Vakcinák: százmilliós gyerekoltási kampányt akar a WHO a halálos betegség ellen
Gazdaság

Vakcinák: százmilliós gyerekoltási kampányt akar a WHO a halálos betegség ellen

Portfolio
Évente legalább 100 millió adag oltást adna be az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főként kisgyerekeknek, hogy megállítsa a világ egyik leggyakoribb betegségének, a maláriának terjedését. Az új vakcinációs kampány már el is indult Afrikában, miután két gyógyszergyártó is új készítményeket fejlesztett ki.

Az egyik legpusztítóbb afrikai betegség elleni harc fordulóponthoz érkezett, amikor Elefántcsontpart megkezdte a R21 maláriaoltás beadását a csecsemőknek Abidjanban. Az alacsony költségű vakcinát a világ legnagyobb vakcinagyártója, az indiai Serum Institute és az Oxfordi Egyetem közösen fejlesztette ki. Elefántcsontpart ezzel az első olyan ország lett, amely ezt az oltást alkalmazza – írja a Bloomberg.

Ez év januárjában Kamerunban már elkezdték a GSK által kifejlesztett Mosquirix maláriaoltás badását a gyermekeknek. Idén még több afrikai ország is bevezeti a rutinszerű maláriaoltást. Bár ezek az oltások nem jelentenek teljes megoldást a szúnyogok által terjesztett, évente közel 620 000 ember, többségük öt év alatti gyermek halálát okozó betegség ellen, jelentős előrelépést jelentenek.

A malária hosszú ideig a világ egyik legpusztítóbb, de legkevésbé kezelt betegsége volt, az esetek 95%-a és a halálesetek 96%-a Afrikában fordul elő. Az eddig használt védekezési módszerek közé tartoznak a szúnyoghálók, permetezőszerek és különféle gyógyszerek, amelyekkel szemben a szúnyog által terjesztett paraziták, amelyek a vírus terjesztéséért felelnek, egyre ellenállóbbá válik.

A vakcina kifejlesztése azonban azért volt lassú, mert a betegség által érintett szegény emberek miatt nem volt jövedelmező a gyógyszercégeknek. Emellett a parazita mutálódási képessége is nehezítette a munkát. Mostanra két vakcina áll rendelkezésre, és a Serum vakcinája kevesebb mint 4 dollárba kerül adagonként. A cég évente 100 millió adagot vállalt gyártani.

Az egészségügy legjelentősebb kihívásairól részletesen szó lesz szakmai eseményünkön.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a következő hat évben a malária előfordulásának és a halálesetek számának 90%-os csökkentését, valamint a betegség felszámolását tűzte ki célul 35 országban. Bár egyes tudósok szkeptikusak, ez a cél most elérhetőbbnek tűnik.

A WHO 2023-ban javasolta a vakcina használatát az afrikai öt év alatti gyermekek számára, akik a leginkább ki vannak téve a betegségnek, amely évente több mint 600 000 ember életét követeli. Elefántcsontparton a helyi egészségügyi minisztérium adatai szerint naponta négy ember hal meg a malária miatt – számolt be akkor a Lancet.

A Serum 25 millió adagot gyártott, és vállalta, hogy évente 100 millió adagra növeli a termelését. Az oltás kevesebb mint 4 dollárba kerül adagonként, és a három adagból álló sorozatot öt és 36 hónapos kor közötti gyermekeknek kell beadni, majd egy év múlva egy emlékeztető oltást.

Az oltások terjesztésében olyan nemzetközi egészségügyi szervezetek segítenek, mint a Gavi, a WHO, a Globális Alap és az UNICEF. A fejlesztők közleménye szerint 2024-ben tizenöt afrikai ország tervezi a maláriaoltás bevezetését Gavi támogatásával, és 2024-2025 folyamán várhatóan 6,6 millió gyermeket érnek el a vakcinával.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

Kiszámoló

Hogy kerüld el a tranzakciós adót?

A kormánynak annyi a fantáziája, mint egy betonbékának. Ha pénz kell az összeomlott költségvetés foltozgatásához, akkor főleg a bankokat és a biztosítókat nyúzza, egyre jobban. (Akár rend

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez aztán a meglepetés! Erre még a kormány sem számított
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
brexit