Maradt a második legrosszabb kategóriában Magyarország a globális szakszervezeti felmérésben
Gazdaság

Maradt a második legrosszabb kategóriában Magyarország a globális szakszervezeti felmérésben

Idén is a második legrosszabb besorolást kapta Magyarország a munkavállalói jogok érvényesülése terén a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetségtől (ITUC), amely öt kategóriába sorolja a világ országait. 2021 óta így továbbra is azon országcsoportban szerepel hazánk, ahol a munkavállalói jogok megsértését rendszerszintűnek minősíti az ITUC.

Idén tizenegyedik alkalommal adta ki éves jelentését a munkavállalói jogok globális helyzetéről a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC). Az egyes országok szakszervezeteinek megkérdezésével, emberi és szakszervezeti jogok szakértőinek bevonásával készült kiadvány a munkavállalói jogok megsértésénél mind az állami, mind a munkaadói szinten történő jogsértéseket figyelembe veszi. Az idei, 151 országot rangsoroló elemzés szerint

  • az országok 87%-ában sértették meg a sztrájkjogot.
  • az országok 79%-ában sértették meg a kollektív tárgyalásokhoz való jogot.
  • az országok 75%-ában nem biztosították munkavállalók számára a szakszervezet alapításának vagy a szakszervezethez való csatlakozás jogát.
  • az országok 74%-ában akadályozták a szakszervezetek bejegyzését.
  • az országok 65%-ában megtagadták vagy korlátozták a munkavállalók igazságszolgáltatáshoz való hozzáférését.
  • az országok 43%-ában korlátozták a jogaik érvényesüléséért fellépő munkavállalók szólás- és gyülekezési szabadságát.
  • 74 országban vettek őrizetbe és tartóztattak le munkavállalókat.
  • 44 országban a rendfenntartók erőszakos módon léptek fel munkavállalókkal szemben.
  • 6 országban (Banglades, Dél-Korea, Fülöp-szigetek, Guatemala, Honduras, Kolumbia) öltek meg szakszervezeti tagokat.

A munkavállalói jogok érvényesülése szempontjából idén az alábbi országok alkotják a világ tíz legrosszabbul teljesítő államát (a lista teljesen megegyezik a tavalyival):

  • Banglades,
  • Ecuador,
  • Egyiptom,
  • Fehéroroszország,
  • Fülöp-szigetek,
  • Guatemala,
  • Mianmar,
  • Tunézia,
  • Szváziföld,
  • Törökország

Öt kategória

A jelentés a vizsgált 151 országot öt kategóriába sorolta annak megfelelően, hogy az adott államban mennyire tartják tiszteletben a munkavállalói jogokat. Az 1-es osztályzat számít a legjobb minősítésnek, az 5-ös, illetve az 5+-os pedig a legrosszabbnak. Az 5-ös, illetve 5+-os kategóriába tartozó államoknál egyáltalán nem biztosítják a munkavállalói jogokat. A két egyenértékű besorolás között annyi a különbség, hogy az 5+-os kategóriában lévő országoknál belső fegyveres konfliktusok vagy háborúk miatt következett be az a helyzet, hogy egyáltalán nem érvényesülnek a munkavállalói jogok.

Kategóriák:

  1. szórványosan fordul elő a munkavállalói jogok megsértése,
  2. ismétlődő jogsértések,
  3. rendszeres jogsértések,
  4. rendszerszintű jogsértések,
  5. egyáltalán nem biztosítják a munkavállalói jogokat (5+ kategória: belső fegyveres konfliktus vagy háború miatt)

Csáddal és az USA-val is egy szinten

Magyarország a 4-es kategóriába került, ahol az ITUC meghatározása szerint rendszerszintűnek minősíthető a munkavállalói jogok megsértésének mértéke, vagyis hazánk a második legrosszabb besorolást kapta.

Magyarországon kívül ebben a kategóriában az EU tagállamai közül csak Görögország szerepel (tavaly még Romániát is a 4-es kategóriába sorolták, azonban idén egy besorolást javított a szomszédos ország).

Igaz azonban az is, hogy Magyarországhoz hasonlóan 4-es besorolást kapott a világ fejlett országai közül az Egyesült Királyság és az USA is, miközben ebben a kategóriában kapnak helyet olyan fejlődő országok is, mint Csád, Lesotho vagy Trinidad és Tobago, ami kérdéseket vethet fel az ITUC-felmérés osztályozási rendszerének szofisztikáltságával kapcsolatban. Európa EU-n kívüli országaiból még Szerbia és Észak-Macedónia szerepel Magyarországhoz hasonlóan a 4-es kategóriában.

ituc1
A 4-es kategóriába sorolt államok, köztük Magyarországgal (Forrás: ITUC)

Magyarországot egy helyen emelik ki a jelentésben: az európai helyzetet értékelő részben hazánkat is azon országok között sorolják fel – Albánia, az Egyesült Királyság, Moldova és Montenegró mellett –, ahol az ITUC szerint az alapvető szolgáltatások túlzottan kiterjedt meghatározásával korlátoznak vagy tiltanak be sztrájkokat.

Egyre rosszabb helyezés

Az ITUC 2014-ben adta ki az első globális felmérését a munkavállalói jogok helyzetével kapcsolatban. Akkor még Magyarország a második legjobb kategóriában szerepelt, vagyis az ITUC szerint akkor még csak ismétlődő jogsértéseket lehetett tapasztalni hazánkban. A következő évben, 2015-ben viszont egy kategóriát rontott Magyarország. A rendszeres jogsértésekkel jellemezhető 3-as kategóriába egészen 2020-ig sorolták hazánkat, majd 2021-ben újabb visszalépés történt, immár a 4. kategóriába, amely az ITUC szerint mindmáig jellemzi Magyarországot.

Az idei felmérésben a többi visegrádi ország közül Lengyelország 3-as besorolást kapott, míg Csehország és Szlovákia a második legjobb kategóriába került. A szomszédos Ausztria pedig a 8 országot tartalmazó legjobb kategóriában szerepel. Ausztria mellett 1-es besorolást kapott még Dánia, Izland, Írország, Németország, Norvégia, Olaszország és Svédország. (Tavaly még Finnország is ebben a kategóriában kapott helyet.)

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

McDonald's Corporation - elemzés

Két hónapja van a Top10-ben. Júniusban nem tudtam elemezni, mert a roic.ai valami fejlesztés miatt változtatott a letölthető adatok formátumán, azt ígérték, hogy javítják, de a végén én al

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kiderült: Magyarország történelmi méretű segítséget nyújt Ukrajnának
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Kina EU Borrell Oroszorszag