Betehet az üzemanyagellátásnak az extrém meleg?
Gazdaság

Betehet az üzemanyagellátásnak az extrém meleg?

Portfolio
Az európai és észak-amerikai olajfinomítók többsége nem ilyen nyári hőségre lett tervezve, ezért a kánikula miatt egyre gyakrabban kell csökkenteniük termelésüket. A Mol hazai finomítója még bírja a terhelést, ám a lengyel Orlennél a múlt héten komoly problémák merültek fel. Az Egyesült Államokban pedig a forróság mellett az egyre szélsőségesebb trópusi viharok is veszélyeztetik a termelést - közölte a HVG.

Európában hetek óta tartó hőség tombol, különösen a Kárpát-medencében - sorra dőlnek meg a napi hőségrekordok, és gyakoriak a negyven Celsius-fok feletti hőmérsékletek. A klímaváltozás hatásai egyre inkább érezhetők, olyannyira, hogy

már az egyik legfőbb kiváltója, az olajipar is bajba kerülhet miatta.

Az olajfinomítóknak megvannak a maguk hőmérsékleti határértékei, amelyeken kívül nem képesek megfelelően működni. A tartósan 35 Celsius-fokot meghaladó hőség pedig már az a szint, ahol bizonyos esetekben csökkentik a létesítmények termelését.

A termelés-visszafogás mértéke a legtöbb értintett finomító esetében most még csak pár százalék, extrém esetben azonban meghaladhatja akár a 10 százalékot is, sőt végső soron az is elképzelhető, hogy

azért is fognak drágulni az üzemanyagok, mert nagyon nagy a forróság.

Számszerűsítve a helyzet súlyosságát, az ausztrál központú Macquarie Group becslése szerint tavaly nyáron az európai finomítók napi egymillió hordónyi feldolgozói kapacitást nem tudtak kihasználni a hőség okozta termelési zavarok miatt. Globálisan ezen felül még napi 500 ezer hordónyi kapacitást kellett leállítani, főként az Egyesült Államok Mexikói-öböl régiójában történt ez. Tvaly júniusban és júliusban is globális melegrekord volt, és nagy az esély arra, hogy a dupla rekorddöntés idén is megtörténik, ennél fogva akár a tavalyinál is jelentősebb termeléskiesésre lehet számítani.

Magyarországon viszont egyelőre nincs ok aggodalomra: a HVG megkeresésére a Mol azt közölte, hogy

a százhalombattai Dunai Finomítóberendezéseit úgy tervezték, hogy mínusz 20 és plusz 35 Celsius-fok közötti napi átlagos hőmérséklet mellett megbízhatóan működjön.

A jelenlegi környezeti feltételek mellett tehát nincs szükség jelentős beavatkozásokra. A finomítás folyamata során alapvetően magas hőmérsékleteken dolgoznak így néhány fokkal magasabb környezeti hőmérséklet nem befolyásolja jelentős mértékben kapacitásokat vagy az energiaköltséget.

Az USA-ban mindezen felül további kihívásokkal kell szembenéznie az iparnak: a trópusi vihar szezon júniustól novemberig tart a Mexikói-öböl mentén,

az USA napi több mint 18 millió hordós finomítókapacitásának fele ki van téve ezeknek viharoknak.

Idén előrejelzések szerint szokásos három helyett hét nagyobb erejű (178 km/h-nál erősebb) hurrikán várható régióban. Az Energy Information Administration szerint ha egy ilyen nagy vihar lecsap az öbölmenti finomítóhálózatra, az napi egymillió hordónyi üzemanyagkészlet-mínuszhoz és elhúzódó termelés-kiesésekhez vezethet, legrosszabb esetben akár finomító-bezárásokra is kell készülni.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez aztán a meglepetés! Erre még a kormány sem számított
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
egészséggazdaság-védőoltás-betegség-oltás-who-vakcina-malária-vakcina-malária