Jelentősen nőtt a brit miniszterelnök népszerűsége a választások óta
Gazdaság

Jelentősen nőtt a brit miniszterelnök népszerűsége a választások óta

MTI
Jelentősen nőtt Sir Keir Starmer brit miniszterelnök népszerűsége a július 4-én tartott nagy-britanniai parlamenti választások óta a hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint.

A választáson a Starmer vezette Munkáspárt - a korábbi legnagyobb ellenzéki erő - elsöprő győzelmet aratott, és 14 év óta először ismét kormányt alakíthatott. A párt 412 képviselői helyet nyert a 650 fős londoni alsóházban, 211-gyel többet, mint a 2019-ben tartott előző parlamenti választáson, és ezzel 174 fős többségre tett szert a többi alsóházi frakció együttes létszámához képest.

A Konzervatív Párt, amely 2010 óta volt kormányon, ugyanakkor 250 parlamenti mandátumot veszített, és ezzel 121-re csökkent frakciójának létszáma. Ez a konzervatívok legrosszabb választási eredménye a párt eddigi történetében.

A legnagyobb brit közvéleménykutató intézet, a YouGov hétfő este ismertetett, 2089 brit választópolgár bevonásával elvégzett országos reprezentatív felmérése kimutatta, hogy Starmer népszerűsége statisztikailag szignifikáns mértékben nőtt a választási kampány és a kormányalakítás óta.

A vizsgálat szerint a munkáspárti miniszterelnökről a britek 43 százalékának kedvező a véleménye. A YouGov kiemeli, hogy a kampányidőszakban a választók átlagosan 37 százaléka tartotta rokonszenvesnek a Labour vezetőjét.

Jelentősen csökkent egyidejűleg azoknak az aránya, akik nem szimpatizálnak Starmerrel; a kampány idején átlagosan 53 százalék tartotta ellenszenvesnek a munkáspárti vezetőt, jelenleg azonban a választók 45 százaléka ítéli meg kedvezőtlenül a Labour-kormány miniszterelnökének személyét.

A YouGov hangsúlyozza, hogy Starmer megítélésének mostani mínusz 2 százalékpontos nettó egyenlege gyakorlatilag semleges megoszlásnak tekinthető. Ez sokkal jobb, mint a konzervatív vezetésről a választások előtt alkotott lakossági vélemény.

Rishi Sunak volt konzervatív párti miniszterelnökről a YouGov által a július 4-i választás előtt elvégzett utolsó felmérés szerint a britek 72 százaléka mondott kedvezőtlen véleményt, és mindössze 21 százalék tartotta rokonszenvesnek a konzervatívok vezetőjét, vagyis Sunak választói megítélésének nettó megoszlása mínusz 51 százalékpont volt miniszterelnöki időszakának utolsó napjaiban.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Lelassult a globális vagyon növekedése

Eléggé lelassult a globális vagyon növekedése az elmúlt évtizedben. A UBS nemrég publikált Global Wealth Report 2024 című jelentése szerint míg 2000 és 2010 között... The post Lelassult a g

Kiszámoló

Mindent a CSOK Pluszról

Hitelügyintéző Gáborunk új videót csinált a CSOK Pluszról, ha gondolkodtál azon, hogy igénybe vedd, akkor érdemes végignézned. Ha kérdésed van, keresd meg őt, a honlapján megtalálod a tel

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez aztán a meglepetés! Erre még a kormány sem számított
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
légkondicionáló hőhullám időjárás légkondi villanyszámla