Rossz hír érkeztett a német gazdaságból
Gazdaság

Rossz hír érkeztett a német gazdaságból

MTI
Csökkent Németország kivitele és behozatala májusban havi összevetésben, miközben nőtt a külkereskedelmi többlete - derül ki a német statisztikai hivatal honlapjára hétfőn felkerült adatokból.

A Destatis számításai szerint naptári és szezonális kiigazítással az export 3,6 százalékkal, 131,6 milliárd euróra csökkent áprilishoz képest, amikor 1,7 százalékos növekedést mértek. Az import 6,6 százalékkal, 106,7 milliárd euróra esett májusban az áprilisi 1,2 százalék emelkedés után.

Májusban 24,9 milliárd euróra nőtt a mérlegtöbblet a májusi 22,2 milliárd euróról, meghaladva az elemzői várakozások átlagában szerepelt 19,9 milliárd eurót. Májusban éves összevetésben a kivitel 1,6 százalékkal, a behozatalé pedig 8,7 százalékkal esett.

Németország exportja az Európai Unióba 72,3 milliárd eurót tett ki, az import 55,7 milliárd eurót, áprilissal összevetve a kivitel 2,5 százalékkal, a behozatal pedig 8,9 százalékkal esett vissza. Az euróövezeti országokba exportált áruk értéke májusban 2,7 százalékkal, 50,2 milliárd euróra, az onnan importált áruké 8,6 százalékkal, 37 milliárd euróra zsugorodott.

Az euróövezeten kívüli országokba 59,4 milliárd euró értékben exportált és 51 milliárd euró értékben importált árucikkeket Németország. Áprilissal összevetve a kivitel 4,9 százalékkal, a behozatal 4 százalékkal csökkent.

Németország legnagyobb exportpiaca az Egyesült Államok, ahová májusban az előző havihoz képest 2,9 százalékkal, 13,8 milliárd euróra csökkent a kivitel. A Kínába irányuló export 10,2 százalékkal, 7,6 milliárd euróra, az Egyesült Királyságba pedig 11,7 százalékkal 6,5 milliárd euróra esett.

A legtöbb import Kínából érkezett Németországba. Májusban ez 13 milliárd eurót tett ki, ami 1,7 százalékkal haladta meg az áprilisit. Az Egyesült Államokból származó behozatal 4,6 százalékkal, 7,9 milliárd euróra nőtt, míg az Egyesült Királyságból 9,3 százalékkal, 2,7 milliárd euróra süllyedt.

Németország kivitele Oroszországba havi összevetésben 19,3 százalékkal, 600 millió euróra, éves szinten pedig 22,1 százalékkal esett. Az Oroszországból származó német import 8 százalékkal, 200 millió euróra csökkent idén májusban áprilishoz képest, és 35,7 százalékkal zuhant 2023 májusához viszonyítva.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Ez történt a héten 07.07

Tovább nőtt az amerikai munkanélküliség, a legfrissebb adat szerint 4,1%-on áll, ami a 2021 novemberi értékével egyenlő. A rossz hír örömére új rekordot döntött a legtöbb amerikai tőzsde

Kasza Elliott-tal

McDonald's Corporation - elemzés

Két hónapja van a Top10-ben. Júniusban nem tudtam elemezni, mert a roic.ai valami fejlesztés miatt változtatott a letölthető adatok formátumán, azt ígérték, hogy javítják, de a végén én al

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hivatalos: Magyarországon is megjelent az új Covid-variáns
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
korminfo