Kánikula: kiderült, olyan pokoli időjárás jöhet most, amilyet még nem láttunk Magyarországon
Gazdaság

Kánikula: kiderült, olyan pokoli időjárás jöhet most, amilyet még nem láttunk Magyarországon

Portfolio
Ma nemcsak az év legmelegebb napja vár ránk, hanem az abszolút melegrekord (41.9 fok) is megdőlhet - közölte a HungaroMet, amely figyelmeztetése mellett veszélyjelző térképeit is frissítette. A meteorológiai szolgálat időjárás-előrejelzése szerint a mai nap folyamán a legnagyobb eséllyel egy délnyugat-északkelet tengely mentén pattanhatnak ki csapadékgócok, de másutt sem zárható ki zápor, zivatar kialakulása.

Időjárás kedden: megdőlhet az abszolút melegrekord

A HungaroMet időjárás-előrejelzése szerint ma is izzasztó nap elé nézünk, a csúcsérték döntően 35 és 41 fok között alakul, de néhol délkeleten akár 41 fok fölé is forrósodhat a levegő.

Emiatt nemcsak a napi (40 fok, 1928., Szerep), hanem az abszolút (41.9 fok, 2007., Kiskunhalas) melegrekord is megdőlhet

- hívja fel a figyelmet a meteorológiai szolgálat.

Hozzátették: ennél "kevésbé meleg" a zivataros északkeleti tájakon lehet az idő, ugyanis ma szórványosan kell záporok, zivatarok kialakulására számítani.

Legnagyobb eséllyel egy délnyugat-északkelet tengely mentén pattanhatnak ki csapadékgócok, de másutt sem zárható ki zápor, zivatar kialakulása. Az intenzívebb cellákat felhőszakadás, erős, viharos széllökés, esetleg jégeső is kísérheti.

Figyelmeztetnek: mivel az idei év eddigi legmelegebb napja várható, így rendkívül fontos a megfelelő folyadékbevitel, és lehetőleg keressünk klimatizált helyet a hőség átvészelésére!

Veszélyjelzések kedden

Magas középhőmérséklet miatt jelenleg az ország nyugatabbi és északabbi részén, tíz megyében narancs figyelmeztetés van érvényben.

Tíz megyére piros figyelmeztetést adtak ki.

Kép forrása: HungaroMet

Zivatar miatt négy megyében (Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén) második szintű, a többi megyében első szintű figyelmeztetés van érvényben.

Kép forrása: HungaroMet

Felhőszakadás miatt hat megyére adtak ki sárga figyelmeztetést.

Kép forrása: HungaroMet

Időjárás a Balatonnál kedden - A Balaton vízhőmérséklete

Kedden a Balaton és a Velencei-tó térségében napos idő várható, amit a többször megnövekvő fátyol-, és gomolyfelhőzet zavarhat. Több napsütés a térség nyugati felében ígérkezik. Szórványosan várható zápor, zivatar (keleten néhol már délelőtt is, nyugaton a déli óráktól).A legmagasabb nappali hőmérséklet 35, 36 fok körül alakul, de zivatart követően gyorsan lehűlhet a levegő. Késő este 28, 29 fok valószínű.

Hány fokos a Balaton?

A Balaton Siófoknál 27, a Velencei-tó Agárdnál 30 fokos.

Időjárás szerdán

A HungaroMet időjárás-előrejelzése szerint szerdán napos időre számíthatunk gomolyfelhőkkel, amelyekből elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar, nagyobb eséllyel az ország északkeleti felén. Az északi, északkeleti szél több helyen megélénkül, néhol megerősödik. Zivatar környékén viharos széllökés is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 31, 39 fok között várható, nyugaton az alacsonyabb, délkelet felé haladva pedig a magasabb értékekkel.

Időjárás csütörtökön

Csütörtökön napos idő várható általában kevés gomolyfelhővel. Legfeljebb egy-egy zápor, zivatar fordulhat elő. Az északkeleti, északi szél időnként megélénkül, zivatar környékén erős, viharos széllökés is lehet.

Hajnalban 17, 25, délután 30, 38 fok között alakul a hőmérséklet, délkeleten lesz a legmelegebb.

Időjárás pénteken

Pénteken napos idő valószínű többnyire kevés gomolyfelhővel, és csak egy-egy zápor, zivatar fordulhat elő. Többfelé megélénkül az északkeleti, északi szél, de zivatarok környezetében erős, viharos széllökések is előfordulhatnak.

Hajnalban 17, 25, délután 30, 37 fokra van kilátás.

Hőségriasztás és tűzgyújtási tilalom Magyarországon

Ahogyan azt megírtuk, az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján a 2024. július 7-én (vasárnap) 00 órától 2024. július 12-én (péntek) 24 óráig érvényben lévő harmadfokú hőségriasztást július 18. (csütörtök) 24 óráig meghosszabbította, az ország egész területére vonatkozóan,

ÍGY TOVÁBBRA IS A LEGMAGASABB FOKÚ HŐSÉGRIASZTÁS VAN ÉRVÉNYBEN.

Mi a teendő a kánikulában?

Az NNGYK és a katasztrófavédelem közlése szerint a tartósan fennálló meleg megviseli a szervezetet, figyelni kell a folyadékpótlásra. A szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, munkavégzés, sportolás hőgutát okozhat, életveszélyes állapot is kialakulhat.

AKIK A SZABADSÁGUKAT VÍZPARTON TÖLTIK, A DÉLI ÓRÁKBAN KERÜLJÉK A NAPOZÁST, HŰTSÉK LE MAGUKAT, MIELŐTT A VÍZBE MENNÉNEK, ILLETVE NE UGORJANAK FELHEVÜLT TESTTEL A VÍZBE.

A katasztrófavédelem weboldalán elérhető azon légkondicionált helyiségek listája, amelyet bárki igénybe vehet.

Ahogyan arról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) alapján beszámoltunk, a hazánkat sújtó kánikula miatt csütörtök óta az egész országban tűzgyújtási tilalom van érvényben. A tilalom az erdőkre és azok kétszáz méteres körzetére vonatkozik. Mivel a hőségben kiszárad a növényzet, a legkisebb szikra vagy hőforrás is képes nagy tüzet okozni a szabadban, ezért tűzvédelmi szempontból sehol nem tanácsos ilyenkor tüzet gyújtani.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Lelassult a globális vagyon növekedése

Eléggé lelassult a globális vagyon növekedése az elmúlt évtizedben. A UBS nemrég publikált Global Wealth Report 2024 című jelentése szerint míg 2000 és 2010 között... The post Lelassult a g

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez aztán a meglepetés! Erre még a kormány sem számított
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
young factory worker gyári munkás