Portfolio signature

Magyarországon nőtt az egyik legnagyobb mértékben a fizetések vásárlóereje

Portfolio
Magyarországon nőtt az egyik legnagyobb mértékben a fizetések vásárlóereje az elmúlt négy évben az OECD-országok körében, miközben számos országban továbbra sem érte el a Covid-válság előtti szintet a reálbér – derült ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) munkaerőpiacot vizsgáló kiadványából. A minimálbér terén is gyors a növekedés, a világjárvány előtti szinthez viszonyítva csak néhány ország van előttünk a dinamikát tekintve.

Az elmúlt évek inflációs sokkja miatt hosszú hónapokig szinte minden országban visszaesett a keresetek vásárlóereje. Az idei év azonban fordulatot hozott, miután az infláció nagymértékben csökkent, miközben a bérek kifejezetten gyorsan növekedtek.

A nominális bérdinamika Costa Ricán, Magyarországon és Lengyelországban volt a legmagasabb 2024 elején, de az inflációval korrigálva is az 5 legnagyobb béremelkedést felmutató ország között vagyunk - derült ki az OECD Employment Outlook 2024 kiadványából.

Forrás: OECD

Még érdekesebb az összevetés, ha nemcsak az elmúlt egy negyedév bérfolyamatait nézzük meg, hanem 2019 negyedik negyedéve óta vizsgáljuk a kérdést. Ahogy az alábbi ábrán látható, a leggyorsabb reálbérnövekedést Litvánia érte el, ahol több mint 16%-kal nőtt a fizetések értéke a Covid előttihez képest (sötétzöld vonal), a második helyen pedig Magyarország szerepel, nálunk 13,5%-kal emelkedett a reálbér négy év alatt.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Mely országokban nőtt a legnagyobbat a fizetés?
  • Mennyivel emelkedett a bérek vásárlóereje?
  • Mi a helyzet a minimálbér reálértékével?
  • Hányadik legyen áll hazánk nemzetközi szinten?

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés