Ez a dolgozók bosszúja: készül a nagy felmondási hullám Magyarországon?
Gazdaság

Ez a dolgozók bosszúja: készül a nagy felmondási hullám Magyarországon?

Portfolio
Egyre többen jelentkeznek az álláshirdetésekre az inflációs válság nyomán, miközben folyamatosan csökken a meghirdetett munkahelyek száma. A jelentkezők döntő többsége minden bizonnyal nem munkanélküli - hiszen a munkanélküliségi ráta alacsony -, hanem a meglévő állásával elégedetlen.

Két vármegye kivételével az ország egész területén nőtt az álláshirdetésekre beérkezett jelentkezések száma 2024 második negyedében az előző év azonos időszakához képest

– mutatott rá a Profession.hu aktuális negyedéves jelentése. A legnagyobb emelkedés Jász-Nagykun-Szolnok, Heves és Fejér vármegyékben történt. Az elérhető állások száma az elmúlt másfél évhez hasonlóan továbbra is csökken éves összehasonlításában, de már csak 2,9%-kal marad el a tavalyitól.

Tavaly ilyenkor 44%-ot nőtt az álláshirdetésekre leadott jelentkezések száma 2022 azonos időszakához képest, most pedig további 17%-os emelkedést látható. Ezzel párhuzamosan 2,9%-kal kevesebb álláslehetőséget publikáltak a állásportálon. Ez mérsékeltebb csökkenési ütem a 2023-ban kimutatott 23%-os visszaeséshez viszonyítva.

A mérsékelt toborzási aktivitás nem meglepő annak tükrében, hogy a gazdaság tavaly recesszióban volt, a kilábalás pedig egyelőre visszafogott. A gyenge kereslet miatt a vállalatok döntő többségének nincs szüksége új dolgozók felvételére. A Profession számait a KSH adati is alátámasztják, amelyek az idei év elején a betöltetlen álláshelyek csökkenését mutatták, vagyis egyre kevesebb a nyitott pozíció.
Mindeközben kifejezeten gyorsan nőtt az átlagbér Magyarországon, érdemben meghaladva a várakozásokat. Ráadásul az infláció visszaesett, ami a reálbér gyors növekedését hozta magával. Ez azonban nagyon úgy tűnik, hogy számos dolgozó számára kevés, hiszen sokan jelentkeznek az álláshelyekre. Egyrészt sokaknak jóval alacsonyabb mértékben nőtt a bére, mint az országos átlag, másrészt azok, akik nagyobb béremelést értek el, könnyedén úgy érezhetik, hogy csökkent az életszínvonaluk. A legnagyobb béremelkedést pedig továbbra is úgy lehet elérni, ha a dolgozók új állás után néznek.

„Az elmúlt két és fél év alatt nőtt a foglalkoztatottak száma és emelkedett a munkanélküliségi ráta is a KSH adatai alapján. Ezzel párhuzamosan a 2022-ben tapasztalt jelentős munkaerőigény folyamatos visszarendeződése zajlik, az akkori kimagasló álláshirdetési számokat egy alacsonyabb, stagnáló toborzási ütem váltotta fel a munkaadói oldalon, az álláskeresők azonban aktívabbak” – mondta el Tüzes Imre. A Profession.hu üzletfejlesztési igazgatója kiemelte:

jelentkezési trendeket elemezve látható, hogy a bérmegjelölés jelentős hatással van a jelentkezők számára.

Ebben a negyedévben 35%-kal több jelentkező érkezett azokra a gépszerelőt kereső hirdetésekre, amelyekben szerepel az elérhető fizetés.

Kevesebbet toboroznak a cégek
A legnagyobb mértékben Veszprém vármegyében lassult a toborzás volumene, ahol 21%-kal kevesebb betöltésre váró állást hirdettek meg, mint tavaly ilyenkor. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye 16%-os csökkenéssel, majd Komárom-Esztergom (-13,2%), Nógrád (-10%), Győr-Moson-Sopron (-9,9%) és Bács-Kiskun vármegye (-9,1%). Kétszámjegyű növekedés Szabolcs-Szatmár-Bereg (20,4%), Békés (16,8%), Hajdú-Bihar (15,6%), Jász-Nagykun-Szolnok (15,6%), valamint Vas vármegye (12,2%) esetében látható.

A különböző szakmák közül a leglátványosabb növekedést a közigazgatásban (40,5%) és a vendéglátás, idegenforgalomban (39,6%) feladott álláshirdetések száma produkált a vizsgált időszakban, csökkenést pedig a mezőgazdaság, környezet (-24,1%), a mérnök (-14%) és a gyártás, termelés (-13%).

A vármegyénként elérhető lehetőségek nagyon eltérőek az országon belül, lokációtól függően változik, hogy találkozik-e a kereslet és a kínálat

– mondta Tüzes Imre. Kiemelte:

Ennek kiegyenlítésére bizonyos szakmák esetében kézenfekvő megoldás lehet a home office engedélyezése, amit sok cég felismert és ez tetten is érhető az aktivált hirdetésekben

A bérek feltüntetése mellett ezzel a lehetőséggel is versenyelőnyre tehetnek szert a munkáltatók a többi hirdető között, és akár az ország távolabbi pontjából is szerezhetnek értékes munkaerőt. Ahol pedig nem megoldható a távoli munkavégzés, a cég utazási támogatással segítheti az ingázó kollégákat, amely információ szintén vonzó lehet a távolabb lakó álláskeresőknek” – tette hozzá a szakember.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Lelassult a globális vagyon növekedése

Eléggé lelassult a globális vagyon növekedése az elmúlt évtizedben. A UBS nemrég publikált Global Wealth Report 2024 című jelentése szerint míg 2000 és 2010 között... The post Lelassult a g

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez aztán a meglepetés! Erre még a kormány sem számított
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
bazilika budapest szent istván