Új Covid-variánsok támadnak
Gazdaság

Új Covid-variánsok támadnak

Portfolio
Az elmúlt hetekben Floridában ismét jelentős növekedést tapasztaltak a COVID-19 fertőzések számában, különösen a sürgősségi osztályokon. Az amerikai járványügyi hatóság (CDC) legfrissebb adatai szerint a vírus terjedése közelít a tavalyi téli hullám legrosszabb napjaihoz - számolt be a CBS.

A CDC pénteken frissített adatai alapján Floridában a COVID-19 vírussal fertőzött sürgősségi betegek heti átlaga elérte a 2,64%-ot. Ez az arány az idei nyári hullám során az egyik legmagasabb az összes amerikai állam közül.

A floridai helyzet más fontos mutatókban is romlik, amelyeket jelenleg használnak a COVID-19 nyomon követésére. Ide tartoznak például a szennyvízkezelők és az idősotthonok adatai is. A sürgősségi betegellátásban részesülő betegek számának növekedése Floridában megegyezik néhány nyugati államéval, ahol szintén erősödött a vírus terjedése.

Pénteken közzétett heti jelentésükben azt írta az amerikai járványügyi hatóság: "az ország egyes területein folyamatosan nő a COVID-19 aktivitás, beleértve a tesztpozitivitás és sürgősségi osztályos látogatások számának növekedését, valamint a kórházi kezelések arányának emelkedését, különösen 65 év feletti felnőttek körében."

A hatóság viszont óvatosan fogalmazott arról, hogy megérkezett-e már az idei nyári hullám. Hangsúlyozták, hogy ezek az emelkedések egy rekordalacsony szintről indultak.

"Az elmúlt télen január elején tetőzött a COVID-19, majd februárban és márciusban gyorsan csökkent. 2024 májusára alacsonyabb volt, mint 2020 márciusa óta bármikor" - írta a CDC.

A járvány kezdete óta évente legalább kétszer megemelkedik a COVID-19 aktivitása: egyszer nyáron vagy kora ősszel, majd télen új változatok hatására.

Jelenleg országszerte dominál két közeli rokonságban álló variáns (KP.2 és KP.3), amelyek az utóbbi hetekben az esetek több mint felét okozták.

Ezek mellett más változatok keveréke is gyorsult fel: például az LB.1 variáns jelenleg az esetek 14,9%-át teszi ki.

Az Új-Mexikótól Louisianáig terjedő régióban pedig egy új KP.4.1 nevű változat aránya június 22-ig már 17,9%-ra emelkedett.

A héten jelent meg interjúnk Oroszi Beatrixszal, a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központjának igazgatójával, aki a magyarországi helyzetről is részletesen beszélt. Azt hangsúlyozta, hogy "meg kellene tanulnunk már végre, hogy attól, hogy a Covid-kérdés lekerül a napirendről, ez a vírus még terjed, változik és folyamatosan mutálódik".

Szükség van az éberségre, a monitorozásra, és ebben az Epidemiológiai és Surveillance Központ is szerepet vállal.

Idén például nyáron is működtetni fogjuk a kutatási célú légúti figyelőszolgálatunkat háziorvosok és kórházak részvételével. Ennek az a legfőbb oka, hogy

készülünk egy lehetséges nyári COVID-19 járványhullámra, amit az előrejelzések szerint egy új Sars-CoV-2 variáns, a KP.1 okozhat.

A növekedés jelei az Egyesült Államokban, és Nyugat-Európában már mutatkoznak, és itthon is azonosítottunk ismét COVID-19 megbetegedéseket. Valószínűleg egy későnyári vagy koraőszi COVID-19 hullám felé tartunk, de az sem kizárt, hogy ez a járványhullám a tavalyihoz képest valamivel korábban ide fog érni - fogalmazott az epidemiológus.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

McDonald's Corporation - elemzés

Két hónapja van a Top10-ben. Júniusban nem tudtam elemezni, mert a roic.ai valami fejlesztés miatt változtatott a letölthető adatok formátumán, azt ígérték, hogy javítják, de a végén én al

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kiderült: Magyarország történelmi méretű segítséget nyújt Ukrajnának
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
fertőzés-koronavírus-tünet-covid-variáns