turisztikai szegmens kevésbé árérzékeny, mint a hotelipar. Az ábra felső és alsó része azonban az Eras turné eredményeként bekövetkezett árnövekedés tekintetében nagyjából azonos, ami arra utal, hogy vélhetően ugyanazok a faktorok játszhatnak szerepet a drágulásban.

swift0716a

Taylor Swift befűt az inflációnak?

Sok befektető várja a Bank of England első kamatvágását a ciklusban, azonban egyes elemzők szerint Taylor Swift turnéja lehet az egyik oka annak, hogy ezt a jegybank egyelőre még nem fogja meglépni.

Elemzők arra figyelmeztettek, hogy a popsztár összesen 10 darab júniusi brit koncertje a szálloda- és jegyárak révén kis mértékben fellendíthette a szolgáltatások inflációját.

A brit monetáris politikai bizottságnak tehát feltehetően ezt is figyelembe kell vennie, amikor arról dönt, hogy augusztus 1-jén csökkentik-e a hitelfelvételi költségeket. A piaci árazás alapján mindössze 50 százalék esély van a kamatcsökkentésre, és a döntéshozók továbbra is óvatosak a szolgáltatások inflációjával kapcsolatban, amely nem enyhült olyan gyorsan, mint ahogy azt a központi bank várta. Elemzők szerint a BOE-nek ki kell szűrnie a döntés meghozatalakor az énekesnő turnéja okozta átmeneti árnövekedést.

Elég óvatos vagyok a kulturális szolgáltatások inflációját, valamint az éttermek és szállodák inflációját illetően. Egy kis felfelé mutató nyomással számolok, ami talán valamiféle Taylor Swift-hatásból adódhat

- mondta a szerdai inflációs adat előtt Paul Dales, a Capital Economics vezető brit közgazdásza, aki arra számított, hogy a szolgáltatások inflációja 5,7 százalékon ragad.

Robert Wood, a Pantheon Macroeconomics brit vezető közgazdásza a júniusi inflációs adat megjelenése előtt felemelte előrejelzését, elsősorban az élőzenei események, köztük a Swift-turné jelentette felfelé mutató kockázatok miatt.

Nemcsak Taylor Swiftről van szó, rengeteg élőzenei esemény zajlik. Ő azonban különösen fontos. Hajlamos hatalmas stadionokban játszani. Bárki is fog 80 ezer emberrel megtölteni egy stadiont, az egy szállodát is meg fog tölteni

- mondta.

Dales előrejelzése végül pontosnak bizonyult, hiszen a szolgáltatási infláció - amelyet a Bank of England szorosan figyel, mivel az Egyesült Királyság gazdaságában meghatározó szerepet tölt be, és a belföldön generált áremelkedéseket tükrözi - júniusban 5,7 százalékon maradt.

Az éttermek és szállodák árai idén május és június között 0,9 százalékkal emelkedtek, szemben az egy évvel ezelőtti alacsonyabb, 0,5 százalékos havi emelkedéssel. A CPIH-n belül így ez a divízió produkálta a legnagyobb havi emelkedést. Az éves ráta a 2024 júniusáig tartó egy évben 6,3 százalékra emelkedett, szemben a májusig tartó egy év 5,8 százalékával.

Az éves ráta emelkedése szinte teljes egészében a szállodai áraknak volt betudható, amelyek havi 8,8 százalékos emelkedése messze meghaladta az egy évvel korábbi 1,7 százalékot.

Ehhez képest az éttermek és kávézók árai havi 0,3 százalékos emelkedést mutattak, alacsonyabbat az egy évvel korábbi 0,5 százaléknál.

britinfla

Az állami statisztikákban már korábban is meglátszottak nagyobb előadók turnéjának átgyűrűző hatásai. Svéd statisztikusok például a múlt hónapban arról számoltak be, hogy Taylor Swift stockholmi koncertjei váratlanul megemelték a maginflációt, több mint egy év után először. Hasonlóval okolták Beyonce tavalyi turnéját az országban.

Címlapkép forrása: Vittorio Zunino Celotto/TAS24/Getty Images for TAS Rights Management

Kiszámoló

Hogy kerüld el a tranzakciós adót?

A kormánynak annyi a fantáziája, mint egy betonbékának. Ha pénz kell az összeomlott költségvetés foltozgatásához, akkor főleg a bankokat és a biztosítókat nyúzza, egyre jobban. (Akár rend

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez aztán a meglepetés! Erre még a kormány sem számított
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
hőmérséklet-nyár-előrejelzés-meteorológia-energia-melegrekord-klímaberendezések-forróság-légkondicionáló-üzemeltetés