Koronavírus: új tünetre lettek figyelmesek
Gazdaság

Koronavírus: új tünetre lettek figyelmesek

Portfolio
A megszokott, köhögés, torokfájás, láz tünetek mellett a koronavírus új tünetét kezdik azonosítani a tengerentúlon. Bizonyos betegek úgy érezhetik, mintha ételmérgezést kaptak volna - számol be a New York Times kutatókra hivatkozva.

Néhány ember, aki megbetegedett a Covidtól, nem tapasztalja a szokásos tüneteket, ellenben érezhetik úgy, mintha ételmérgezésük lenne. Peter Chin-Hong, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó szakembere osztotta meg gondolatait a lappal.

Ez azért van, mert a koronavírus olyan, mintha bombát dobnánk a szervezetünkbe

- mondta Ken Cadwell, a Pennsylvaniai Egyetem orvosprofesszora, aki azt tanulmányozza, hogyan hat a Covid a bélrendszerre.

Egyeseknél a gyomor-bélrendszeri tünetek a fertőzés első napjaiban jelentkeznek, mielőtt láz és köhögés jelentkezne. De sokan, akik csak gyomortüneteket tapasztalnak, "soha nem gondolnak arra, hogy ez a Covid" - mondta Chin-Hong. Chin-Hong szerint a hasmenés a Coviddal kapcsolatos gyakori gyomor-bélrendszeri tünet. Az emberek étvágytalanságot, hányingert, hasi fájdalmat és hányást is tapasztalhatnak.

Nem minden megfertőzés jár ugyanolyan lefolyással, akár egy beteg esetében - mutatnak rá szakemberek. Előfordulhat, hogy az egyik fertőzés során megfázásos és influenzás tüneteket tapasztalunk, a következő alkalommal pedig gyomor-bélrendszeri tüneteket. 

A New York Times cikke kitér arra is, hogy milyen tünetekre érdemes figyelni, ha Covid-fertőzésre gyanakszunk, főleg az új, FLiRT variáns esetén. Az emésztési panaszok mellett az embereknél általában torokfájás, torokdugulás vagy orrfolyás, fej- és izomfájdalom, láz vagy hidegrázás, köhögés és fáradtság jelentkezik. Súlyos esetekben a légzéssel is küszködhetnek. Bár néhány megbetegedett ember elveszíti az íz- vagy szaglásérzékelését, ez a tünet most sokkal ritkábban fordul elő, mint a járvány korábbi szakaszában.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kiderült: Magyarország történelmi méretű segítséget nyújt Ukrajnának
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
omikron szupervariáns szupermutáns delta domináns