Pokoli hőség: súlyos veszélyre figyelmeztetnek
Gazdaság

Pokoli hőség: súlyos veszélyre figyelmeztetnek

Portfolio
A hőterhelés mellett az erős ultraviola sugárzás ellen is védekezni kell – figyelmeztetett Kovács Gábor orvos az Infostart beszámolója szerint.

Nem célszerű ilyenkor a napon tartózkodni, különösen kerülni kell a fizikai aktivitást, amit napon végeznénk. Ha mégis napon lennénk és sportolnánk vagy dolgoznánk, gyakran tartsunk szünetet és hűtsük a szervezetünket. Ez azért fontos, mert a hőháztartását a szervezetünknek biztosítani kell – hangsúlyozta.

A légkondicionálás kapcsán is adott tanácsokat: nem szabad drasztikus hőmérséklet-különbséget teremteni "kint és bent" között, mivel ez jelentősen károsíthatja az orr- és garatnyálkahártyát, így kórokozók juthatnak be a szervezetbe. Különösen fontos erre figyelni most, amikor ismételten felütötte fejét egy koronavírus-járvány.

A folyadékveszteség pótlására ásványvizek fogyasztását javasolta.

Az is egy lehetőség, hogy magas iontartalmú gyümölcsöket fogyasztunk, ilyenek a dinnye vagy a barack, sok nátrium vagy kálium van bennük – emelte ki.

Kovács Gábor beszélt továbbá a napszúrás és a hőguta közötti különbségekről is. Napszúrás esetén az intenzív napfény hatására steril gyulladás alakul ki az agyhártyán és az agyvelőn kis ödémával. Ez feszítheti a lágy agyhártyát vagy nekifeszülhet a kemény agyhártyának is. A jellegzetes tünetek közé tartozik a hányás, hasmenés és láz. Ilyen esetekben azonnal le kell hűteni a testet, mivel időseknél és kisgyerekeknél életveszélyes helyzetek alakulhatnak ki.

Hőguta esetén pedig a szervezet túlmelegedése okozza a tüneteket. Kulcsszerepe van itt is a folyadékveszteségnek, amelyet esetleg nem veszünk észre időben. A vérnyomás leesik, ilyenkor folyadékpótlásra és hűsölésre van szükség azonnali segítségként.

Címlapkép forrása: SimpleImages via Getty Images

Holdblog

Lelassult a globális vagyon növekedése

Eléggé lelassult a globális vagyon növekedése az elmúlt évtizedben. A UBS nemrég publikált Global Wealth Report 2024 című jelentése szerint míg 2000 és 2010 között... The post Lelassult a g

Kiszámoló

Mindent a CSOK Pluszról

Hitelügyintéző Gáborunk új videót csinált a CSOK Pluszról, ha gondolkodtál azon, hogy igénybe vedd, akkor érdemes végignézned. Ha kérdésed van, keresd meg őt, a honlapján megtalálod a tel

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez aztán a meglepetés! Erre még a kormány sem számított
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
légkondicionáló hőhullám időjárás légkondi villanyszámla