Tízből négy uniós munkavállalót közvetlenül érint majd a zöld átállás
Gazdaság

Tízből négy uniós munkavállalót közvetlenül érint majd a zöld átállás

A munkavállalók közel 40%-a az EU-ban jelenleg olyan szakmában dolgozik, amelyre a gazdaság zöld átállása közvetlen hatással lesz – derül ki az Eurofound elemzéséből. A szociális, foglalkoztatási és munkaügyi kérdésekkel foglalkozó uniós szervezet jelentése szerint majdnem minden tizedik jelenlegi munkavállalóról mondható el, hogy a zöld átállás hatására olyannyira fokozatosan átalakul a szakmája, hogy azzal egy új foglalkozás jön létre.

A napokban tette közzé átfogó jelentését az Eurofound arról, hogy a klímaváltozás elleni küzdelem és a fenntarthatóság jegyében meghozott szakpolitikai intézkedések milyen közvetlen hatásokat okozhatnak az EU munkaerőpiacán. A tanulmány részletesen bemutatja, hogy a különböző ágazatokban a munkavállalók mekkora hányadát érintheti majd közvetlenül a zöld átállás folyamata.

A jelentés négy kategóriába sorolja a szakmákat a zöld átállás hatása alapján:

  • olyan szakmák, amelyekre kevésbé vagy egyáltalán nem lesz hatása a zöld átállásnak,
  • olyan új és úgynevezett feltörekvő szakmák, amelyeket a nemzetközi szakmabesorolások még egy meglévő foglakozás alágaként azonosítanak (pl. környezetvédelmi tervezési menedzserek, megújuló energiával foglalkozó mérnökök)
  • olyan meglévő szakmák, amelyeknél a zöld átállás nagy valószínűséggel új skillek, szaktudás elsajátítását teszi szükségessé (pl. építőipari kivitelező, járműipari technikus)
  • olyan meglévő szakmák, amelyekre a jelenleginél nagyobb kereslet alakul majd ki anélkül, hogy a meglévő skillek jelentős átalakítására lenne szükség (pl. villamosmérnök, gépészmérnök, villanyszerelő, szigetelési szakemberek, növény- és zöldségtermesztő).

Az Eurofound adatai – vagyis munkavállalók szerte az EU-ban történő telefonos megkérdezésén, sok tízezres mintán alapuló felmérése – szerint

az EU-ban a munkavállalók közel 38%-a olyan szakmában dolgozik, amelyre a zöld átállás közvetlen hatással lesz.

Ez a ráta úgy jön ki, hogy

  • a munkavállalók 15%-a olyan szakmában dolgozik, amely iránt a kereslet növekedni fog,
  • további 14% olyan foglalkozást űz, amelynél valószínűleg a skillek, a szaktudás fejlesztésére lesz szükség,
  • míg a munkavállalók 9%-a olyan szakmában dolgozik, ahol fokozatosan egy új foglalkozás jön létre.

Az átlag közel 40%-os rátával szemben a zöld átállással leginkább érintett ágazatokban (energiaszektor, járműipar, mezőgazdaság, közlekedés, a víz- és hulladékgazdálkodás, építőipar) legalább a munkavállalók mintegy kétharmada dolgozik olyan szakmában, amelyre a zöld átállás valamilyen hatással lesz (vagy az új skillek megkövetelése révén, vagy az adott szakma iránt megnövekedett kereslet miatt vagy egy új szakma kialakulása következtében).

A zöld átállással leginkább érintett ágazatok közül az energiaszektorban a legmagasabb (20%) azon munkavállalók aránya, akik a zöld átállás következtében kialakult, újnak nevezhető szakmában dolgoznak majd. Közel ugyanekkora egyben az arányuk azoknak az energiaiparban dolgozó munkavállalóknak, akiknek meglévő szakmájukban vagy új skilleket kell elsajátítaniuk (23%) vagy megnő a kereslet az általuk végzett munka iránt (21%).

A zöld átállás által érintett munkavállalók aránya az energiaszektorban (Forrás: Eurofound)

Azon munkavállalók aránya pedig a víz- és hulladékgazdálkodási szektorokban a legmagasabb (43%), akik olyan szakmában dolgoznak jelenleg, ahol a zöld átállás nagy valószínűséggel új skillek, szaktudás elsajátítását teszi szükségessé.  

A zöld átállás által érintett munkavállalók aránya a víz- és hulladékgazdálkodás terén (Forrás: Eurofound)

Az agrárszektorról pedig az mondható el, hogy itt a legmagasabb azok aránya (71%), akik olyan szakmákban dolgoznak, amelyek iránt megnövekedett kereslet várható a zöld átállás miatt.

A zöld átállás által érintett munkavállalók aránya a mezőgazdaságban (Forrás: Eurofound)

Az energiaszektor mellett az építőipart is az jellemzi, hogy viszonylag magas mind az új szakmákban dolgozók aránya (18%), mind azon munkavállalók részesedése, akiknél a skillek jelentős fejlesztésére van szükség (27%) vagy munkájuk iránt megnövekedett kereslet várható (24%). Hasonló mintázat látható a járműiparban is (17, 21, illetve 34%).

A zöld átállás által érintett munkavállalók aránya az építőiparban (Forrás: Eurofound)

A közlekedési szektorban pedig az figyelhető meg, hogy 10-ből négy munkavállaló esetében (41%) a meglévő szakmájánál a skillek fejlesztését követeli meg a zöld átállás, miközben a dolgozók közel harmadának (28%) olyan foglalkozása van, amely iránt a kereslet növekedni fog.

A zöld átállás által érintett munkavállalók aránya a közlekedési szektorban (Forrás: Eurofound)

Címlapkép forrása: Caiaimage/Trevor Adeline

Kasza Elliott-tal

McDonald's Corporation - elemzés

Két hónapja van a Top10-ben. Júniusban nem tudtam elemezni, mert a roic.ai valami fejlesztés miatt változtatott a letölthető adatok formátumán, azt ígérték, hogy javítják, de a végén én al

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kiderült: Magyarország történelmi méretű segítséget nyújt Ukrajnának
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
gazdag nyaralás_getty_stock