Godzilla helyett zombiapokalipszis éri el Japán cégeit
Gazdaság

Godzilla helyett zombiapokalipszis éri el Japán cégeit

Portfolio
Japán kis- és középvállalkozásai (kkv-k), – amelyek tízből hét munkahelyet biztosítanak az országban –, jelentős átalakulás előtt állnak, mivel a világjárvány idején nyújtott támogatás csökken, és a kamatlábak 17 év óta először emelkednek. A tokiói kormány finoman változtat a megközelítésén, és több gyengén teljesítő vállalatot hagy csődbe menni, ami egyértelmű eltérést jelent a vállalkozásmentés és a meglévő munkahelyek termelékenységromlását eredményező megközelítéstől. Mindezzel elindulhat a zombivállalatok apokalipszise.

A japán kormány új politikájának célja, hogy a szűkös munkaerőpiacon a munkavállalókat és a befektetéseket a legtermelékenyebb és hatékonyabb vállalatokhoz irányítsa, növelve ezzel a béreket. Ez az újragondolás azonban számos akadályba ütközik, többek között a II. világháború utáni gazdaságot irányító társadalmi szerződésbe. A kormány arra számít, hogy a változás inkább fúziók és felvásárlások (M&A) révén, mintsem nagyarányú csődök és elbocsátások révén történik majd – írja a Reuters.

Jelenleg 251 000 zombivállalat van Japánban, ami azt jelenti, hogy nyereségük hosszabb időn keresztül nem fedezi a kamatfizetéseket. Ezek túlnyomó többsége 300 vagy annál kevesebb alkalmazottat foglalkoztat. A márciusban közzétett kormányzati intézkedések értelmében a bankokat arra ösztönzik, hogy segítsenek a gyenge vállalatok átszervezésében ahelyett, hogy továbbra is hitelekkel támogatnák őket.

Japán az OECD átlaga alatt van az éves bérek és az egy főre jutó GDP tekintetében, ami rávilágít a termelékenység növelésének szükségességére. A kreatív rombolásnak azonban vannak határai, különösen a vidéki területeken, ahol az alulteljesítő zombivállalkozások továbbra is nélkülözhetetlenek a közösségek számára.

A kormány 400 milliárd dollárt költött a kkv-k támogatására a járvány idején, ebből mintegy 267 milliárd dollárt "nulla-nulla" hitelként folyósítottak, amelyekhez nem kellett biztosíték, és kamatmentes türelmi idővel rendelkeztek. Ahogy a hiteltörlesztések esedékessé váltak, a csődök száma megugrott.

A Teikoku Databank szerint január és június között közel 5000 vállalat ment tönkre, ami az elmúlt évtized legmagasabb első félévi száma.

A nehézségekkel küzdő cégek egyik lehetősége az áremelés, de ez az évek óta tartó defláció után nehezen kivitelezhető. Sok vállalkozás számára közeleg az apokalipszis, ahogy a könnyű pénz korszaka véget ér, és a gyenge jen felhajtja a költségeket. „A kkv-modell, amely eddig az alacsony kamatlábak miatt működött, összeomlóban van” – mondta a Reutersnek Noro Jaszusi, a kkv-knak tanácsadást nyújtó NBC Consultants elnöke a helyzetről.

Címlapkép: A résztvevők zombi ápolónőknek öltöznek a halloweeni hétvégén a Shibuya kerületben 2017. október 28-án Tokióban, Japánban. A fotó forrása: Taro Karibe/Getty Images

Holdblog

Lelassult a globális vagyon növekedése

Eléggé lelassult a globális vagyon növekedése az elmúlt évtizedben. A UBS nemrég publikált Global Wealth Report 2024 című jelentése szerint míg 2000 és 2010 között... The post Lelassult a g

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez aztán a meglepetés! Erre még a kormány sem számított
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
young factory worker gyári munkás