Az IMF szerint nem gyorsul a világgazdaság
Gazdaság

Az IMF szerint nem gyorsul a világgazdaság

MTI
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) nem változtatott idei globális gazdaságnövekedési előrejelzésén a legutóbbi, áprilisi prognózisához képest, míg a jövő évre vonatkozó globális GDP-növekedési várakozását enyhén felfelé módosította.

Az IMF kedden ismertetett Világgazdasági kilátások (World Economic Outlook, WEO) felülvizsgált prognózisa szerint idén a világ egészére számolt bruttó hazai termék (GDP) az áprilisban jelzettel összhangban, 3,2 százalékkal nő, a jövő évi GDP-növekedési előrejelzést pedig az áprilisban jelzett 3,2 százalékról 3,3 százalékra módosította. Tavaly 3,3 százalékkal nőtt a világgazdaság.

Az IMF 1,7 százalékon tartotta a fejlett országok idei növekedésére vonatkozó várakozását, miközben a jövő évi adatot ugyancsak változatlanul, 1,8 százalékon hagyta. Az országcsoport bruttó hazai terméke 1,7 százalékkal nőtt tavaly.

Az euróövezetben a tavalyi 0,5 százalékos GDP-növekedés után idén 0,9 százalékos gazdasági bővülést vár az IMF, 0,1 százalékponttal magasabbat az áprilisi prognózisban jelzettnél, 2025-ben pedig változatlanul 1,5 százalékos GDP-növekedést prognosztizál.

Az IMF Németország idei és jövő évi növekedési prognózisát egyaránt változatlanul hagyta: eszerint idén 0,2 százalékos, jövőre pedig 1,3 százalékos GDP-növekedéssel számolnak. A német GDP tavaly 0,2 százalékkal csökkent.

Az amerikai gazdaság idei kilátásaival kapcsolatban némileg kevésbé optimista az IMF áprilishoz képest: az idei GDP-növekedési előrejelzését az áprilisban jelzett 2,7 százalékról 2,6 százalékra rontotta, míg a jövő évit változatlanul, 1,9 százalékon tartotta. Az amerikai GDP tavaly 2,5 százalékkal nőtt.

A fejlődő országokban idén és jövőre egyaránt 4,3 százalékos növekedést vár az IMF, szemben az áprilisban jelzett 4,2 százalékkal. Az országcsoport GDP-je 4,4 százalékkal bővült tavaly.

Az IMF ugyanakkor jelentősen felfelé módosította Kína idei és jövő évi növekedésével kapcsolatos előrejelzését áprilishoz képest, az ideit 4,6 százalékról 5,0 százalékra, a jövő évit 4,1 százalékról 4,5 százalékra javította. Kína gazdasága 2023-ban 5,2 százalékkal nőtt.

Az IMF várakozásai szerint India idei gazdasági növekedése szintén nagyobb lehet az áprilisban vártnál: ennek megfelelően az idei GDP-növekedési kilátást 0,2 százalékponttal, 7,0 százalékra javította fel az IMF, amely a jövő évi előrejelzésén nem változtatott, azt 6,5 százalékon tartotta, miután a tavalyi növekedés 8,2 százalék volt.

A valutaalap előrejelzése alapján Oroszország GDP-je idén az áprilisi előrejelzéssel összhangban 3,2 százalékkal nőhet, a jövő évre vonatkozó kilátásait azonban 0,3 százalékponttal, 1,5 százalékra rontotta az IMF. Az orosz GDP tavaly 3,6 százalékkal nőtt.

A világkereskedelmi forgalom tavaly 0,8 százalékkal bővült, az IMF prognózisa szerint idén 3,1 százalékkal, jövőre 3,4 százalékkal nő. Áprilisi becsléséhez képest az idei és a jövő évi forgalom alakulásával kapcsolatos adatot egyaránt 0,1 százalékponttal javította az IMF.

A Brent, a Dubai Fateh és az amerikai WTI nyersolaj árának átlaga 80,59 dollár volt tavaly. Az idén 81,26 dollár, jövőre pedig 76,38 dollár lehet az IMF szerint.

Az IMF a fejlett országokban 2,7 százalékos inflációt vár az idén, jövőre pedig 2,1 százalékost, áprilisi becsléséhez képest az idei és a jövő évi inflációs előrejelzést egyaránt 0,1 százalékponttal növelte. Az euróövezetben idén 2,4 százalékos, jövőre 2,1 százalékos, Japánban az idén 2,4 százalékos, jövőre 2,0 százalékos, az Egyesült Államokban pedig idén 3,1 százalékos, jövőre 2 százalékos inflációra számít az IMF.

A fejlődő országokban az idén az áprilisban jelzett 8,3 százalékos helyett 8,2 százalékos, míg jövőre az áprilisi prognózisban szereplő 6,2 százalékos helyett szintén alacsonyabb, 6,0 százalékos inflációra számít az IMF. Tavaly a fejlett országokban 4,6 százalékkal, a fejlődő országokban 8,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez aztán a meglepetés! Erre még a kormány sem számított
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
Egyre közelebb a klímakatasztrófa: nagy bajt okozhatnak a légkondicionálók