Az új brit kormány színrelépése után máris itt az első fordulat a Brexit ügyében
Gazdaság

Az új brit kormány színrelépése után máris itt az első fordulat a Brexit ügyében

Portfolio
Jonathan Reynolds, az Egyesült Királyság frissen kinevezett üzleti és kereskedelmi államtitkára kedden kijelentette, hogy bízik abban, hogy az Európai Unióval fennálló kereskedelmi akadályok egy része megszüntethető. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a viták rendezésére szolgáló mechanizmusról még további tárgyalások szükségesek.

A Munkáspárt július 4-i választási győzelme után Reynolds megerősítette, hogy bár nem kívánják újranyitni az Európai Unióból való kilépésről szóló brit megállapodás központi elemeit, céljuk egy új élelmiszer- és állat-egészségügyi megállapodás megkötése. Ez csökkentené az állati termékek határellenőrzését.

A kritikusok szerint azonban ez az Európai Bíróság (EB) felügyeletének elfogadását jelentené, ami vörös posztó a Brexi pártiak számára. Ők ebben a brit szuverenitás megsértését látják.

Reynolds Olaszországban részt vett a Hetek csoportjának (G7) kereskedelmi miniszterei találkozóján. Itt nyilatkozott úgy, hogy szerinte van lehetőség a megállapodásra, és nem zárta ki annak lehetőségét sem, hogy esetlegesen az Európai Bírósághoz kell fordulni választottbírósági eljárásért.

Az, hogy hogyan oldunk meg egy vitát, mindig része lesz a tárgyalásnak

- mondta telefonon a déli Calabria régióból.

Reynolds hangsúlyozta: "Természetesen ez csak egy aspektusa annak a megállapodásnak, amely reményeink szerint számos kérdésre kiterjed majd, nemcsak gazdasági, hanem védelmi és biztonsági kérdésekre is."

Megerősítette azt is, hogy szeretné elérni bizonyos szakmai képesítések kölcsönös elismerését az uniós tagországokkal, valamint könnyíteni a turnézó zenészek bejutását.

Reynolds rövid olaszországi útja során európai kollégáival megvitatta azt az uniós lépést is, amely vámokat vetne ki a Kínában gyártott elektromos járművek behozatalára. Ezzel Brüsszel szerint ellensúlyoznák a kínai cégeknek nyújtott tisztességtelen támogatásokat. Ugyanakkor óvatos volt Nagy-Britannia következő lépéseivel kapcsolatban. Mint mondta: "Nem zárok ki semmit, de ha nagyon is exportorientált iparágunk van, akkor a döntésnek megfelelőnek kell lennie."

Az előző brit kormány több kereskedelmi megállapodást kötött az EU-ból való kilépése óta. Azonban a Kanadával folytatott tárgyalások januárban megrekedtek, míg Indiával idén szüneteltek az indiai választások előtt. Reynolds elmondta: "Kiváló találkozót" folytatott a kanadai delegációval a G7-ek találkozóján. Hozzátette: "Egyelőre hivatalosan nem egyeztünk meg a tárgyalások újraindításáról."

Piyush Goyal indiai kereskedelmi miniszter meghívta Reynoldsot Indiába látogatni. Bár időpontot még nem tűztek ki. Reynolds reméli, hogy "a lehető leghamarabb" újraindíthatja a tárgyalásokat Indiával.

Elismerte továbbá azt is: Nagy-Britannia valószínűleg nem fog egyhamar kétoldalú kereskedelmi megállapodást kötni az Egyesült Államokkal.

Ugyanakkor jósolta: "Az Egyesült Államok mindig is kulcsfontosságú kapcsolat lesz Nagy-Britannia számára." Bárki is nyeri novemberben az amerikai elnökválasztást - tette hozzá -, biztos abban, hogy Nagy-Britannia kapcsolatai jók maradnak Washingtonnal.

Forrás: Reuters

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Hogy kerüld el a tranzakciós adót?

A kormánynak annyi a fantáziája, mint egy betonbékának. Ha pénz kell az összeomlott költségvetés foltozgatásához, akkor főleg a bankokat és a biztosítókat nyúzza, egyre jobban. (Akár rend

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez aztán a meglepetés! Erre még a kormány sem számított
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
Egyre közelebb a klímakatasztrófa: nagy bajt okozhatnak a légkondicionálók