Elképesztő felfedezés: itt épülhet meg a holdbázis!
Gazdaság

Elképesztő felfedezés: itt épülhet meg a holdbázis!

Portfolio
A Hold felszínéről megközelíthető, föld alatti barlangot fedeztek fel – számolt be a The Guardian egy új tanulmány alapján. A szakértők szerint ez a képződmény ideális helyszín lehet a jövőben megépülő holdbázis számára, írja a 24.hu.

A barlang bejárata egy mintegy 100 méter széles és 150 méter mély holdgödörben található, amely nem messze helyezkedik el attól a ponttól, ahol Neil Armstrong és Buzz Aldrin elsőként léptek a Holdra. A NASA Lunar Reconnaissance Orbiter űrszondája által gyűjtött adatok szerint a nyílás egy 45 méter magas és 80 méter hosszú barlanghoz vezet.

A tudósok már régóta feltételezték, hogy egyes holdgödrök mélyén járatok találhatók, azonban

most először sikerült bizonyítaniuk ezt a feltevést.

Ez a járat körülbelül 150 méterre húzódik a felszín alatt, így tökéletes védelmet nyújthat az asztronauták számára a Hold barátságtalan környezetével szemben. Emellett megóvhatja őket a kozmikus sugárzástól és a becsapódó meteoritoktól is.

A kutatók úgy vélik, hogy ezek a lávaalagutak nemcsak a holdbázis szempontjából érdekesek, hanem az ott található kövek tanulmányozása rengeteg új információval szolgálhat a Hold kialakulásával és vulkanikus múltjával kapcsolatban.

Bár ez a barlang kiváló helyszín lehet egy holdbázis számára, némi probléma is akad vele. Az építkezni kívánó űrhajósoknak több mint 100 métert kellene ereszkedniük egy holdgödörbe ahhoz, hogy elérjék az alját. Ez önmagában is nagy kihívás lenne, de tovább nehezíti a helyzetet, hogy a gödör falai laza törmelékekből állnak. Ezek akár gyengébb érintésre is kisebb lavinákat indíthatnak meg a mélyedés aljára.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez aztán a meglepetés! Erre még a kormány sem számított
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
gyár termelés worker