Balatoni földrengés - Mi állhat a háttérben?
Gazdaság

Balatoni földrengés - Mi állhat a háttérben?

Portfolio
Mi állhat a késő esti, Balatonkiliti mellett kipattant földrengés hátterében? A magyarázat a Balaton környezetének földtani felépítésében rejlik - írja a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium hivatalos Facebook-oldalán.

A kutatók posztja szerint a Balaton vize alatt néhány méternyi laza iszapos üledék található, amely az utolsó eljegesedés után, mintegy 15 ezer év alatt rakódott le. Ez alatt pedig olyan üledékek találhatók, amelyek a Pannon-tóban, mintegy 8–8,5 millió évvel ezelőtt képződtek. Néhány száz méteres vastagság alatt ezeknél idősebb képződmények építik fel a kérget.

A mélyebben levő rétegeket nehéz vizsgálni, de a sekélyebb rétegek alapján következtethetünk a mélybeli szerkezetre is. A Balaton alatt több ÉK-DNy-i irányú, a parttal párhuzamos vetőzóna húzódik, amely metszi a Pannon-tó üledékes kőzeteit, de a laza fiatal iszapos üledékben nem látszik igazán.

A vetők mozgása olyan, hogy a két kőzetblokk a földfelszínnel párhuzamosan mozgott el egymás mellett: ezeket a vetőket eltolódásnak nevezzük. Mivel a Balaton alatt több ilyen eltolódásos zóna húzódik, és egy jelentős található a parttól kb.10km-re dél-keletre – ezt Balaton-vetőnek is nevezzük, bár nem a tó alatt, hanem mellette húzódik.

Ezt a vetőt már más módszerekkel is vizsgálták, és kiderült, hogy egy igen fontos szerkezeti határt jelent: a két oldalon jelentősen eltérnek a földtörténet középidejéből és a harmadkorból származó kőzetek. Az elkészített felszín alatti rétegeket mutató térképek alapján Balaton-vetőt délnyugat felé egészen az Alpokig követhetjük, ahol szintén egy igen fontos lemeztektonikai határt alkot.

A Balaton-vető mentén a mozgás iránya többször változhatott, és fiatal aktivitására már korábbi munkák is következtettek.Valószínű, hogy ezen egymással és a parttal is párhuzamos eltolódások közül mozdulhatott meg valamelyik.

Az sem kizárt, hogy az eltolódásokkal kis szöget bezáró normálvető aktivitásával van dolgunk: ilyen kisebb vetőket a balatoni vasút bevágásában, a balatonakarattyai kanyarban figyeltek meg és dokumentáltak Lóczy Lajos és munkatársai.Természetesen, a végleges válaszra további vizsgálatok szükségesek – azaz folytatni kell a földrengések monitorozását és elemzését - zárják a posztot.

Címlapkép forrása: Portfolio

Kiszámoló

Hogy kerüld el a tranzakciós adót?

A kormánynak annyi a fantáziája, mint egy betonbékának. Ha pénz kell az összeomlott költségvetés foltozgatásához, akkor főleg a bankokat és a biztosítókat nyúzza, egyre jobban. (Akár rend

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Von der Leyen botránya pont egy nappal a sorsdöntő szavazása előtt kapott új erőre
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
jégeső jég omsz időjárás