Rossz hírek érkeztek a magyar kutatás-fejlesztésről
Gazdaság

Rossz hírek érkeztek a magyar kutatás-fejlesztésről

Portfolio
Tavaly sem nőtt a GDP-arányos kutatás-fejlesztési ráfordítás Magyarországon. A K+F utoljára 2017-ben volt ennél alacsonyabb a bruttó hazai termékhez képest.

Tavaly 1,38%-on alakult a GDP-arányos K+F-ráfordítás Magyarországon a KSH friss adatai alapján, ami hibahatáron belüli elmozdulás a megelőző évben látott 1,39%-hoz képest. A kutatás-fejlesztés GDP-arányos értéke 2021-ben még 1,64% volt, azóta azonban visszaesést láthatunk. A mostani szint 2017 óta a legalacsonyabb.

Magyarországon a K+F-nek a vállalati szféra a motorja, a kormányzati kutatás-fejlesztési kiadások visszafogottak.

  • A K+F-ráfordítások 73%-át, 750 milliárd forintot a vállalkozási kutatóhelyeken,
  • további 16%-át (163 milliárd forintot) a felsőoktatásban,
  • 11%-át (114 milliárd forintot) pedig az államháztartási szektorba tartozó kutató-fejlesztő intézetekben és egyéb költségvetési kutatóhelyeken költötték el.

A K+F-ráfordítások forrásainak szerkezete nagyjából a 2000-es évek közepe óta fokozatosan a vállalkozói finanszírozás irányába tolódott el

- írja a KSH. Az előzetes adatok alapján 2023-ban a vállalkozásoktól származó ráfordítások összege az átlagosnál jobban, 24%-kal (513 milliárd forint) emelkedett az előző évhez képest, a kutatás-fejlesztési tevékenység felét ebből a forrásból finanszírozták.

A két évtizede még domináns államháztartási források 2023-ban az előző évhez képest kissé (0,8%-kal) csökkentek, a K+F-ráfordítások 31%-át (316 milliárd forint) biztosították.

A külföldről származó K+F-ráfordítások összege 197 milliárd forint volt, aránya a 2022. évihez képest némiképp mérséklődött (19%-ra). A 2023. évi K+F-ráfordítások 0,4%-a a felsőoktatásból, 0,2%-a nonprofit szervezetektől származott.

A kutatás-fejlesztéssel foglalkozók összlétszáma meghaladta a 88 ezer főt. A tudományos tevékenységre fordított munkaidő arányát figyelembe véve, a számított létszám 58 ezer fő volt, 87%-ukat állományi létszámban foglalkoztatták - írja a KSH. Az egy főre jutó (számított teljes K+F-létszámmal számolva) K+F-ráfordítás összege az előző évi 14,7 millió forintról 17,7 millió forintra emelkedett, így 2023-ban folytatódott a K+F-tevékenység korábban tapasztalt koncentrálódása.

A K+F-tevékenységet végző vállalkozások koncentrációja – az előzetes adatok alapján – 2023-ban továbbra is igen magas volt. A top 100 vállalkozás költötte el a vállalkozási szektor K+F-ráfordításának a 76, a teljes nemzetgazdaságinak az 53%-át. Ők foglalkoztatták az országos K+F állományi létszám 35, valamint a kutatók 38%-át, illetve a vállalkozási szektor dolgozóinak 63, a kutatóinak 71%-át. Kiemelkedő a súlya annak a – főleg műszaki tudományterülethez kötődő – top 10 K+F-tevékenységet folytató vállalkozásnak, amelyeknél a top 100 vállalkozás K+F-ráfordításainak 52 és a kutatással foglalkozók létszámának 54%-a összpontosult.

A KSH összegzése szerint a 2022-es adatok alapján a K+F-ráfordítás GDP-arányosan átlagosan 2,24%-ot tett ki az Európai Unióban. A legmagasabb arányt Belgium és Svédország érte el 3,43, illetve 3,4%-kal, míg a legalacsonyabbat Románia 0,46%-kal. Magyarország az Európai Unióban a 17. helyet foglalta el.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez aztán a meglepetés! Erre még a kormány sem számított
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
brexit