Macron betáraz a politikai orosz rulett újabb fordulójára
Gazdaság

Macron betáraz a politikai orosz rulett újabb fordulójára

Portfolio
Emmanuel Macron francia elnök egy ügyvivő kormány kinevezését fogja javasolni, miután a parlamenti pártok koalíciós tárgyalásai egyelőre nem vezettek eredményre, és az államfő megelőzné a káoszt. A keddi kabinetülést követően Macron várhatóan hivatalosan is elfogadja Gabriel Attal miniszterelnök lemondását, aki ezután egy ügyvivő kormányt vezethet az új miniszterelnök kinevezéséig.

Az ügyvivő kormány feladata a napi ügyek és a vészhelyzetek intézése lesz, de nem kapna felhatalmazása arra, hogy kabinetüléseket tartson, új törvényjavaslatokat terjesszen elő, vagy költségvetési intézkedéseket fogadjon el. Ha megkísérel törvényhozást kezdeményezni, az intézkedéseket egy közigazgatási bíró érvénytelenítheti. Az ügyvivő kormányt Attal vagy egy új miniszterelnök vezetheti, amíg a pártok koalíciós megállapodása megszületik és egy új kormányt nem neveznek ki – írja a Bloomberg.

Macronnak csütörtökig kell cselekednie, hogy miniszterei részt vehessenek a nemzetgyűlés vezetőjének megválasztásáról szóló parlamenti szavazáson. Az ügyvivő kormány működésének nincs konkrét időbeli korlátja, de nem tarthat a végtelenségig. Szeptemberig a parlament várhatóan megvitatja a 2025-ös költségvetési törvényt, és a parlamenti munkát tovább nehezíti, hogy júliusba Párizs ad otthont az olimpiának.

Macron múlt havi, előrehozott választások kiírásával nagy kockázatot vállalt, amely azt eredményezte, hogy koalíciója közel 80 helyet veszített a Képviselőházban, míg Marine Le Pen szélsőjobboldali csoportja 143-mal több helyet szerzett, mint az előző ciklusban. A legnagyobb tömb a baloldali Új Népi Front, amely nehezen tud megegyezni a miniszterelnök személyében. A francia alkotmány szerint az elnök nevezi ki a miniszterelnököt. Macron valószínűleg olyan, széles körben elismert jelöltet választ, aki képes többséget kialakítani a törvényhozáshoz.

A politikai bizonytalanság megnehezítheti Macron vállalkozásbarát politikájának folytatását, amely magában foglalja a tőkenyereségre kivetett átalányadó és a vagyonadó eltörlését. Bár a baloldal rendelkezik a legtöbb mandátummal, nincs meg a többség a programjuk végrehajtásához, amely magában foglalja a minimálbér emelését és Macron nyugdíjreformjának visszafordítását.

Fennáll a veszélye annak, hogy a szeptemberre felálló kormánynak bizalmatlansági szavazással kell szembenéznie a költségvetés miatt, ami azt jelentené, hogy a kormányzat robotpilóta üzemmódban érdemi beleszólás nélkül vezetheti csak az országot, ami a befektetők számára a legkevésbé kedvezőtlen kimenetel lehet.

Címlapkép: Közelkép a francia nemzetgyűlésnek 1879 óta otthont adó Bourbon-palota bejáratánál lévő ellenőrző pultról 2024. július 08-án, Párizsban, Franciaországban. A fotó forrása: Artur Widak/NurPhoto via Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez aztán a meglepetés! Erre még a kormány sem számított
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
GettyImages-1556146183